úterý 16. července 2019

RECENZE: Katarze | Yrsa Sigurðardóttir

Share it Please
autor: Yrsa Sigurðardóttir
překlad: Hana Sichingerová
originální název: Aflausn (2016)
nakladatelství: Grada
značka: Metafora
rok vydání: 2019
počet stran: 400
anotace


Moje zhodnocení:


O první oběti se všichni včetně policie dozví přes Snapchat. Videozáznam s vyděšenou obětí, která prosí o odpuštění, není první a ani ten nejhorší. Další videa na sebe nenechají dlouho čekat. Když se konečně najde její tělo, leží vedle něj papír s číslem 2. Kdo je první oběť a kde tedy je?
Detektiv Huldar se připojí k vyšetřování a požádá o pomoc psycholožku Frejyu, která si vezme na starost výpovědi kamarádů zavražděné dospívající dívky. Brzy se ukáže, že zavražděná dívka nebyla takový andílek, za jakého ho považovali dospělí.
Jenže pak zmizí další teenager a přes Snapchat se objeví další nahrávky. Vrah tedy ještě neskončil a policie ho musí dopadnout dříve, než opět udeří. Ale kdo může nenávidět teenagery tak, že by je ze světa sprovodil tak krutým způsobem? K nalezení pravdy nebude jednoduchá cesta.

✽ 

Nakladatelství Grada pod značkou Metafora vydalo dlouho očekávané pokračování s dvojicí Freyjou a Huldarem s názvem Katarze oblíbené autorky detektivek Yrsy Sigurðardóttir. Předchozí díly nesou název DNA (recenze zde) a Černá díra (recenze zde). Jak dopadlo mé další setkání s islandskou královnou detektivek?

Už potřetí se setkáváme s oblíbenou dvojicí Freyjou a Huldarem, kterou spojí dohromady práce na nejnovějším případu. V kině po zavírací době napadne neznámý útočník brutálním způsobem dospívající Stellu, která má toho večera v kině službu. Na mobil natočí její prosbu za odpuštění a tu rozešle všem jejím kamarádům na Snapchatu. Poté ji polomrtvou odtáhne neznámo kam. Když policie Stellu konečně najde, není jí už pomoci. Rozbíhá se pátrání, které se zaměří právě na Stelliny spolužáky, z nichž se většina k její osobě nevyjádří zrovna lichotivě. Motiv se zdá být velice brzy jasný, ale policie jej zpočátku nebere vůbec v úvahu. Freyja se však zaměří na možný motiv šikany, zatímco policii zaměstná papír s číslem 2, který nalezla u první oběti. Byla Stella již druhou obětí? A kde je tedy oběť číslo 1?


Autorka tentokrát vsadila na aktuální téma šikany, která vlivem vzniku sociálních sítí nabrala zcela jiný směr. Kyberšikana je v dnešní době oblíbeným prostředkem, jak zničit prostřednictvím sociálních sítí jeho uživatele, a to záměrně a velmi agresivním způsobem. Obětí se může stát kdokoliv, kdo jen trochu vybočuje a nepodaří se mu v krátké době zapadnout do kolektivu. O jednom případu šikany, který se stal před mnoha lety, kdy ještě neexistovaly sociální sítě, a jejích následcích, se dočtete v dopisech vyznačených kurzívou, na které narazíte mezi klasickými kapitolami týkajícími se vyšetřování. 

Autorce se opět povedlo vytvořit mrazivou atmosféru, kterou umocnilo islandské mrazivé počasí, jež v příběhu panovalo. Její zápletky jsou vždy promyšlené do každičkého detailu a natolik věrohodné a reálné, až vám kolikrát spadne brada úžasem. Popisy vražd teenagerů jsou velmi brutální a servírovány čtenářům bez jakýchkoliv příkras. Konečné rozuzlení bylo překvapivé a vedlo k jedinému možnému závěru. Pomsta je totiž nejsilnější motivace.

Kniha je napínavá od první do poslední stránky a nenechá vás ani na okamžik vydechnout. Vaše teorie o pachateli se budou neustále rozvíjet a měnit a vy budete chtít zjistit, kdo za těmi odpornými zločiny stojí. Gradace napětí je opět zvládnuta na výbornou a promyšlenost zločinů vám vytře zrak.

Tuto knihu, ale také celou sérii doporučuji fanouškům krimi a detektivek, které si zde přijdou na své. Pokud vám nevadí surové zločiny a jejich popis, nezahálejte a pořiďte si Katarzi do své knihovny. Výhodou této série je, že se dá číst i samostatně bez znalosti předchozích dílů. Přesto doporučuji přečíst sérii od prvního dílu, protože vám budou jasnější vztahy mezi hlavními a vedlejšími postavami. A navíc je tato série jednoduše dokonalá.


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Zlatě Biedermannové z nakladatelství Metafora. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. :) Kniha vypadá opravdu hodně dobře. Už nějakou dobu se na autorčiny knihy chystám, tak se k nim snad brzy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Autorka mě svými knihami přesvědčila o její kvalitě a moc ráda ji doporučím :-)

      Vymazat
  2. Sakra, sakra, sakra!! Co mi to děláš? Já ještě nečetla ani tu zpropadenou (pardon.. :D) Černou díru a už tu čtu recenzi na Katarzi. No nic, asi budu muset přehodnotit své čtecí plány a to co nejdříve :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš co dělat :D Ale zase máš přečtené třeba jiné knihy, které já ještě nestihla. A taky ti závidím, že se máš ještě na co těšit :D

      Vymazat
  3. Obálka knihy rozhodně zaujme na první pohled! A vypadá to, že i ukrývá skvělý příběh :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka se opravdu povedla :-). Příběh v knize ukrytý je rovněž velmi povedený :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.