pondělí 28. listopadu 2016

RECENZE: Knedlíček | Julie Murphy

Share it Please


autor: Julie Murphy
překlad: Blanka Hromková
originální název: Dumplin
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2016
počet stran: 312




"Končí škola, přichází léto, na obzoru se objevil nový kluk a moje nejlepší kamarádka mi svěřuje velké tajemství..."





Anotace:



Nový román Julie Murphyové, autorky Side Effects May Vary, osloví fanoušky Johna Greena nebo Rainbow Rowellové. Nebojácná dívka Willowdean Dickson - „Dumplin", hvězdné texaské noci, cukroví a písně Dolly Parton si získají vaše srdce.
"Dumplin" má nadváhu a nejbezpečněji se cítí doma, i když je přemlouvána svou matkou, bývalou královnou krásy, aby začala žít. Její myšlenky se ubírají jediným směrem, obléct si na sebe bikiny, tak jako její nejlepší kamarádka, krásná Ellen. Will začne pracoval v Harpy’s, místním fast foodu. Zde potká studenta Boa, bývalého skvělého atleta. Není žádným překvapením, že jí Bo přitahuje. Ale je velmi překvapena, když zjistí, že je to vzájemné.Ale namísto, aby si užívala vztahu s Boem, Will začne o sobě pochybovat. Podnikne nejděsivější věc, kterou si můžete představit: přihlásí se do soutěže Miss Blue Bonnet Pageant a spolu s několika podobnými dívkami touží dokázat světu, že i děvčata se silnější postavou mají právo být vidět, stejně jako každá hubená holka. Tím šokuje celé Clover City – a možná nejvíc sebe sama.


Vlastní názor:


Willowdean je obyčejná šestnáctiletá dívka, která je velkou fanynkou Dolly Partonové. Jedinou vadou na kráse se zdá být její nadváha. Boje s ní a diety však už dávno vzdala a s pár kily navíc se smířila...anebo ne? 


"Vím, že tlusté holky by měly být na bazény a tyhle věci alergické, já ale koupání miluju. Myslím tím, že nejsem pitomá. Vím, že lidi budou zírat, ale nemůžou mě obviňovat za to, že se chci ochladit. A proč by to vlastně mělo vadit? To jako když mám obří, o sebe pleskající stehna, znamená to, že se musím omlouvat?"

Její nejlepší kamarádka Ellen je její pravý opak - je krásná, štíhlá a navíc má kluka. Will také touží po lásce. Když se však o ní začne zajímat atraktivní kluk jménem Bo, s nímž pracuje v Harpy´s a kterému očividně její kila navíc nevadí, začíná o sobě pochybovat. Nebudou pro okolí jen terčem posměchu? 


"Nebudu ta zesměšňovaná. Nebudu polovičkou páru, na kterou každý zírá, a říká si, Jak ho ulovila?"

Děj se odehrává v Texasu ve městě Clover City, kde bydlí Will se svojí mámou, která jí neřekne jinak než Knedlíčku. Městečko není ničím významné, ale jednou ročně pořádá soutěž krásy Miss Teen Blue Bonnet Clover City, která má dlouholetou tradici. Její máma tuto soutěž každoročně organizuje a v roce 1977 ji dokonce i sama vyhrála, což považuje za svůj největší životní úspěch.





Williným velkým vzorem byla její teta Lucy, která bohužel před půl rokem zemřela v pouhých 36 letech na infarkt, který nejspíš způsobila její nadměrná obezita. Will objeví v Lucyině pokoji nikdy nepodanou přihlášku do místní soutěže krásy, kterou vezme jako výzvu a do soutěže se sama přihlásí ve snaze získat zpátky své sebevědomí.  


"Možná ale, že Lucy neměla být tvým kompasem věčně. Možná tady byla pro tebe dost dlouho na to, aby ses naučila, jak být svým vlastním kompasem a najít si svou cestu."



Děj je vyprávěn z pohledu Will v ich formě, což knize dodává na uvěřitelnosti a snáze se můžeme vžít do pocitů hlavní hrdinky. Prostřednictvím jejích myšlenek se ocitáme ve světě jedné obyčejné šestnáctileté dívky, která řeší trable s láskou, hádky s mámou a nejlepší kamarádkou, a to způsobem sobě vlastním. Když se rozhodne, že se přihlásí do soutěže krásy, která kromě podpisu jednoho z rodičů nemá žádná omezení, obdivujeme její odvahu a kuráž a nemůžeme jinak než ji fandit. Nosnou myšlenkou této knihy je to, že v životě není důležitý jen vzhled. Podstatné je, jaký je člověk uvnitř, i když to může znít jako stokrát omílané klišé, které v šestnácti letech nikdo vážně brát nemůže. Proč tedy neudělat ze svého nedostatku přednost?


"U plavek existuje něco, co vás přesvědčuje, že si musíte zasloužit je nosit. A to je špatně. Kritérium je ve skutečnosti jednoduché. Máš tělo? Obleč ho do plavek."

Na knížce vás zaujmou nejen hluboké a upřímné myšlenky, jichž je děj plný, ale také autorčin poutavý styl psaní, který vás usadí do křesla a nenechá vydechnout. Velkým plusem jsou krátké kapitolky a díky zajímavému a milému příběhu budete knížku jen těžko odkládat. 


"Někdy, když se zamyslíte nad tím, kým jste, pochopíte, že jste mozaikou zkušeností."



Knedlíček je sladký nejen svým růžovým obalem, ale i obsahem. Nezklame tak žádnou romantickou duši. Knížku mohu doporučit ženám a dívkám všech věkových kategorií, a to nejen jako vánoční dárek pod stromeček.


90 %



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Více se o knize dozvíte zde a zakoupit ji můžete zde



8 komentářů:

  1. Pěkně jsi to sepsala :-) Knedlíček vypadá doopravdy lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) ano je opravdu k nakousnutí, jak už jsem četla v nějaké recenzi :-)))

      Vymazat
  2. Povedená recenze! :) Jsem ráda, že se ti knížka líbila! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je jasné, po knize se budu muset podívat určitě. Nalákala mě na ni Bunburistka, ale tvá recenze mě utvrdila v tom, že to bude dobrá volba :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.