úterý 17. dubna 2018

RECENZE: V pasti času | Madeleine L´Engle

Share it Please
autor: Madeleine L´Engle
překlad: Barbara Hajná
originální název: The Wrinkle in Time
nakladatelství: Slovart
edice: #BOOKLAB
rok vydání: 2018
počet stran: 240
anotace


Moje zhodnocení:


Třináctiletá Meg Murryová si připadá nemožná. Ve škole nezapadá a nic se jí nedaří. O jejím pětiletém bratrovi Charlesovi kolují ošklivé pomluvy, a ke všemu musí poslouchat narážky na záhadné zmizení svého táty, talentovaného fyzika. Paní Murryová je z toho sklíčená, ale pevně doufá, že se její manžel vrátí.
Jedné temné bouřlivé noci do domu Murryových zavítá nečekaná návštěva - paní Kdovíco. Záhy se ukáže, že paní Kdovíco má ještě dvě stejně podivné přítelkyně, a všechny tři chtějí Meg a Charlesovi pomoct najít tátu. Děti se musí vydat na nebezpečnou cestu napříč prostorem a časem a za pomocí svého kamaráda Calvina svést bitvu s temnotou, která postupně zahaluje celý vesmír.


V pasti času je první knihou z pětidílné série Struny času, kterou napsala Madeleine L´Engle. Zajímavostí je, že autorka knihu vydala již v roce 1962, avšak poté, co ji odmítly desítky nakladatelství. Autorka sepsáním této knihy reagovala na tehdejší dobu a obavu Američanů z komunistického režimu, v němž má přísně kontrolovaný státní systém přednost před právy jednotlivce. Kniha si svou popularitu drží již několik dekád a konečně se jí dočkali i čeští čtenáři.




Hlavní hrdinkou této série je třináctiletá dívka Meg, která navštěvuje základní školu, ale mezi spolužáky nezapadá. Nerada se podřizuje pravidlům, a proto se často dostává do konfliktu s učiteli. Meg je i přes své chyby, kterých si je vědoma, velmi inteligentní, jen své přednosti na sobě ještě neobjevila. Její mladší bratr Charles Wallace, který, ač je mu teprve pět let, se mnohdy vyjadřuje jako dospělý, a proto se i on stává terčem ošklivých pomluv. Náhoda svede oba sourozence s Calvinem, který navštěvuje tutéž školu jako Meg, neboť i on má jisté schopnosti, které budou potřeba v boji proti temnotě.

Kniha je rozdělena na dvanáct kapitol, samotnému příběhu předchází chvála Anny Quindlenové, která rovněž v krátkosti shrnuje, o čem příběh pojednává. Na konci by vám neměl uniknout rozhovor se samotnou autorkou, který byl publikován v americkém vydání knihy v květnu roku 2007. Téhož roku autorka také zemřela. V samotném závěru si můžete přečíst proslov autorky, jenž napsala u příležitosti převzetí Newberyho ceny v roce 1963.

Kniha v sobě ukrývá mimořádný nadčasový příběh, takže při čtení ani jednou nepocítíte, že vyšla před více než padesáti lety. Svět, který autorka vytvořila, neztratil za tu dobu na výjimečnosti a zůstává pro čtenáře stejně atraktivní jako tehdy. Kniha V pasti času se stala klasikou mezi žánry sci-fi a fantasy, jejíž příběh je založen na vědeckých principech, v němž narazíte na nejednu aktuální myšlenku.




Na to, že se jedná o knížku určenou spíše mladším čtenářům, se mi četla lehce a prakticky sama. Moc neholduji fantasy příběhům, které jsou v dnešní době populární, ale kniha V pasti času mě k mému překvapení velmi bavila. Přistupovala jsem k ní jako k moderní pohádce pro děti a možná i proto si mne příběh získal. Využití prostoru a času k cestování mezi vesmíry není v dnešní době nic nového ani převratného, ale v té době se jistě jednalo o něco mimořádného a originálního. Svět, ve kterém je vše navlas stejné, tedy nejen budovy, ale i lidé, kteří vykonávají tutéž činnost a v žádném případě nesmí vybočit z řady, a který hlavní hrdinové navštíví při svém pátrání po ztraceném otci, mi přišel velmi originální. Jím autorka právě poukázala na tehdejší obavy Američanů z komunistického režimu, jak jsem se již výše zmínila. Problémy tehdejší doby se dají s přehledem aplikovat i na tu dnešní a je jen na čtenáři, jaké ponaučení si z toho vezme.

Pokud si chcete přečíst chytrý a originální fantasy příběh a nevadí vám mladší hlavní hrdinové, určitě po této knize sáhněte. Myslím, že budete mile překvapeni stejně jako já, a to nejen čtivostí, ale i zajímavými postavami, a zaručuji vám, že se nebudete ani na okamžik nudit. I když se jedná o první díl ze série, samotný příběh je uzavřen a nebude vás tedy čekat nepříjemné překvapení v podobě otevřeného konce.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Slovart, které tuto knihu vydalo pod labelem BOOKLAB, kde si také knihu V pasti času můžete zakoupit.


4 komentáře:

  1. V pasti času mám už dva dny doma. Je v pořadí a moc se na ni těším. Zjistila jsem, že fantasy mi ze všech žánrů sedlo nejvíce, proto jsem si tuhle knížečku objednala :-) Díky tvé recenzi se na ni těším zase o něco víc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by se ti mohla líbit :-) Je to celkem nenáročná četba spíše pro děti. Já naopak fantasy moc neholduji, ale občas zabrousím i do těchto vod, někdy je to příjemné zpestření, ale většinou se pak ráda vracím ke svým thrillerům. Jsem ráda, že tě má recenze navnadila, tak ať se líbí :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, i když mě kniha vyloženě nezaujala, špatně rozhodně nevypadá. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.