úterý 28. ledna 2020

RECENZE: Kdopak to tu běžel? | Svenja Ernsten

Share it Please
autor: Svenja Ernsten
ilustrátor: Christine Henkel
překlad: Barbora Špundová
originální název: Welches Tier lief denn hier? (2018)
nakladatelství: Kazda
rok vydání: 2019
počet stran: 28
anotace


Moje zhodnocení:


Které zvíře zanechalo ve sněhu své stopy? Jsou malé, velké, kulaté nebo oblé? Mělo zvíře na spěch nebo hledalo potravu? Kráčelo rovně či kličkovalo? Pokud se budeš pozorně dívat, můžeš ve sněhu rozpoznat stopy jednotlivých zvířat. 


Spolupráce s nakladatelstvím Kazda mi přinesla i tuto dětskou knihu, která je určena pro děti od čtyř let. Jaký na mě udělala dojem? To se dozvíte v krátké recenzi níže.


Jelikož má kniha pouhých 28 stran a text je vždy jen na jedné z dvojstran, přečtete ji na posezení. Samozřejmě dětem, které si ji budou chtít přečíst samy, může četba trvat déle, čtení však není o rychlosti, nýbrž o zážitku.

Kniha děti seznámí s nejrozšířenějšími živočichy, jejichž stopy mohou ve sněhu objevit. Mnoho zvířat se vydává na lov za potravou v noci, nejčastěji tedy naleznete stopy zrána. Velikost stop vám napoví, o jak velké zvíře se jednalo. Myší stopy jsou malé, velká plemena psů mají stopy velké. Jak rozeznat kočičí stopu od té psí? Zaječí od králičí? Ptačí stopy pozná téměř každý, ale určíte, o který ptačí druh se jedná? V pátrání vám pomohou nejen otisky tlap, ale také například peří, výkaly či moč.


Autorka se nezaměřila na pouhé stopy a jejich specifika, ale dětem rovněž v krátkosti představí živočicha, jehož stopu můžou ve sněhu sledovat. Kam vedou zvířecí stopy a kde končí? 

I přesto, že je kniha většího formátu, písmo bylo zvoleno spíše menší. Myslím, že by kniha snesla větší písmo - přece jenom se jedná o knihu pro malé čtenáře. Věkově je zařazena od čtyř let, takže je určena především k předčítání. I přesto by se mi líbilo na tak velké knize písmo větší. Ale možná je to jen můj osobní pocit.

Ilustrace jsou opravdu povedené, ale především zachovávají podobu živočichů. Nejedná se tedy o pouhé kreslené obrázky, které by měly dětem přiblížit jejich podobu, ale věrně ji vyobrazují. Stopy jsou nakresleny ve skutečné velikosti, což velmi pomůže malým detektivům.


Poslední kapitola mě celkem pobavila - autoři neopomenuli ani na člověčí stopy, tedy lépe řečeno otisky bot. Jaké další stopy mohou lidé ve sněhu zanechat? To se dozvíte v této velmi povedené knížce.

Kniha je určena všem zvídavým dětem, které by chtěli poznat, jaký živočich kráčel ve sněhu. Pusťte se do pátrání i vy!


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Kazda. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

6 komentářů:

  1. Souhlasím, že písmo vypadá opravdu dost malé, trošku větší by nebylo na škodu. :) Kromě toho, ale kniha vypadá kouzelně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně ta stránka právě přijde dost prázdná, větší písmo by bylo lepší, ale i tak je to pěkná kniha :-)

      Vymazat
  2. To je velmi krásná kniha :) Jak již bylo psáno, větší písmo by se opravdu hodilo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říct, že kniha má hrozně roztomilou obálku :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.