úterý 16. dubna 2019

RECENZE: Sok | Iain Reid

Share it Please
autor: Iain Reid
překlad: Jiří Hrubý
originální název: Foe (2018)
nakladatelství: Leda
rok vydání: 2019
počet stran: 224
anotace


Moje zhodnocení:


Manželé Junior a Hen žijí v domku daleko od civilizace, když jednoho večera naruší jejich poklidný život nezvaný host. Terrance, jak se jim host představí, přijel s úžasnou novinkou - Junior vyhrál losování o účast ve vesmírné misi. Junior i Hen jsou zprávou šokováni, a to nejen z důvodu, že se Junior do žádné loterie nikdy nepřihlásil. Terrance, pracovník vlivné firmy, se jim nastěhuje nejen do jejich domu, ale i do jejich životů, aby je připravil na Juniorův velkolepý odjezd. Nad Juniorem a Hen se pověsí mrak mučivé nejistoty a permanentního napětí. 


Nakladatelství Leda přineslo novinku na poli hororového thrilleru s názvem Sok od kanadského autora Iaina Reida. Lákavá anotace s ještě lákavější obálkou mě zaujala na první pohled a nemohla jsem si tak tuto knihu nechat ujít. 

Autor Iain Reid se narodil v Ottawě a nyní žije v Kingstonu v provincii Ontario. Jeho tvorba je odrazem severských podmínek, v nichž se častokrát bojuje doslova o holé přežití. Autor psal novinové reportáže a sloupky pro domovský deník The National Post a když se mu podařilo proniknout s jeho povídkami do věhlasného týdeníku The New Yorker, zaznamenala jeho kariéra příklon k beletrii. Jeho románovou prvotinu I'm Thinking of Ending Things (2016) připravuje nakladatelství Leda k českému překladu.

Autor napsal skvělý psychologický thriller s prvky hororu, jehož děj se odehrává prakticky na jednom místě - v domě Juniora a Hen, který stojí na odlehlém místě daleko od civilizace. Poklidný život naruší nečekaný návštěvník - nezvaný host Terrance, který se k Juniorovi a Hen vetře s tím, že Juniora vybral los na fantastickou vesmírnou misi, z níž - zdá se - je nadšený jen sám Terrance. Hen se od příjezdu Terrance chová odtažitě, ale není se co divit, Junior má odjet na dva roky pryč. Příprava na Juniorův odjezd je náročná a Terrance se k nim nastěhuje i s různými technickými přístroji, jimiž bude studovat nejen Juniorovo chování. Tísnivá atmosféra je znát na každém kroku a mučivá nejistota svírá nejen Juniora, ale i Hen. Kam vše nakonec směřuje, zjistíte přečtením této knihy. 

Předně bych měla malou výtku k samotné anotaci. Podle mého názoru odhaluje čtenáři zbytečně více, než je potřeba. Bohatě by stačil první odstavec, který tak trochu nastiňuje okolnosti, ale neprozrazuje mnoho. Čtenář by se pak dočkal zajímavého zvratu, který není vůbec z knihy patrný, ale přečtením anotace přijde o okamžik překvapení. Doporučuji se anotací příliš nezabývat a připravit se na nevšední zážitek.


Autor ve své knize promítl vzestup technologií, přičemž se zaměřil na dopad, který by na lidstvo mohl mít. Pokrok jde stále kupředu a nelze zastavit ani zpomalit, ale jeho vliv na člověka je nepopiratelný. Snaha vše usnadnit, urychlit či dokonce nahradit může mít až katastrofické následky. Právě tomu bude čtenář této knihy očitým svědkem.

Autor se pokusil o zajímavou sondu do lidské psychiky - snažil se ukázat, co s člověkem udělá nejistota. Terrance je skoupý na slovo, takže Junior netuší, jak ovlivní jeho i Henin život absolvování vesmírné mise a tím pádem i dlouhé odloučení. Postavy se začínají chovat nelogicky a paranoidně, což je způsobeno velkým nátlakem a neinformovaností. 

Atmosféra každou další přečtenou stránkou houstne, což si čtenář uvědomí velice brzy. Vše podtrhuje vyprávění Juniora v první osobě a absence uvozovek v jeho přímé řeči. To vás zpočátku zarazí a budete celou dobu přemýšlet, proč tomu tak je. Já bohužel (i díky tomu) odhalila krátce před polovinou pointu celého příběhu. Při rozuzlení mě tedy nečekalo žádné překvapení a šokující zvrat, přesto mě samotný závěr rozhodně překvapil. Vyústění příběhu rozhodně čekat nebudete.

Pokud od knihy očekáváte, že se budete bát, jelikož je označována jako hororový thriller, budete nejspíš zklamáni. Hororu v pravém slova smyslu se nedočkáte, ale spíše zažijete nepříjemné mrazení. Ona i celková vidina příběhu a jeho směřování působí dost hororově. Myslím, že v situaci Juniora by se nechtěl ocitnout nikdo z nás.

Autor mě zaujal originálním námětem i zpracováním, přesto jeho dílo není vynikající a ani bezchybné. Rozhodně je však čtivé a připraví vás o několik příjemně strávených hodin jeho čtením. Nechá vás na pochybách a vy budete chtít přijít Terrancovi a jeho záměru na kloub a knihu jen těžko odložíte.

Tento strhující psychologický thriller je určen především pro milovníky tohoto žánru, kteří si libují v extrémním chování postav, které k němu byly dohnány velkým psychickým nátlakem a mučivou nejistotou.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Dagmar Červenkové z nakladatelství Leda. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

3 komentáře:

  1. No nevím. Anotace zní opravdu lákavě, ale protože prozrazuje až moc, pro mě kniha najednou přestala být zajímavá. A ono nelogické chování postav nebo jednoduché rozuzlení mě také nepřesvědčily. Asi si knihu nechám ujít..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to kniha pro každého a ta anotace prozrazuje podle mého víc než by měla. Takže tě chápu :-)

      Vymazat
  2. Tahle kniha mě zaujala ve výčtu tvých březnových knih... Trochu mě děsí ty zmíněné hororové prvky, ale jinak vypadá kniha opravdu lákavě.. Na druhou stranu tvé konečné shrnutí, komu knihu doporučuješ - no v té "škatulce" čtenářů, se úplně nevidím... :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.