pátek 17. ledna 2020

RECENZE: Sestřička | Christie Watson

Share it Please
autor: Christie Watson
překlad: Lucie Menclíková
originální název: The Language of Kindness: A Nurse's Story (2018)
nakladatelství: Leda
rok vydání: 2019
počet stran: 320
anotace


Moje zhodnocení:


Autorka Christie Watson napsala knihu – příběh o profesi, která je víc než pouhým povoláním, být sestřičkou je pro mnohé poslání. Nahlédněte spolu s autorkou do nemocnice, tedy na místo, kde se neustále něco děje, ale kde se především zachraňují životy. Budete mít možnost sledovat příběhy pacientů různých věkových skupin, od úplně těch nejmenších na novorozenecké jednotce intenzivní péče, po geriatrické oddělení. Od zrození života, po jeho skon. 


Autorka ve své knize popisuje, jak jí její povolání doslova změnilo život. Ale začněme od začátku. Cesta k práci sestřičky nebyla vždy růžová. Autorka si totiž dlouhou dobu nebyla jistá, čím chce být. Vyzkoušela několik zaměstnání, než objevila práci ošetřovatelství. Spolu s touto knihou nahlédnete do britského zdravotnictví a uvědomíte si, jak moc se od toho českého liší.


Původně jsem od knihy měla jiná očekávání – v prvé řadě jsem totiž netušila, že se jedná o zahraniční autorku, díky čemuž se bude dost lišit i samotná práce ošetřovatelky od české zdravotní sestřičky. Nakonec podstata této práce zůstala zachována.

Tuhle práci nemůže dělat každý, ale to jsem věděla i předtím, jen knížka mě v tom více utvrdila. Pro práci v ošetřovatelství se musíte narodit. Jsou zde důležité nejen vědomosti a zkušenosti, které vás připraví na opravdovou a mnohdy náročnou práci, ale také empatie, laskavost, respekt a soucit – jen tak se pacientům přiblížíte a ulehčíte jim jejich cestu k uzdravení. 

Zároveň autorka čtenáře nenásilnou formou seznámila i s historií ošetřovatelství, jejíž znalosti jsou pro tuto práci nezbytné. Florence Nightingalovou zná jistě každý. Měla silné sociální cítění a jako jedna z prvních se zajímala o osud vojáků zraněných v Krymské válce. V roce 1860 otevřela Florence první zdravotnickou školu v Anglii. Vývoj tehdejšího zdravotnictví měl značný vliv na budoucí práci ošetřovatelky. Líbily se mi střípky z historie, kterými prokládala autorka své mnohdye motivní vyprávění. 

Přesto si nemyslím, že by autorka chtěla čtenářům hrát na city, a pokud se tak stalo, jistě to neměla v úmyslu. Pouze ukázala, co tato práce obnáší. Ne vždy má příběh, který vypráví, šťastný konec, ač by si jej každý přál, takže citlivější povahy musí počítat s tím, že uroní nejednu slzu. Mě dostal příběh o devítiletém chlapci jménem Tommy, který po autonehodě ochrnul od krku dolů - vyprávění jeho matky, proč mu nekoupila kolo, když si ho tolik přál - nemohla jsem zadržet slzy. Mnohé lidské osudy vás vezmou za srdce a zamyslíte se nad tím, že život je opravdu velmi křehký. Přesto se v knize najdou i příběhy, které vám dokáží vykouzlit úsměv na tváři.


Tuto knihu by si měl přečíst každý, kdo se chce dozvědět víc o důležitém poslání, kterým práce v ošetřovatelství bezesporu je. Pokud vás zajímá nemocniční prostředí, chcete se o něm, lidech, kteří zde pracují, ale také léčí, dozvědět více, je tato kniha pro vás ta pravá. 


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Dagmar Červenkové z nakladatelství Leda. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

4 komentáře:

  1. Ne že by mě kniha a toto téma přímo zajímala, ale něco na ní je. Trošku jsi mě nahlodala, takže si ji poznamenám a možná někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ta knížka zaujala hned, jak mi byla nabídnuta. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla. I když to bylo často smutné čtení a přesvědčila jsem se, že tuhle práci bych dělat nemohla, všechny sestřičky mají můj obdiv, že to zvládají.

      Vymazat
  2. Kniha vypadá hodně dobře. :) To, že práce ve zdravotnictví není snadná, mi je jasné. A přečíst si něco z vnitřního prostředí plus s historickými vsuvkami, by mohlo být zajímavé. Děkuji za tip.:(

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.