pátek 25. listopadu 2016

RECENZE: Svatý příkaz | Benjamin Black

Share it Please


autor: Benjamin Black
překlad: Alexandr Neuman
originální název: Holy Orders
série: Quirke (6.)
nakladatelství: MOBA (Moravská Bastei)
rok vydání: 2016
počet stran: 264




Román držitele prestižní Man Booker Prize a ceny Franze Kafky.





Anotace:



Nejnovější Quirkův případ se otvírá v Dublinu v okamžiku, kdy noviny jsou cenzurovány, společenské konvence jsou přísně definovány a děsivé zločiny tutlány. Proč? V padesátých letech 20. století v Irsku katolická církev ovládala a řídila životy téměř všech obyvatel. Když je ale zavražděn Jimmy Minor, blízký přítel Quirkovy dcery Phoebe, Quirke odmítá nadále hrát podle pravidel církve. Společně s inspektorem Hackettem, svým příležitostným kolegou a starým přítelem, rozplétá, kam až církev a její stoupenci budou schopni zajít, aby chránili své vlastní zájmy.


Vlastní názor:



Svatý příkaz je šestý detektivní román irského spisovatele Johna Banvilla píšícího pod pseudonymem Benjamin Black a pátý, který vydalo nakladatelství MOBA. Předcházely mu romány Kdo je bez viny (vydalo BB art), Anatomie strachu, Elegie za April, Temná pavučina a Odplata. Všechny příběhy se odehrávají v Dublinu v období 50. let 20. století a vystupují v nich stejné postavy - detektiv inspektor Hackett, patolog Quirke a jeho dcera Phoebe.





Děj toho detektivního románu začíná objevem nahého a potlučeného těla, které vyplavila řeka. Obětí je mladý muž, kterého po ohledání odvezou na patologii k doktoru Quirkemu. Ten v něm i přes jeho zřízený obličej poznává Jimmyho Minora, kriminálního reportéra zaměstnaného u deníku Clarion a zároveň blízkého přítele jeho dcery Phoebe. Rozbíhá se pátrání, které inspektora Hacketta a Quirka zavede nejen k rodině oběti, ale i k jeho zaměstnavateli. Poté je u Jimmyho Minora nalezen dopis, z něhož se zjišťuje, že měl zájem hovořit s otcem Honanem, na kterého byla v minulosti podána stížnost za zneužívání. Ta byla nakonec odložena. Quirke je s ohledem na svou minulost pověřen inspektorem Hackettem promluvit si s otcem Dangerfieldem. Stopa jej nakonec zavede mezi tinkery... Mezitím se Quirkeho dcera Phoebe seznamuje se Sally, dvojčetem Jimmyho, jež přijela až z Londýna. Od ní se dozvídá podrobnosti o Jimmyho životě, o jejich vztahu, ale také o tom, že Jimmy byl na stopě velkému odhalení... 





Knihy na sebe sice přímo nenavazují a dají se číst samostatně, přesto jsem nepochopila Quirkův citový odstup a jeho složité rodinné vztahy, které byly vysvětleny jen okrajově, kdy jsme se dozvěděli, že neměl jednoduché dětství, byl vychováván jako sirotek v církevní instituci a navíc byl zneužívaný. Vztah s jeho přítelkyní Isabel také není nijak idylický, neboť se dříve pokusila kvůli němu spáchat sebevraždu. Přesto se jedná o pouhé střípky a nemůžeme si tak udělat celkový obraz o postavě Quirka, která mi přišla dost složitá. S jeho dcerou to rovněž nebylo jednoduché, k jejich vztahu se totiž přiznal teprve nedávno a Phoebe ho celý život považovala za svého strýce. Pochopit všechny souvislosti je tak téměř nemožné, a proto bych doporučila číst tuto sérii od prvního dílu. To se samozřejmě netýká čtenářů, kteří mají předešlé díly již přečtené.



  

Co se týče samotného děje, ten má jeden zásadní nedostatek, a to ten, že postrádá jakékoliv napětí nebo alespoň pokus o něj. Také celková atmosféra mohla být vykreslena tíživěji. Anotace totiž slibuje těžké období odehrávající se v Irsku v padesátých letech 20. století, kdy katolická církev ovládala a řídila životy téměř všech obyvatel, noviny byly cenzurovány a děsivé zločiny tutlány, ale já jsem to v průběhu čtení v knize nezaznamenala. U knihy jsem se bohužel většinu času nudila, což mě opravdu mrzelo. Jelikož autor získal mnohá prestižní literární ocenění, měla jsem asi až moc velká očekávání, která nebyla naplněna. A to byla zřejmě ta chyba. Anebo mi kniha jen prostě nesedla. Tím ale nechci od jejího čtení nikoho odrazovat. Závěr celou knihu trochu pozvedává, přesto pachatele není složité odhalit. Pravdou však je, že okolnosti samotné vraždy mě překvapily. Nicméně věřím, že Svatý příkaz si své fanoušky najde. Čtenářům, kteří si tuto sérii oblíbili, by neměl další díl uniknout. 

Na závěr nesmím opomenout na autorovu poznámku, která mě potěšila, neboť objasňuje tinkery, o nichž jsem slyšela poprvé.

Tuto oddechovou detektivku z irského prostředí bych doporučila nenáročným čtenářům na dlouhé zimní večery.


65 %




Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit zde.



1 komentář:

  1. Mám stejný pocit, kniha postrádá to napětí, které jsem očekávála při zajímavém případu, škoda.
    Katy

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.