středa 21. srpna 2019

RECENZE: Dcera života | Giovanna Fletcher, Tom Fletcher

Share it Please
autor: Giovanna a Tom Fletcher
překlad: Nikola Jurníková
originální název: Eve of Man (2018)
nakladatelství: Slovart
značka: #BOOKLAB
rok vydání: 2019
počet stran: 344
anotace


Moje zhodnocení:


Eva je výjimečná, neboť je poslední dívkou na Zemi. Žije ve věži pod přísným dohledem matek, které jsou zároveň jejími jedinými společnicemi. Celý život Evu připravují na její jediné poslání a se svým osudem je smířená. Nyní dovršila šestnácti let a s jedním ze tří vybraných mužů má zachránit lidstvo. Pak potká Brama a zatouží převzít kontrolu nad svým životem a ochutnat svobodu. Zdá se, že si bude muset vybrat mezi láskou a záchranou lidstva...


Nakladatelství Slovart v edici #BOOKLAB vydalo zajímavou dystopii Dcera života, již napsala manželská dvojice Giovanna a Tom Fletcherovi, kteří jsou úspěšnými britskými autory dětské a young adult literatury.

Když se zhruba před šesti dekádami přestaly rodit dívky, zpočátku se tomu říkalo fenomén. Brzy se však tento jev změnil v hrozbu pro celé lidstvo. Po padesáti letech, kdy se narodila poslední dívka, se stal zázrak. Celý svět byl v očekávání a tajil se mu dech. Jejich přání byla vyslyšena a zrodila se Eva - spasitelka lidstva. O šestnáct let později Eva dovrší plodného věku a nyní si vybere ze tří mužských adeptů toho nejvhodnějšího, s nímž se pokusí zachránit lidstvo před jistou záhubou.


Tato kniha bezesporu disponuje originálním námětem, s nímž jsem se v knihách podobného žánru ještě nesetkala. Jev, který čtenář v příběhu pozoruje, není totiž vůbec nereálný a věřím, že by nás jednoho dne mohl potkat i ve skutečnosti.

Z žen se najednou stává ohrožená menšina, která se musí ukrývat před mužskou společností, protože s nimi nejsou v bezpečí. A takhle je vychovávána i Eva, která žije ve věži obklopena matkami a iluzí dokonalého světa, ač bez žen jejího věku. Ženská populace stárne, ale jeden chytrý vědec stvořil Holly - kamarádku v Eviném věku, která se stala klíčem k jejímu pochopení. Holly je pouhý hologram, jenž ovládají muži, kteří se různě střídají. Jedním z nich je i Bram, který se s Evou prostřednictvím Holly zná už od raného dětství a považuje ji za nejlepší kamarádku do doby, než si uvědomí, že se do ní zamiloval. Při nepovedeném setkání s adeptem na plození se Eva s Bramem střetne tváří v tvář a oba mladé lidi zažehne plamen lásky. Bram se však kvůli tomu neobejde bez následků...

Děj je vyprávěn očima Evy i Brama, jejichž pohledy se střídají. Samozřejmostí je ich forma, prostřednictvím níž se postupně seznamujeme s naivní Evou, jejíž život je nalinkovaný do sebemenšího detailu, která díky vzplanutí k Bramovi pomalu objevuje skutečný svět, jímž je obklopena. Ze spořádaného až téměř rozmazleného děvčete se zvolna stává rebelující mladá dívka, která zatouží po svobodě a lásce. Na konci je její proměna dost patrná. Naproti tomu očima Brama poznáváme svět z druhé strany, o němž nemá Eva prakticky ani ponětí. Oběma hlavními hrdiny prostupují emoce, ale také první láska, která ovlivňuje jejich následné chování a rozhodování.

Příběh mě velmi bavil, četl se dobře, ale bylo vidět, že se jedná o první díl série, prostřednictvím něhož se čtenář pomalu seznamuje se světem, tím, jak funguje, ale také s technologiemi, které byly důsledkem přizpůsobení se nynějšímu životu vytvořeny. Některé popisné pasáže tak mohly místy nudit a zpomalovat v předchozích stránkách rozjeté tempo příběhu. Svět odehrávající se za zdmi dómu, tedy ten, o kterém nemá Eva ani tušení, nebyl rozpracován tak, jak bych si představovala a k úplnému pochopení nebylo dost věcí vysvětleno, ale v tomto případě věřím, že se bližší detaily dozvíme v dalším, respektive dalších dílech. Závěrečná třetina byla dost napínavá a se samotným koncem jsem byla spokojená.


V této knize nejde čistě jen o pouhou romantiku, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale láska je zde velmi silným pohonem pro oba hlavní hrdiny. V prvé řadě sledujeme cestu k poznání obou hlavních hrdinů, kteří mají o světě své vlastní představy, ale postupně budou odhalovat, že se v jistých věcech velmi mýlili. Nic není černobílé a život nejde přesně nalinkovat, ačkoliv se někteří snaží dosáhnout právě tohoto a nechtějí se za žádnou cenu vzdát.

Na závěr musím zmínit krásnou zlatou obálku, pod níž se ukrývá labyrint, ve kterém stojí na opačném konci proti sobě muž a žena. Najdou Bram a Eva k sobě navzájem cestu?

Knihu doporučuji všem čtenářům, zejména milovníkům young adult dystopií, ale na své si přijdou i čtenáři, kteří tento žánr vyhledávají zřídka, avšak nebrání se mu. Velkým tahounem příběhu jsou totiž sympatické postavy, které si velmi snadno oblíbíte a budete jim fandit. 


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Janě Kaizrové z nakladatelství Slovart. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, kniha nevypadá vůbec špatně. :) Ještě se po ní podívám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Pokud tě láká podobně laděný příběh, určitě se po ní podívej :-)

      Vymazat
  2. Na Dceru života se chystám, jen tedy nevím kdy se k ní dostanu XD
    Děkuji za recenzi, nalákala mě na knihu ještě víc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TO moc dobře znám :D Děkuji za přečtení, to mě vždy potěší :-)

      Vymazat
  3. Dcera života vypadá opravdu lákavě, možná se po ní poohlédnu :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.