sobota 12. října 2019

RECENZE: Matčina hra | Sandie Jones

Share it Please
autor: Sandie Jones
překlad: Michaela Martinová
originální název: The Other Woman (2018)
nakladatelství: Grada
značka: Cosmopolis
rok vydání: 2019
počet stran: 352
anotace


Moje zhodnocení:

Když Emily potká Adama, myslí si, že potkala muže svých snů. Oba se velmi milují a zdá se, že jejich vztahu nic nebrání. Emilino setkání s budoucí tchyní Pammie ji však vyvrátí z omylu. Pammie je tvrdá soupeřka a svého milovaného syna jen tak někomu nedá. Kam až je schopná zajít, aby svého syna ochránila? 


Když jsem poprvé spatřila obálku knihy Matčina hra anglické autorky Sandie Jones, řekla jsem si, že tuhle knihu musím prostě mít. Díky skvělému nakladatelství Cosmopolis a především Báře se mi přání splnilo a nyní vám na ni mohu sdělit svůj názor. 

Hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou celého příběhu je Emily, která se na jedné firemní akci seznámí s pohledným Adamem. I když Emily po předchozí špatné zkušenosti nehledá vážný vztah, oba si velmi rychle padnou do noty a zdá se, že jejich lásce nic nebrání. To však ještě netuší, kdo se postaví mezi ně. První setkání s Pammie, Adamovou matkou a Emilyinou budoucí potenciální tchyní, je trochu rozpačité a i když si Emily všimne prvních podivných náznaků v jejím chování, nebere to vůbec v potaz. Brzy však zjistí, že Pammie se svého milovaného syna jen tak nevzdá. Nenápadné intriky přejdou v otevřenou válku a když Emily zjistí, že Adamova bývalá přítelkyně zemřela za podivných okolností, začne spřádat plán, jak se Pammie definitivně zbavit. Nebude to však vůbec jednoduché, protože Pammie je velice silným soupeřem.


Námět této knihy není nijak zvlášť originální, boje mezi tchyní a snachou se objevily v nejednom knižním či filmovém zpracování (ihned se mi vybaví například film Příšerná tchyně), přesto se autorce povedlo napsat působivý psychothriller s postupně budovanou mrazivou atmosférou, která nabere nečekaný směr a závěr vám doslova vyrazí dech!

Zpočátku jsem se obávala, zda je Emily schopna, jakožto jediná vypravěčka celého příběhu, utáhnout veškerý děj jen na svých bedrech a předčasně tak jednotvárným vyprávěním neunudit čtenáře. Autorce se povedlo nemožné a díky tomu má můj obdiv. Hned od prvních stránek příběh šlape přesně tak, jak má. Vztah Emily a Adama sledujeme od prvního setkání, přes jejich rychlé a vzájemné okouzlení, do doby, než se Emily seznámí s Adamovou matkou. Děj samozřejmě pokračuje i nadále.

Postava Emily nijak nepřekvapí - v jednu chvíli jí budete fandit a hned vzápětí ji budete toužit pořádně proplesknout, aby se vzpamatovala. Občas jsem nechápala, proč se komplikovaného vztahu raději nevzdala, ušetřila by si spoustu problémů, na druhou stranu lze pochopit, že nechtěla nechat Pammie vyhrát a dopřát jí tak pocit vítězství. Pammie, jakožto záporná postava, je vykreslena velmi dobře, takovou tchyni by si nepřál nikdo, navíc, když Emily zjistí, že Adamova bývalá přítelkyně zemřela za podezřelých okolností. Adam mi nijak moc sympatický nebyl, chlap, kterého zaslepuje láska k matce a vždy dá přednost jí před vlastní přítelkyní, mi nikdy neimponoval. V knize vystupují ještě další postavy - Pippa, nejlepší kamarádka Emily, která stojí na její straně a ráda poradí, gay Seb, kamarád, který je Emily oporou, a nesmím opomenout ani na Jamese, Adamova bratra, který bude mít v knize také svou neméně důležitou roli a pořádně zamíchá kartami.


Indiciemi, kterými by vás autorka mohla navést na správné odhalení překvapivého konce, vůbec nešetřila, což mi došlo až v samotném závěru a se zpětným ohlédnutím. Drobné detaily vám nemusí sedět a můžete nad nimi trochu přemýšlet. Přesto mohou uniknout a určitě i uniknou nejednomu pozornému čtenáři.

Tuto knihu jsem přečetla za jeden jediný den, což o mnohém svědčí. Příběh je čtivý od prvních stránek až do těch posledních. Milovníci psychothrillerů si zde opravdu přijdou na své. Doporučuji!


✰✰✰✰✰ 


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Báře Srncové z nakladatelství Cosmopolis, kde si také knihu Matčina hra můžete koupit.

10 komentářů:

  1. Sakra, tak teď lituji, že jsem si ji taky nevzala. A mimochodem, ty fotky jsou úžasné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) No, myslím, že to byla chyba, kniha to byla skvělá :-))

      Vymazat
  2. To vypadá na hodně zajímavou knihu. :) A navíc ta obálka je prostě boží. Na první pohled mě zaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka mě taky ihned zaujala :-) A naštěstí i uvnitř byla skvělá :-))

      Vymazat
  3. Autorčin styl psaní se mi zdál místy dost jednoduchý,jako bych listovala nějakým ženským časopisem. Pro mne titul nikterak ze záplavy psychothrillerů nevyčnívající,což neznamená, že pro jiné může být skvělý. A skutečně- zápletka předvídatelná- těch indicií,jako to asi je, bylo v textu dost. Přeji hezké dny s knihami!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář! Baví mě rozdílné názory čtenářů na stejnou knihu, o to je to zajímavější. Děkuji a nápodobně :-)

      Vymazat
  4. Tak zase něco, kde po tvém přečtení vím, že tohle by mě mohlo bavit :))
    Úžasně napsané!

    OdpovědětVymazat
  5. Matčina hra už na mě čeká netrpělivě na poličce, a já musím říct, že se moc těším. Zatím jsem četla jen samé pozitivní recenze :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.