pátek 10. dubna 2020

RECENZE: Smrtící útes | Gregg Dunnett

Share it Please
autor: Gregg Dunnett
překlad: Jakub Kapras
originální název: The Things You Find in Rockpools (2018)
nakladatelství: Katto
rok vydání: 2020
počet stran: 408
anotace


Moje zhodnocení:


Když se mi dostala do ruky novinka nakladatelství Katto Smrtící útes, kterou napsal britský autor Gregg Dunnett, netušila jsem, že mě tato kniha pohltí tak, jak už se mi dlouho u jiného thrilleru nestalo.

Na dětské vypravěče mám asi štěstí. Už druhá kniha v krátké době, která mě zaujala neotřelým a originálním vyprávěním. Smrtící útes je jednou z nich. Příběh vypráví jedenáctiletý Billy, který žije na ostrově Lornea se svým tátou, kdysi nadějným surfařem. Billyho však moře neláká - aspoň ne tak, jak by si přál jeho táta. Billy se chce stát mořským biologem a věnuje se velmi zvláštnímu koníčku - po celém ostrově má rozpracované různé vědecké experimenty, z nichž nejaktuálnějším je sledování migrace krabů poustevníků. Zajímá se také o zmizení Olivie Curranové, která se pohřešuje již tři měsíce a jejíž tělo nebylo dosud nalezeno. Billy se chopí vyšetřování, protože má pocit, že policie nic nedělá, a zaměří se na místního podivína. Když na scénu vstoupí dva detektivové Westová a Rogers, příběh nabere na obrátkách...


Wow! Do rukou se mi dostal skvost mezi thrillery. A čím že je tato kniha tak výjimečná? Především výborným vypravěčem, jímž je právě jedenáctiletý Billy, sympatický klučina, který má zvláštní zálibu v různých vědeckých experimentech. Nemusíte se však obávat dětinského vypravování - Billy je výjimečný chlapec a podle toho se i vyjadřuje. Když se ujme vyšetřování na vlastní pěst, stále bude pouhým dítětem a úměrně ke svému věku použije i vyšetřovací metody a postupy. 

Autor napsal zajímavý, neotřelý a hlavně napínavý thriller, který vás zaujme už od prvních stránek. A to doslova. Hlavně z toho začátku jsem byla celkem paf, než mi celá situace dala smysl. A Billyho jsem si oblíbila, protože vědu také miluji a děsně jsem mu fandila. Bála jsem se, že jakmile do děje vstoupili detektivové, že mé nadšení opadne, ale nestalo se tak. Autor tyto dějové linky rozlišil formou vyprávění, takže se vůbec neztratíte i přesto, že nejsou mimo to kapitoly jinak rozlišené.

S hlavním hrdinou si budete připadat, jako kdybyste se na ostrově ocitli s ním. Rozbouřené moře a jeho vlny budete mít na dosah. Autor tyto popisy zvládl bravurně a surfování zažijete doslova na vlastní kůži. Zajímavostí je, že ostrov Lornea je fiktivní a vznikl čistě pro autorovy potřeby umístit děj do správných míst. Na začátku si můžete prohlédnout i orientační mapku ostrova, jejíž popis jsem minimálně jednou potřebovala k orientaci.


Tempo knihy je strhující, zvraty překvapivé a nečekané a celkově se jedná o knihu pro thrillerové fajnšmekry. Autor umí za každé situace navodit tu správnou atmosféru nepostrádající napětí, které je pro tento druh žánru přímo žádoucí. Nechybí ani tolik potřebná gradace děje, která má ke konci vražedné tempo. Tento nervydrásající příběh vám ještě dlouho zůstane v hlavě.

Věřím, že si knihu užijete stejně jako já a na konci se vám bude s hlavním hrdinou těžko loučit. Doufám, že se dočkáme dalších autorových knih v českém překladu. 


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Stanislavě Holomkové z nakladatelství Katto. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

3 komentáře:

  1. Jak už jsem psala u tvé předchozí recenze, nejsem si jistá dětským vypravěčem. Na druhou stranu, pokud se nejedná o dětinské vyprávění, nemusela by být kniha vůbec špatná. :) Děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Wow děkuju za tenhle tip, protože o knize jsem vůbec neslyšela a neznám dokonce ani nakladatelství. Ale tohle vypadá super a miluju v knihách prostředí ostrovů. A to jsem na žádném nikdy nebyla v reálu. V knihách to na mě působí správně temně, mrazivě... odstrčeně. :-D Jde na wishlist. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Už ho mám v košíku a díky tvé recenzi se opravdu těším :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.