neděle 19. ledna 2020

RECENZE: Patříš mi | Mark Tilbury

Share it Please
autor: Mark Tilbury
překlad: Tereza Kupková
originální název: You Belong to Me (2018)
nakladatelství: Katto
rok vydání: 2019
počet stran: 368
anotace


Moje zhodnocení:


Daniel, Rob, Josh a Kiernan – čtyři kluci, kteří v dětství tvořili nerozlučnou partu, avšak pouze do doby, než se stalo něco děsivého, co jejich další životní cesty rozdělilo. Tíha tajemství, které museli nést, značně ovlivnila jejich životy. Po devíti letech se zdá, že se zlo vrátilo, proto Daniel svolá ostatní členy bývalé party, aby zabránili dalším hrůzám. Opět totiž zmizela mladá dívka…


Patříš mi od Marka Tilburyho je druhou knihou, kterou jsem si vybrala a kterou mi poskytlo k recenzi nakladatelství Katto. Pokud jste o tomto novém nakladatelství spadajícím pod Computer Media s.r.o. dosud neslyšeli, můžete si více přečíst zde.

Psychologické thrillery jsou jedním z mých nejoblíbenějších žánrů, takže když se mi naskytla možnost přečíst si tuto novinku zařazenou do právě zmíněného žánru, neváhala jsem ani minutu. Zda kniha splnila mé očekávání, si můžete přečíst v recenzi níže.


Kniha začíná skvěle napsaným prologem, který vás navnadí na další stránky a udrží si vaši plnou pozornost. Poté autor začíná odvíjet příběh, v němž se postupně seznámíte s hlavními aktéry, co by dospělými jedinci, které sužuje jedno dávné tajemství, jež velice ovlivnilo jejich další životy. Ani jeden z nich nemá šťastný život v pravém slova smyslu, a i když již od hrůzné události uběhlo celých devět let, nezmírnilo to jejich obavy. Kdysi totiž za podivných okolností zmizela mladá dívka Ellie a nyní po devíti letech se opět ztratí další mladá dívka. Daniel vypátrá s pomocí soukromého detektiva bývalé kamarády a pokusí se zastavit zlo, které se po letech probudilo.

Trochu mám problém s označením psychologický thriller, asi bych raději zůstala pouze u thrilleru, neboť jsem po celou dobu čtení měla pocit, že k tomu, abych postavy označila jako skvěle vykreslené po psychologické stránce, ještě cosi chybělo. Tím, že se v knize objevují čtyři, respektive pět postav, neměly dostatek prostoru na to, aby se čtenáři jakýmsi způsobem vyryly do paměti. Autor se o to sice pokusil, popsal současné životy všech čtyř aktérů, ale bohužel mi žádný z nich nijak nepřirostl k srdci. Přiznám se, že jsem se u popisu jejich životů, byť dost pestrých, trochu nudila. Zvrat nastal až na 135. stránce, kdy se autor konečně ohlédl do minulosti, do zdánlivě obyčejného života čtyř chlapců, kteří se budou chtít postavit čirému zlu.

Tahle část knihy byla bezkonkurenčně nejlepší, měla spád i dynamiku, nechybělo napětí, ale hlavně skvělé dialogy (někomu může vadit velké množství sprostých slov) a scény plné násilí, u nichž vám bude mnohdy rozum stát a které pak v závěru vyvrcholí. Autor zápletku skvěle promyslel, děj na sebe plynule navazuje a nebudete mít pocit, že vám něco takzvaně nesedí. V závěru se opět přenesete do současného dění, u něhož jsem opět měla pocit, že je děj zbytečně natahovaný, stejně jako v první části knihy. Konec mnohé čtenáře překvapí, ale z kontextu se dá v závěrečné fázi lehce odvodit. Přesto mi na konci vyvstalo pár nezodpovězených otázek, ale opět jsem si potvrdila, že člověk je strůjcem svého osudu a ne vždy je pomsta tím nejlepším řešením.


Knihu celkově hodnotím jako lepší průměr. Na knize jsem našla spoustu kladů, ale i  pár záporů, které jsem si nemohla nechat pro sebe. Ráda bych ještě podotkla, že jsem se s podobným dějem, který popisuje minulost chlapců, ještě nesetkala a považuji jej za velmi originálně napsaný.

Podle mého názoru může oslovit větší počet čtenářů, především ty, kteří stejně jako já milují thrillery, nebojí se násilí a brutálních scén a nevadí jim vulgární mluva u adolescentů. Knihu tak doporučuji spíše otrlejším čtenářům, kteří nemají s výše vyjmenovanými prvky problém.


✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Stanislavě Holomkové z nakladatelství Katto. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

12 komentářů:

  1. Nové nakladatelství vypadá skvěle, kalitních thrillerů není nikdy dost :) Patříš mi mě taky zaujala, šokda že to nebylo zase až tak ohromující čtení :) Ale kouknu se po ní :) Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Třeba se ti bude líbit, sto lidí, sto chutí :-)
      Mě to nakladatelství hodně zaujalo a jsem moc zvědavá na jejich další tituly :-)

      Vymazat
  2. I přes ne úplné tvé nadšení mě kniha zaujala. Ráda bych zjistila, zda budu mít stejný názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě svou recenzí neodradila :-) Budu se těšit na tvůj názor :-)

      Vymazat
  3. Z tvé recenze mi kniha lehce připomněla detektivku od Camilly Läckberg - Andělíčkářka. O to víc, bych se o tomhle thrilleru dozvěděla víc, zdá se, že půjde na seznam. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tu jsem nečetla, ale její sérii už mám dlouho na seznamu, třeba s ní letos pohnu 😁. A jsem ráda, že tě zaujala 😊

      Vymazat
  4. Tam velké plus získává originalita vid :) Takhle jsem to měla u Hoover :)

    Nicméně už kvůli tomu si knihu musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, originalitu hodně cením na thrillerech, ale i celkově :-)

      Přečti si ji, budu se těšit na tvé hodnocení :-)

      Vymazat
  5. Moc děkuji za tuto recenzi, jsem ráda že jsem ji zavčas mohla vyškrtnou ze seznamu a nebudu ji kupovat, protože jsem z těch co mají s výše vyjmenovanými prvky problém. Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem ti se svou recenzí pomohla ke konečnému rozhodnutí :-) a děkuji za pochvalu :-)

      Vymazat
  6. Mě osobně kniha moc nezaujala, ale recenze je super. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.