neděle 18. srpna 2019

RECENZE: Zvuky přírody: Svět lesa | Robert Hunter

Share it Please
autor: Robert Hunter
překlad: Jan David
originální název: Sounds of Nature: World of Forests (2019)
ilustrace: Robert Hunter (2018)
nakladatelství: Dobrovský s.r.o.
edice: Drobek
rok vydání: 2019
počet stran: 24
anotace


Moje zhodnocení:


Objevte krásy lesů všech kontinentů a hlavně zvířat, která v nich žijí, a to prostřednictvím zvuků, jež vydávají. Uslyšíte více než 60 rozličných zvuků divokých zvířat včetně gorilího mručení v horách, křik papoušků v deštném pralese či ržání poníků uprostřed lesů. Po přečtení informací o různých zvířatech stiskněte tlačítko s notou a každé z nich si poslechněte.


Dobrovský s.r.o. vydal v edici Drobek, která se věnuje především dětské literatuře, fascinující knihu s názvem Zvuky přírody:Svět lesa, jejímž autorem je Robert Hunter, která je zajímavá především tím, že prostřednictvím této knihy procestujete celý svět a poslechnete si zvuky přírody.


V prvé řadě mě překvapil velký formát, v němž je kniha vyvedena, neboť jsem čekala spíše menší formát typu leporelo. Tím si nejen mě, ale i mého syna kniha na první pohled získala.


Nejprve jsme se synem museli vyzkoušet tlačítka, u kterých jsem se pídila po tom, jak fungují. Na konci knihy najdeme souhrn o tom, co jsou vlastně lesy a jak se dále podle druhů dřevin, které v něm rostou, dělí. Ke každému lesu se nachází příslušné tlačítko, po jehož stisknutí uslyšíte zvuky zvířat v pořadí, které najdete na předcházejících dvoustranách. V jehličnatém lese, který naleznete hned na první dvojstraně, si tak můžete poslechnout sýkoru koňadru, ryse ostrovida, prase divoké, lišku obecnou, jezevce, tetřeva a jelena lesního.


Kniha má krásné a bohaté ilustrace, které věrně prezentují zvířata, jež v knize naleznete. Obálka je rovněž povedená, neboť vyobrazená zvířata včetně názvu knihy jsou plastická a patrná na pohmat. Kniha tím dostala punc výjimečnosti.


Na zadní straně zjistíte nejen tiráž knihy, ale rovněž i to, že tento výrobek používá tři knoflíkové baterie, které jdou samozřejmě po vybití vyměnit. Najdete zde i varování, že kniha je nevhodná pro děti do tří let z důvodu nebezpečí spolknutí malých částí. Zvuky, které kniha vydává, nejsou zbytečně hlasité, ale hlasitost regulovatelná není.

Já i syn jsme s knihou spokojení a nemáme jí co vytknout. Každá strana obsahuje sice krátké, ale vyčerpávající informace nejen o lesním porostu typickým pro různý kontinent a vytvářející rozličný ekosystém, ale také o zvířatech, jež jsou pro ně typická. Díky zvukům zvířat se ocitnete přímo uprostřed dění.


Knihu bych doporučila dětem, které se zajímají o přírodu a rády by poznaly svět zvířat z trochu jiného úhlu.


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji e-shopu Knihy Dobrovský, jenž knihu Zvuky přírody: Svět lesa vydal pod značkou Drobek. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

2 komentáře:

  1. Ohh. To vypadá naprosto roztomile. Úplně živě vidím, jak se bude dětem tahle kniha líbit. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.