čtvrtek 10. ledna 2019

RECENZE: Kavárna v Kodani | Julie Caplin

Share it Please
autor: Julie Caplin
překlad: Jana Chartier
originální název: The Little Café in Copenhagen (2018)
nakladatelství: Grada
značka: Cosmopolis
rok vydání: 2018
počet stran: 352
anotace


Moje zhodnocení:

Kate pracuje jako manažerka pro jednu úspěšnou PR agenturu v Londýně a chybí velmi málo k tomu, aby byla povýšena. Tato mladá, úspěšná a okouzlující žena má skvělého přítele, ale jen  do doby, kdy jí ukradne nápady, díky nimž získá povýšení místo ní. Ráda by všem dokázala, že není tak nezkušená, jak si všichni myslí, a proto neodmítne nabídku, aby získala jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku. Jedná se takřka o její poslední šanci, protože práce je pro ní vším.
Musí absolvovat cestu do Kodaně s hrstkou otravných novinářů, aby poznali životní styl hygge. Tento původně otravný PR výlet se nakonec změní v cestu poznání nejen sebe sama.

✽ 

Kavárnu v Kodani s okouzlující obálkou a příběhem, který voní kávou, skořicovými šneky a neodolatelnou esencí dánského štěstí a hygge, napsala americká autorka Julie Caplin a vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis.

Po delší době jsem si s chutí přečetla román o lásce, který se zčásti odehrává v Londýně a zčásti v Kodani. Kate Sinclairová po neúspěšném povýšení, které jí vyfoukl její teď už bývalý přítel Josh, má možnost získat další zakázku - podmínkou je pochopit dánský životní styl hygge. Získání této zakázky se nakonec ukáže jako hračka a Kate chce všem dokázat, že není tak neschopná a nezkušená, jak se může na první pohled zdát. K získání nového klienta, tedy velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku, musí odjet na výlet do Kodaně s hrstkou novinářů, mezi nimiž je i Benedict Johnson, kterému dala Kate příznačnou přezdívku "vzteklá liška".

Pokud máte za sebou již několik milostných románů a v tomto žánru máte dost načteno, vůbec vás nepřekvapí, jakým směrem se bude děj nadále ubírat. Prvotní antipatie získané pouhým telefonním hovorem se nakonec změní v něco víc než pouhou sympatii. Na celém příběhu však musím vyzdvihnout místo, kde se odehrává, a tím je důležitá (leč zpočátku protivná) cesta do Kodaně, která všem zúčastněným změní nejen pohled na věc, ale celkově i celý život. Knížka je provoněná kávou, ale hlavně dánským pečivem, především skořicovými šneky, které jsou u místních lidí tolik oblíbené. Spolu s hrdiny poznáváme krásy hlavního města Dánska a nejeden čtenář se tak zatouží rozjet přímo do Kodaně a navštívit onu kavárnu, od níž se odvíjí celý příběh.


Pokud jste do teď netušili, co znamená hygge a proč jsou Dánové pokládání za jeden z nejšťastnějších národů na světě, po přečtení této knihy už v tom budete mít jasno a nebudete potřebovat žádné příručky k pochopení tohoto životního stylu. Třeba se nakonec i dozvíte, že podle něj již dávno žijete.

Jelikož sama autorka pracuje v PR a díky tomu procestovala kus Evropy, čtenář poznává i zákulisí a vše, co tato práce obnáší. Dozvíte se, že udržovat vztahy s veřejností není nic jednoduchého, navíc, když musíte spolupracovat s protivnými novináři, kteří se chovají hůře než rozmazlené děti.

Všechny postavy, které v knize vystupují, se autorce povedly skvěle vykreslit. Žádná si není podobná a nakonec si všechny oblíbíte i přes jejich negativní vlastnosti.

Co však musím knize vytknout, je přílišná pohádkovost u nápravy chování některých postav. V životě to totiž není až tak jednoduché, jak prezentuje autorka. Pokud si člověk svých chyb není dlouhodobě vědom, těžko ho jedno promluvení do duše od jedné "píáristky" změní.

Tento román jsem si přečetla s velkou chutí (nejen na skořicové šneky), ale také si u něj uvědomila, proč vlastně tento žánr až tak nevyhledávám. Vadí mi, že vím, jak skončí. Na druhou stranu však chápu, proč si jej čtenářky oblíbily. Nemusíte se nijak zvlášť soustředit na čtení, příjemně si u knihy odpočinete a na okamžik uniknete realitě.

Celkově knihu hodnotím velmi kladně, neboť se jedná o milé odpočinkové čtení vhodné na dlouhé zimní večery, při kterém poznáte nejeden recept na štěstí. Kavárnu v Kodani doporučuji všem romantickým duším, pro které bude tato kniha laskavým pohlazením a časem vhodným k vypití dobré kávy.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Báře Srncové z nakladatelství Grada, kde si také Kavárnu v Kodani můžete koupit, a to i v elektronické podobě.

7 komentářů:

  1. Jéé, Marcelko, teď si asi budu muset knížku koupit-přitom je nestíhám ani číst:D

    Měj se krásně!
    ByGabra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že neuděláš chybu :-)
      A s tím časem...mám to stejně, potřeboval bych ho víc :D
      Děkuji za komentář a měj se hezky :-)

      Vymazat
  2. Naprosto se vším souhlasím. Já tyto romány také moc nevyhledávám, protože naprosto přesně vím, jak dopadnou. A navíc to je tak neskutečně přeslazené.. Ale tento příběh byl jiný a pěkně jsem si u něj i odpočinula. A dokážu si představit, že třeba přístí rok se do něj znovu ponořím :D Jo a ono hygge mě velmi zaujalo a přemýšlím, že si pořídím knihu o něm :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sem tam si takový žánr přečtu, ale opět po čase zjistím, že mě ničím zase nepřekvapil :D
      Přeslazené to bylo, souhlasím. Nejvíc se mi líbila ta část v Kodani, poznávat místní krásy od křesla bylo fajn :D
      Další díl si asi ujít nenechám, i když ...no uvidíme :-))

      Vymazat
  3. Tak snad i já se k této krásné knížce (jak všude čtu) dostanu.
    Pěkná recenze, u tebe na nevšední knihu. Ale určitě je občas příjemné od těch tvých detektivek a trillerů si odpočinout u něčeho takhle "laskavého". :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bys měla, byla by škoda ji vynechat :-)
      A děkuji :-) Pro mě byla nevšední, ale zase jsem se ujistila, proč tento žánr nečtu a ráda se zase vrátím k thrillerům :D

      Vymazat
  4. Tohle pro mě byla ta správná "ach" kniha :-) Taky romantiku nečtu nějak pravidelně, ale sem tam po ni sáhnu a dobiju si baterky :-) Někdy je potřeba vydechnout u takové milé pohádky pro ženy :-)
    Každopádně jsem ráda, že se ti kniha líbila a že jsi ji nesepsula :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.