pátek 5. července 2019

RECENZE: Tichý zabiják | Volker Kutscher

Share it Please
autor: Volker Kutscher
překlad: Tomáš Butala
originální název: Der stumme Tod (2009)
nakladatelství: MOBA
rok vydání: 2018
počet stran: 590
anotace


Moje zhodnocení:


Berlín 1930. Smrt zbožňované herečky Betty Winterové přivádí Gereona Ratha do filmových ateliérů. Mladý kolínský komisař působící na berlínském oddělení vražd je brzy svědkem temných stránek filmového prostředí a přelomové fáze, kdy němý film nahrazuje film zvukový. Producentům, majitelům kin či hvězdám němého filmu tak ujíždí vlak a potýkají se s existenčními problémy. Rath se během vyšetřování ocitne mezi bojovými liniemi soupeřících filmových producentů, dostane se do berlínské čínské čtvrti, do podsvětí a na samou hranici zákona. 


Tichý zabiják německého autora Volkera Kutschera je druhým dílem ze série Gereon Rath, kterou vydává nakladatelství MOBA. Podle této série je natočen úspěšný seriál Babylon Berlín. Jak se mi kniha čítající téměř 600 stran líbila, se dozvíte níže v recenzi.

Hlavním hrdinou je mladý policista Gereon Rath pocházející z Kolína, z něhož uprchl před necelým rokem kvůli problémům z minulosti a nyní pracuje na berlínském oddělení vražd. Rád si dělá věci po svém, má svou hlavu a nerad se podřizuje autoritám, což pro výkon této práce není zrovna ideální. Často zatají různé důkazy či svědectví, z nichž se bude také časem zpovídat.

Otřesná smrt oblíbené herečky Betty Winterové, která se zpočátku jeví jako ošklivá nehoda, se brzy ukáže ve zcela jiném světle. Když zmizí další herečka, požádá Gereona jeho známý, producent Oppenberg o pomoc s jejím nalezením. Policie, ač je o jejím pohřešování zpravena, dosud nepodnikla žádné kroky. Gereon je zcela zaneprázdněn, ale aby toho nebylo málo, požádá jej jeho otec o pomoc ve věci vydírání kolínského primátora.

Na bezmála šesti stech stranách se rozjíždí příběh, jehož ústřední postavou je Gereon Rath, který musí vyřešit hned několik případů. Gereon se však zaplete hned do několika problémů, a to pracovní i soukromé povahy, v jehož důsledku je z případu Winterová odvolán. Rozkazy nadřízených ignoruje a brzy se zamotá do obou případů, které budou mít zdánlivou spojitost.


Autor velice věrně vykreslil dobu 30. let 20. století odehrávající se v Berlíně, hlavním městě Svobodného státu Prusko, který spadal pod Výmarskou republiku. Demonstrace a politické rozbroje mezi nacisty a komunisty jsou na spadnutí a vražda mladého nacisty Wessela jen přilila olej do ohně. Mezi komunisty a nacisty to totiž již delší dobu vře a právě v den pohřbu se očekávají velké nepokoje. Autor zde také zakomponoval nástup zvukového filmu, který utlačil do pozadí němý film, jehož éra, zdá se, je již u konce. Opět se utvoří dva tábory, z nichž jedni věří v budoucnost zvukového filmu a jeho rychlý nástup, druzí vidí kouzlo ve filmu němém a nechtějí se ho vzdát. Jsou zde znát konkurenční boje mezi filmovými společnostmi, což může být také jedním z motivů vraždy herečky Betty Winterové.

Kniha Tichý zabiják je čistokrevnou detektivkou, která plyne v poklidném tempu, ale vtáhne vás už od prvních stránek. Chod tehdejší tamní policie se mnoho neliší od té dnešní, současné, avšak jisté rozdíly zde najdete. Důraz je kladen na výslechy svědků, kniha tak obsahuje mnoho dialogů, které já osobně v detektivkách upřednostňuji. Nenechte se odradit počtem stran, stránky vám ubíhají rychle pod rukama a akčnější závěr, v němž půjde hlavnímu hrdinovi o život, rozbouří vlny dosud poklidného čtení.

Knihu doporučuji milovníkům detektivek, kterým nevadí rozsáhlejší děj a poklidnější tempo vyprávění. Pokud se obáváte, že bez znalostí předchozího dílu Mokrá ryba vám uniknou některé souvislosti, obáváte se zcela zbytečně. Autor nezapomněl připomenout důležité informace z prvního dílu, které by čtenáři neměly uniknout. Tichého zabijáka si vychutnáte stejně dobře jako jiný samostatný detektivní román.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji zakoupit zde včetně elektronického vydání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji moc za komentáře.