čtvrtek 20. října 2016

RECENZE: Vážka v jantaru | Diana Gabaldon

Share it Please


autor: Diana Gabaldon
překlad: Anna Polanská
série: Cizinka (2. díl)
originální název: Dragonfly in Amber
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2016
počet stran: 960






Vážka v jantaru je druhým dílem světově úspěšné románové série Cizinka.



Anotace:


Claire Randallová se vrací se svou dospělou dcerou Briannou do zamlžených kopců Skotské vysočiny. Společně navštěvují Rogera Wakefielda s žádostí o pomoc při pátrání, kolik mužů přežilo bitvu u Cullodenu a jestli mezi padlými není i James Fraser. 

Claire své dceři vypráví neuvěřitelný příběh o starodávné legendě druidů, dozvídá se o tajemném kruhu z kamenů, i o neutuchající lásce k Jamesi Fraserovi, která překonává nejen hranice času...





Vlastní názor:


Děj druhého dílu začíná v současnosti, resp. v roce 1968, kdy Claire vypráví Rogerovi Wakefieldovi a Brianne svůj příběh a zároveň tím čtenářům shrnuje  obsah prvního dílu. Konečně se také dozvídáme, a to prostřednictvím Rogera, který náhodou narazí na staré novinové výstřižky, co se odehrálo po zmizení Claire v roce 1946, a poté po jejím objevení v roce 1948.

Claiřino vyprávění začíná v roce 1744, jímž plynule naváže na konec prvního dílu. A jak příběh pokračuje? James se s těhotnou Claire plaví do Francie, kde mu jeho příbuzný nabízí nejen střechu nad hlavou, ale i přístup do vyšší společnosti. James mu na oplátku vede obchod s vínemClaire chce být také užitečná a začne vypomáhat v místní francouzské nemocnici, kde využívá své léčitelské schopnosti. 





Oba se tedy ocitají na královském dvoře a seznamují se nejen s Karlem Eduardem Stuartem, ale i se samotným králem Ludvíkem XIV.  Čeká je však důležitý úkol. Pokusí se odvrátit druhé jakobitské povstání, které by jinak vedlo ke katastrofální porážce u Cullodenu v roce 1746, při níž by zahynula spousta Skotů.

Po politickém vyjednávání a intrikách panujících na královském dvoře, se Claire s Jamesem vrací na Skotskou vysočinu. Přesto, že je James ve Skotsku prohlášen za psance, je mu umožněn návrat s pomocí krále Ludvíka. Po sluncem ozářené Francii bylo příjemné se opět ocitnout na nám důvěrně známých místech Skotské vysočiny
 a shledat se s oblíbenými postavami.





Příběh je hned od začátku velmi čtivý, obracíte stránku za stránkou a čas utíká ani nevíte jak. První část odehrávající se v roce 1968 přečtete jedním dechem. Kapitoly čtete se zaujetím, později ovšem nastává zlom a zajímavější kapitoly střídají ty méně zajímavé. Myslím si, že by knize neuškodilo méně stran.
 Autorka vás ovšem zaujme svými popisy Skotské vysočiny a autentickým vylíčením atmosféry, která vás emočně nabije. S hlavními hrdiny prožíváte jejich útrapy a úskalí, ale i velkou lásku napříč staletími, která překoná cokoliv.

Co se týče vykreslení charakterů postav, čtenář by mohl nabýt dojmu, že v knize o tolika stranách budou 
vylíčeny do detailu, opak je však pravdou. Knihou projde velké množství postav, přičemž se dějem některé jen mihnou a nestihnou nám přirůst k srdci. Charaktery hlavních postav jsou ovšem vykresleny bravurně. 

Claire je hrdinka v pravém slova smyslu - nebojácná, svá, s vlastním názorem, který se nebojí dát najevo. Rovněž je to žena citlivá a plná soucitu.

Co říci o Jamesi Fraserovi? Hodně čtenářek se do něj bezesporu zamiluje, neboť je to muž se srdcem na pravém místě, citlivý, 
odvážný a statečný. Přesto si myslím, že má i pár špatných vlastností a občas se mi nelíbilo, jak se ke Claire choval. Také mi vadilo, že si stejně jako v prvním díle autorka neodpustila udělat z Jamese superhrdinu. Z velmi vážných zranění se brzy vyléčí a vy můžete mít pocit o jeho nesmrtelnosti.  






Musím přiznat, že než děj odehrávající se v 18. století, mě mnohem více nadchl příběh ze současnosti, který měl své pokračování na konci. Dozvíme se více o postavě Rogera Wakefielda, který není jen obyčejným pomocníkem při pátrání. Podrobnosti si však nechám pro sebe. Na závěr budete překvapeni, jak do sebe všechno hezky zapadne.

Pochvalu si zaslouží krásné nové vydání, které se nakladatelství Omega skutečně velmi vydařilo a v knihovně se vám bude hezky vyjímat. Pod přebalem se skrývá stejný motiv jako na přebalu knihy. Krásná je i předsádka, která nám přibližuje a shrnuje historické souvislosti v datech.





Knihu vřele doporučuji čtenářům prahnoucím po milostném příběhu, jenž se odehrává na historickém pozadí, který je navíc opředen hávem tajemna s malou příměsí sci-fi. Autorka má skutečně talent namixovat tyto žánry tak, aby byl spokojený každý čtenář. A p
okud knize odpustíte mnohdy až pohádkový nádech, zklamaní být nemůžete.

Na závěr bych ráda ještě podotkla, že seriál Cizinka jsem dosud neviděla, takže jím nejsem vůbec ovlivněna. Ale oba díly mě nadchly tak, že se na něj v nejbližší době chystám.


85 %



Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Více se o knize dozvíte zde a zakoupit ji můžete zde.

Nepřehlédněte i trailer ke knize.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji moc za komentáře.