středa 7. srpna 2019

RECENZE: Kazatel | Honza Vojtíšek

Share it Please
autor: Honza Vojtíšek
nakladatelství: Martin Štefko - Golden Dog
rok vydání: 2019
počet stran: 336
anotace


Moje zhodnocení:


Mladík Gaben, jehož příběh se odehrává v současnosti, velmi rád experimentuje se svým takřka nejlepším kamarádem Martinem, s nímž si aplikuje na tělo různé přípravky, které jim mnohdy zajistí jiné vnímání, přesněji řečeno halucinace. Po jednom takovém experimentu se s Gabenem začnou dít podivné věci...
Naproti tomu v dalekém středověku vystupuje kněz Řehoř, který jednoho dne prozkoumá s prostoduchým Jankem tajemnou jeskyni, z níž se vrátí jen jeden z nich...


Když mi nakladatelství Goldendog, věnující se především vydávání knih hororového žánru, ozvalo s nabídkou, zda bych si nepřečetla jejich horkou novinku s názvem Kazatel českého autora Honzy Vojtíška, jenž svůj život zasvětil právě hororu, neváhala jsem ani na okamžik. S hororem jakožto knižním žánrem se zatím jen seznamuji, ale velmi mě lákalo přečíst si český horor českého autora odehrávající se v našich končinách. Jak mé seznámení s českým hororem dopadlo, se dozvíte níže v recenzi.

Jak jsem již výše nastínila v krátké anotaci, čtenář má možnost sledovat dvě dějové linky, z nichž jedna je zasazena do současnosti a druhá do minulosti, konkrétně do hlubokého středověku roku 1476. V té první sledujeme podivný experiment dvou mladých mužů, který se zvrhne v cosi děsivého, což si zpočátku ani postava Gabriela, mladého muže, který si neřekne jinak než Gaben, vůbec neuvědomí. S touto postavou jsem měla malinko problém. I když byla popsána a vykreslena celkem dobře, v mých představách se jaksi nezhmotnila. Nedokázala jsem si ji představit jako živou bytost z masa a kostí. Cizokrajně znějící jméno Gaben vše ještě navíc dost zhoršovalo.


Naopak kněz Řehoř, jenž sám sebe jmenoval kazatelem, byl vykreslen bezchybně. Děj, do něhož byla tato postava zasazena, byl popsán do nejmenších detailů, jenž byly velmi věrohodné. Je vidět, že se autor českému středověku více věnuje nebo si toto období bravurně nastudoval. Jedna scéna (hostie a kravka) mi dokonce připomněla Kladivo na čarodějnice, historický román Václava Kaplického, který naprosto zbožňuji a možná se jím autor nechal trochu inspirovat. Řehořova mluva a chování věrně zobrazily kněze tehdejší doby a celkově popisy okolí a místních lidí, jakož i atmosféra, realisticky vyobrazily tehdejší dobu a život na vsi. 

Autor se pokusil napsat český horor zasazený do typicky českého prostředí a myslím, že se mu to podařilo. Zlo má zde konkrétní podobu, ale přesto je čtenářům skrytý jeho konkrétní motiv, což mi k pochopení jeho pohnutek chybělo. 

Kniha je malého sympatického formátu, který se vám hodí akorát do kabelky. Písmo tedy očekávejte menší. Brožovaná vazba mi tentokrát nevadila, kniha se velmi dobře držela v ruce. Obálka vzbuzuje přesně ten typ příběhu, který jsem uvnitř i nalezla. K tomu nemám žádnou výtku.

Je vidět, že autor má vypsanou ruku, disponuje bohatou slovní zásobou a umí se vyjadřovat. Menší výtku bych měla k delším popisným scénám, které by mi nevadilo zkrátit. Některé scény (například návštěva matky v nemocnici) bych úplně vypustila, přišly mi zbytečné a nevztahující se k zápletce.


Co se týče upozornění, že "Kniha obsahuje scény explicitního násilí a pohlavního styku (...)", jenž si čtenář může přečíst na začátku knihy, se přiznám k tomu, že jsem tyto scény čekala mnohem horší. Sexuální  i násilné scény jsou naturalistické, ale neměla jsem s nimi problém. Čtu převážně thrillery a jsem na leccos zvyklá. Čtenář, který se chystá číst horor, musí s podobnými scénami počítat a rozhodně ho nemůžou příliš překvapit.

Kazatele už bych si znovu nepřečetla, ale to nic nemění na tom, že se jedná o velmi vydařený český horor, který je však určen pro cílové čtenáře, tedy milovníky hororu. Myslím si, že u širšího publika čtenářů bohužel neobstojí, jedná se spíše o fanouškovskou záležitost. Rovněž si nejsem jistá, zda se tato kniha hodí na seznámení s tímto žánrem, neboť ti čtenáři, kteří by doufali v strach a děs zhmotňující se na stránkách, by nejspíš byli zklamaní. Mrazivý je dost, ale bohužel jsem se u něho nebála - a zrovna na to jsem se nejvíc těšila.


✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Martinu Štefkovi z nakladatelství Golden Dog. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

5 komentářů:

  1. Recenze je skvělá! Vypadá to zajímavě, nicméně si myslím, že mě to neosloví :-( Stephen King je můj favorit několik let a bohužel nasadil hodně vysokou laťku u některých knih, takže hledám něco, co by jej dokázalo přebít ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Stephen King je jenom jeden :D i když já mu až tak na chuť nepřišla, ale chápu, že se snažíš objevovat :-)

      Vymazat
    2. Promiň, jsem holt Kingofil :D

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. Věřím, že kniha bude skvělá, ale stejně tak jsem si jistá, že to nebude štení pro mě. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) To máš pravdu, že to nebude čtení pro tebe, vím, že takové knihy nečteš :-) Ale i tak díky za přečtení a komentář :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.