středa 22. ledna 2020

RECENZE: Mrtví promlouvají | Linda Castillo

Share it Please
autor: Linda Castillo
překlad: Lenka Faltejsková
originální název: The Dead Will Tell (2014)
nakladatelství: MOBA
rok vydání: 2018
počet stran: 312
anotace


Moje zhodnocení:


Šestý případ s Kate Burkholderovou v hlavní roli.

Policejní náčelnici Kate Burkholderovou povolají k případu mrtvého muže, po jehož prvotním ohledání ukazuje vše na sebevraždu. Brzy je zjištěno, že se jednalo o brutální vraždu. Když zemře žena, která vlastnila galerii, Kate začíná mít pocit, že případy souvisejí se starým případem z roku 1979, kdy byla zavražděna téměř celá amišská rodina. Žene pachatele touha po pomstě? 


Když vyšel nový díl s Kate Burholderovou v hlavní roli V troskách tornáda, zjistila jsem, že jsem ještě nečetla předchozí šestý díl Mrtví promlouvají. Knihu jsem dostala loni, respektive předloni k Vánocům a konečně nadešel čas se do ní pustit.

Autorka začíná skvělým a zároveň mrazivým prologem, kdy se jedna plánovaná loupež zvrhne v smrt otce a čtyř dětí a v následné zmizení matky. Případ nebyl za celých 35 let vyřešen, ale stále se nad opuštěnou farmou Hochstetlerovy rodiny vznáší černý mrak a místo působí dost ponuře. Aby taky ne, když se tam stal takový děsivý zločin.


Jednoho dne objeví Belinda Harringtonová otcovu mrtvolu viset na trámu a zalarmuje policii. Na místo dorazí místní policejní náčelnice Kate Burkholderová se svým týmem a krátkým ohledáním zjistí, že muž zemřel násilnou smrtí. V ústech objeví amišský kolíček, který Kate dovede právě ke starému a nevyřešenému případu rodiny Hochstetlerovy. 

Do toho řeší Tomasetti osobní záležitosti, kdy vlivem pochybení došlo k propuštění jistého člověka, který se podílel na vraždě jeho ženy a dětí. Opět se tak mezi vztah Kate a Johna staví Johnova minulost, kterou se rozhodne vyřešit po svém. 

V tomto díle autorka nechá čtenáře nahlédnout do příběhu i očima vedlejších postav, které skrývají strašlivé tajemství z dob zavraždění rodiny Hochstetlerovy. I když čtenář vcelku brzy přijde na to, co se za činem skrývá a kdo je za něj odpovědný, autorka neodkryje všechny karty a na závěr si opět pro čtenáře nechá pár překvapivých zvratů.

Autorku jsem si oblíbila už s jejími předchozími knihami s Kate Burkholderovou, policejní náčelnicí z Paint Milleru, která se narodila jako amiška, ale po dovršení rozhodného věku církev opustila. To, že je bývalá amiška, jí značně pomáhá při vyšetřování, výhodou je jí také znalost pensylvánské němčiny, tedy jazyka, jakým amišové hovoří. 

Plusem knihy jsou jednoznačně sympatické postavy, včetně těch okrajových (členů Kateina týmu), zajímavé prostředí a neméně zajímavá kultura amišů, kterou dokáže autorka čtenáři skvěle přiblížit. Jedná se opět o velice výborné čtení, navíc se mi zdá, že se autorka každou další napsanou knihou zlepšuje a její příběhy jsou vyšperkovanější. Kniha si od první stránky drží skvělé tempo, děj nemá žádná hluchá místa a je vidět, že se dá napsat dobrá detektivka i na standardní počet stran. V dnešní době je trendem psát detektivky a thrillery od čtyř set stran výše a ne každému čtenáři takto vysoký počet stran vyhovuje.


I přesto, že se jedná o sérii, lze číst jednotlivé knihy i samostatně, přesto doporučuji začít od prvního dílu, protože hlavní postavy se určitým způsobem vyvíjejí a posouvají ve svém životě. 

I tento případ hodnotím velmi vysoko, tato série mě ještě neomrzela a vždy s velkým nadšením rozečítám nový díl. V této sérii si přijdou na své hlavně milovníci detektivních případů, promyšlených zápletek a napětí, které ke konci graduje. Třešničkou na dortu jsou překvapivé závěry, i když zkušený čtenář může v zápletkách autorky najít jakýsi vzorec, který se většinou opakuje a někdy tak není těžké odhalit pachatele. V tomto případě jsem byla velmi blízko, ale i tak mě autorka překvapila. Doporučuji.


✰✰✰✰✰


Taky jste si oblíbili tuto amiškou série s Kate Burkholderovou v hlavní roli?

6 komentářů:

  1. Kniha zpracovává celkem zajímavé téma. :) Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. Musím se přiznat, že tahle série mě úplně minula. Nevím, jak je to možné, ale je tomu tak :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bys měla urychleně napravit a pustit se do ní, protože je fakt skvělá :-))

      Vymazat
  3. Toto vyzerá úplne skvelo! So sériou som zatiaľ nemala tú česť, ale extrémne ma z popisu zaujala. :) V poslednom čase blúdim, čo si prečítať a toto by mohlo byť skvelo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ráda ti celou sérii doporučím, baví mě hodně, takže pokud nemáš co číst, rozhodne se po ní podívej :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.