sobota 20. října 2018

RECENZE: Vítr ve dveřích | Madeleine L'Engle

Share it Please
autor: Madeleine L'Engle
překlad: Barbara Hajná
originální název: A Wind in the Door
nakladatelství: Slovart
edice: #BOOKLAB
rok vydání: 2018
počet stran: 240
anotace


Moje zhodnocení:


Po roce se opět setkáváme s našimi dobře známými hrdiny. Meg Murryová se jednoho dne vrátí ze školy a její bratr Charles Walace jí začne vyprávět, že se u nich v zeleninové zahrádce setkal s draky. Meg zároveň trápí podivná choroba, která sužuje jejího mladšího bratra. Následující noci se Meg, Charles Wallace a jejich kamarád Calvin vydají zahradu prozkoumat, setkají se zde s tajemným Učitelem. Ten jim vysvětlí, že domnělí draci jsou ve skutečnosti cherubíni, kteří přišli na pomoc vážně nemocnému Charlesovi a zároveň celému vesmíru. Meg, Charlese a Calvina čeká opět dobrodružná výprava a bitva proti zlým silám.


Vítr ve dveřích je druhým pokračováním série Struny času, kterou napsala již zesnulá Madeleine L'Engle, autorka, jež je jednou ze zakladatelek tohoto žánru. První díl se nazývá V pasti času a recenzi na něj si můžete připomenout zde.

Od minulého vesmírného dobrodružství uplynul již rok a čtenář se opět setkává s oblíbenými hrdiny - Meg Murryovou, Charlesem Wallacem a jejich kamarádem Calvinem, který jim při dobrodružných výpravách pomáhá. Tentokrát se příběh ubere trochu jiným směrem, neboť Charles se setká v zahradě jejich domu s draky, kteří však nejsou obyčejnými draky, ale cherubíny a přišli na pomoc Charlesovi, neboť jej sužuje podivná choroba.

Malý Charles Wallace, který je oproti svým vrstevníkům mnohem chytřejší, se kvůli svým vynikajícím schopnostem stává často terčem šikany. Šikana je ve školách běžná a autorka ji ukázala trochu v jiném světle.




I když se jedná o pokračování, není třeba s nutností sahat po předchozím díle, neboť každý z nich se dá číst samostatně, což považuji za výhodu. Tato pohádka pro děti, jíž s určitostí je, v sobě nese mnohem víc, než by se na první pohled zdálo. Autorka poukazuje na různé společenské a rodinné problémy, které jsou i dnes aktuální.

Postavy jsou nejen velmi sympatické a budete jim fandit, ale autorka je pro vás zhmotnila a působí živě. Navíc se vyvíjí a oproti prvnímu dílu poznáte drobné změny, které jsou dle mého názoru k lepšímu. Některé situace jsou předvídatelné, ale to není u pohádek nic neobvyklého, takže by tato skutečnost neměla žádného čtenáře překvapit. Konec se opět nese v podobném duchu jako v prvním díle.

Autorce se opět podařil napsat velmi čtivý a zároveň nadčasový příběh, který, i když je primárně určen pro mladší čtenáře, zaujme i čtenáře starší. Kombinace fantasy a sci-fi prvků okořeněná vědeckými principy působí originálně a nevšedně. Přesně tohle se mi na autorce líbí.

Jak už jsem výše několikrát zmínila, příběh si užijí výhradně mladší čtenáři, kteří milují různá vesmírná dobrodružství, jež jsou daleko za hranicemi našeho chápání.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Slovart. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

2 komentáře:

  1. Tuhle sérii neznám, ale má hrozně zajímavé otázky a nevypadá vůbec špatně! :-) Co se vesmíru týče, moc takové to sci-fi nečtu, ale tohle vážně vypadá dobře...! :-)
    Krásné fotky! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to takové hodně pohádkové, spíše pro mladší čtenáře, ale jestli tě takové knížky baví, zkus, třeba tě zaujmou :-)
      A děkuji :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.