čtvrtek 17. ledna 2019

RECENZE: Dívky ve vodě | Victoria Jenkins

Share it Please
autor: Victoria Jenkins
překlad: Andrea Felcmanová
originální název: The Girls in the Water (2017)
nakladatelství: Dobrovský s.r.o.
edice: Knihy Omega
rok vydání: 2018
počet stran: 392
anotace


Moje zhodnocení:


Když se jednoho mrazivého lednového rána v cardiffském parku Bute objeví mrtvola mladé ženy, která nese známky mučení, zahýbe to i se zkušenou inspektorkou Alex Kingovou i její mladší kolegyní Chloe Laneovou. Za několik dní se pohřešuje další mladá dívka. Brzy je zjištěno, že obě chodily do téže terapeutické skupiny, a proto se Alex Kingová s Chloe Laneovou domnívají, že spolu oba případy souvisejí. Ani s jednou dívkou se život nemazlil. Napětí se vystupňuje, když se v nebezpečí ocitá i samotná policistka Chloe, jíž před lety zemřel bratr, a okolnosti jeho smrti zůstávají nejasné. Chloe pátrá na vlastní pěst a odhaluje tajemství, které si někdo střežil spoustu let.


Ke konci roku vydal Dobrovský s.r.o. první díl nové krimi série s ženskou detektivní dvojicí Kingovou & Laneovou s názvem Dívky ve vodě.

Knihu napsala Victoria Jenkins, která žije s manželem a dcerou v Jižním Walesu, kde se také odehrává série jejích krimi románů s detektivy Kingovou a  Laneovou v hlavní roli. Dívky ve vodě se zařadily mezi třicítku nejlepších bestsellerů britského Amazonu a pěti bestsellery amerického Amazonu.

Dívky ve vodě mě svým názvem trochu odrazovaly, protože těch "dívek" je v poslední době v názvech už příliš a některého čtenáře to může doslova odradit. Na druhou stranu mi do oka padla líbivá obálka a lákavá anotace. Konečně přišla autorka s ženskou dvojicí - detektivy - v hlavní roli. K tomu musím podotknout, že se jedná o velmi příjemnou změnu.


Příběh začíná prologem, který vás ihned vtáhne a navnadí na další stránky. Začátek je velice slibný. Po prologu se krátce seznámíme s hlavními hrdinkami - služebně starším detektivem a inspektorkou Alex Kingovou a její kolegyní konstáblem Chloe Laneovou. Po následném objevu mrtvé ženy, jejíž tělo nese známky mučení, se rozbíhá kolotoč vyšetřování a pátrání po vrahovi. V příběhu se však prolíná nejen vyšetřování, ale také osobní životy dvou hlavních hrdinek. Obě se potýkají s démony, ale obě se s nimi snaží ze všech sil vyrovnat. Chloein bratr zemřel za podivných okolností a i když byl případ již dávno uzavřen, Chloe se snaží zjistit pravdu stůj co stůj, i za cenu porušení vnitřních předpisů.

Autorka píše velmi čtivě, což mi dáte jistě za pravdu, pokud jste již Dívky ve vodě četli. Příběh mě pohltil už od prvních stránek, ale čím více jich přibývalo, tím více jsem si uvědomovala, že se děj neposouvá tempem, které bych u tohoto thrilleru předpokládala. Gradace napětí se dočkáme až v samém závěru, který přinese slibovaný šokující závěr. Překvapivý byl, o tom žádná, jen jsem však nabyla dojmu, že autorka své čtenáře víceméně podvedla.

Jedná se o dost slušnou a zcela jistě nadprůměrnou detektivku, která má však své mouchy, ale věřím, že se jich autorka do budoucna vyvaruje a její další příběhy se budou stále jenom zlepšovat. Ujít si je rozhodně nenechám, a to i přesto, že jsem si z Dívek ve vodě, jak se říká, na zadek nesedla.

Pokud máte rádi čtivé, přesto poklidné detektivky, které vedou k akčnímu a napínavému konci, jež vynikají sympatickými hlavními postavami, které si s sebou nesou traumatizující minulost, jíž se však snaží postavit čelem, jsou Dívky ve vodě tím správným čtením právě pro vás.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji e-shopu Knihy Dobrovský, jenž knihu Dívky ve vodě vydal pod značkou Edice Knihy Omega. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji moc za komentáře.