sobota 8. října 2016

RECENZE: Dokonalé ticho | Rosamund Lupton

Share it Please
autor: Rosamund Lupton
překlad: Věra Klásková
originální název: The Quality of Silence
nakladatelství: Ikar
rok vydání: 2016
počet stran: 344



Neobyčejně mrazivý thriller od autorky Sestry a V plamenech.






Anotace:


Jednoho listopadového dne se Angličanka Yasmin vydává se svou dcerou Ruby na Aljašku, kde se snaží najít Rubyina otce Matta. Dozvídá se, že v inuitské vesnici Anaktue vypukl požár, jemuž předcházela obrovská exploze. Celá vesnice lehla popelem a nikdo nepřežil. Yasmin nevěří, že by byl Matt mrtvý a vydává se jej hledat hluboko na sever Aljašky spolu s desetiletou dcerou, která trpí od narození hluchotou. Na Aljašce panuje polární noc a Ruby musí čelit temnotě, ve které se nemůže vést ani zrakem. Nemilosrdná aljašská zima je svírá stále pevněji, blíží se velká polární bouře a navíc je ve tmě kdosi sleduje... 





Vlastní názor:




Cestou k polárnímu kruhu Yasmin vzpomíná na seznámení s Mattem, na jejich první polibek a žádost o ruku, současně však i na nelehké dětství, kdy ji v brzkém věku opustila matka. Současně vyplouvají na povrch vzájemné neshody mezi Yasmin a Mattem, které se týkají jak výchovy jejich dcery, tak i výběru střední školy. V odlehlých aljašských končinách daleko od všech problémů poznává Yasmin samu sebe a uvidí kontrast mezi tou ženou, kterou byla dříve a kterou je nyní.




Tato kniha je něčím víc než jen "obyčejným" thrillerem. Zčásti je psychologickým dramatem, zčásti sondou do duší obyčejných lidí. Ústředním tématem jsou mezilidské vztahy a jejich komplikovanost, svou hlavní roli hraje i mateřská a partnerská láska. 





Dokonalé ticho je napínavým příběhem, který je částečně vypravován malou Ruby, jež svého otce velmi miluje a pojí ji s ním neobyčejně silný vztah. Ruby stejně jako Yasmin vzpomíná na život před cestou, dozvídáme se o jejích kamarádech, o tom, jaká je uvnitř a jak se vyrovnává se svou hluchotou. 

"Být hluchá, to se změnit nedá. Mamka tohle nechápe, ale já ani sama nevím, jestli bych to vůbec změnit chtěla. Tohle je můj soukromý svět, tichý svět, na který se dívám, sahám na něj a někdy ho ochutnávám, ale který neslyším."



Ruby má s sebou laptop, s nímž se lépe dorozumívá a jehož prostřednictvím velmi ráda tweetuje. Zároveň však posílá otci e-maily, s nimiž se snaží s Mattem navázat spojení. Odpovědí se sice dočká, ale určitě ne takových, jaké by Yasmin s Ruby čekaly.










Všudypřítomný mráz, který panuje na Aljašce, je popsán velmi autenticky, cítíte, jak vám zalézá až do morku kostí, pálí vás konečky prstů a ledový vítr vás šlehá a štípe ve tvářích.

"Dýchá se hodně špatně, v plicích se mi rozlézají mravenci, takže už v nich nezbývá prostor pro vzduch. Blíží se k nám obluda složená z chladu, tvrdá jako kraj chodníku, a prořezává se k nám přes čelní sklo a dveře a okénka a jedinou zbraní, která na ni platí, je teplo, jenomže to nemáme."

Yasmin s Ruby navíc ohrožuje velká polární bouřepři níž venkovní teploty mohou klesat až na -45 °C. Dokážou přežít uprostřed nehostinné tundry uvězněné v kabině kamionu? Proti nim nestojí jen ledový vítr a třeskutý mráz, ale i dvě modrá světla, která je stále sledují. 



"Jakmile překročíte hory, ocitnete se na severním svahu arktické planiny; tam nerostou ani stromy, které by mohly vítr zastavit. Honí se tam bouřky - hotové peklo. Osmaosmdesát tisíc čtverečních mil nicoty!"



Tato pasáž, kdy jsou matka s dcerou uvězněné v kabině kamionu při oné polární bouři, je rozhodně nejpůsobivější částí celé knihy. Nadchly mě i mýty, které vypravuje Ruby své matce. Naopak Yasmin své dceři popisuje zajímavosti o Zemi a vesmíru, čímž mezi nimi dochází ke vzájemnému sbližování. Kniha je víc než jen příběhem o hledání ztraceného otce a manžela. V prvé řadě je o silném poutě mezi matkou a dcerou a jejich vzájemné lásce. Nechybí ani úchvatný popis aljašské přírody, přírodních úkazů a dozvíte se i střípky ze života divokých zvířat.




Celou knihu hodnotím jako velmi nadprůměrnou. Jedná se o napínavý a velmi čtivý příběh s neméně zajímavým závěrem. Vyhořelá inuitská vesnice vydá na samém konci jedno kruté tajemství. 

Jediná drobnost, se kterou jsem se nemohla ztotožnit, byla Yasminina schopnost bez jakékoliv předchozí přípravy nasednout za volant plně naloženého kamionu a ovládat ho po zledovatělém povrchu. Rovněž jsem občas pochybovala i o tom, jestli laptop dokáže fungovat v takových mrazech.





Název knihy Dokonalé ticho ve mně evokoval nejen arktickou planinu pokrytou sněhem a ledem, ale i hluchotu malé Ruby. Lepší název knihy snad ani nemohl být vybrán. Knihu by si neměli nechat ujít čtenáři, kteří prahnou po strhujícím a citlivém příběhu, jakým bez pochyby je. Nadšeni budou i čtenáři předchozích románů autorky, neboť styl, jakým je kniha napsána, je jim velmi podobný, psychologie postav je propracovaná do nejmenších detailů a nezbývá vám nic jiného než Yasmin a Ruby fandit, neboť jejich cesta bude mrazivá a plná překážek.

90 %





Za recenzní výtisk mockrát děkuji portálu DOBRÉ KNIHY.CZ. Knihu najdete v kategorii detektivky a napětí a zakoupit ji můžete zde.




4 komentáře:

  1. Parádní recenze! Musím říct, že jsi mě na knížku opravdu hodně navnadila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá velice zajímavě. Nicméně když čtu, Aljašku napadá mě jistá podobnost s La Lobou, musím se do ní pustit, ať mohu posoudit :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. La Loba? Hmmmm neznám, hned se kouknu...tyjo taky vypadá zajímavě, hned si ji dávám do seznamu k přečtení, díky za tip :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.