neděle 9. února 2020

RECENZE: Velký průvodce lesem | Eva-Maria Dreyer, Wolfgang Dreyer

Share it Please
autor: Eva-Maria Dreyer, Wolfgang Dreyer
překlad: Dagmar Christofová
originální název: Der Kosmos Waldführer (2019)
nakladatelství: Kazda
rok vydání: 2019
počet stran: 384
anotace


Moje zhodnocení:


Chtěli byste si pořídit kvalitního průvodce přírodou?

Ráda bych vám prostřednictvím této recenze doporučila Velkého průvodce lesem, knihu z nakladatelství Kazda, jejímiž autory jsou botanička Eva-Maria Dreyer a zoolog a ekolog Wolfgang Dreyer. Zaručuji vám, že s jejich knihou spolehlivě určíte vše živé spadající do říše živočichů, rostlin a hub.


Nová spolupráce s nakladatelstvím Kazda mi umožnila přečíst si kvalitní, informacemi (a především nádhernými fotografiemi) nabitou knihu, lépe řečeno průvodce, kterého ocení každý milovník lesa. Kde jinde načerpat energii, než procházkou lesem.

Na začátku knihy vás autoři seznámí, jak průvodce co nejefektivněji používat. Po otevření přední klopy narazíte na barevné značení, s nímž se budete v knize snáz orientovat a při listování lehce najdete skupinu živočicha/rostliny/houby, kterou právě potřebujete.


Tento průvodce je menšího formátu vhodného akorát do větší kapsy či batohu, na druhou stranu je trochu těžší. Jeho obsah je vytisknut na kvalitním křídovém papíře, který má větší gramáž. Myslím, že knize odpustíte i menší písmo - v tomto případě se snažili autoři vměstnat spoustu informací, ale ne na úkor fotografií, jichž je více než 900.

Než se pustíme do samotného určování, autoři vás seznámí s ekologií lesa, jeho ekosystémem, dynamikou, rovnováhou, se změnami klimatu, které povedou k nové druhové skladbě, podíváme se do budoucnosti, seznámíme se s lesy 21. století, zjistíme, že největší výzvou je proměna smrkových monokultur na pestré smíšené lesy, položíme si otázku, jakými metodami je podle ekologických standardů možné těžit dřevo, dozvíme se o "stromech budoucnosti", objevíme nové zvířecí druhy, ale především se do lesa samotného vydáme a načerpáme nevšední zážitky.


Poté přejdeme k samotným skupinám živočichů a rostlin, na které je kniha rozdělena. Na začátku každé kapitoly se v krátkosti dozvíte význam konkrétních živočichů či rostlin pro daný lesní biotop nebo ekologickou niku, čím jsou prospěšní, škodliví atd. Poté je uveden u každého konkrétního druhu jeho popis, biotop a způsob života včetně fotografie. Tento průvodce vás seznámí až s 550 druhy.

Prostor pro závěr knihy je určen rejstříku, zadní předsádka a klopa pak botanickým a zoologickým názvům s obrázky. Na zadní straně knihy objevíte i pravítko, které může v určení druhu hrát rovněž klíčovou roli.


Závěrem chci uvést, že se jedná o kvalitně zpracovaného průvodce přírodou, v tomto případě tedy průvodce lesem nabitého informacemi, ale především nádhernými fotografiemi, kterými se budete rádi kochat a ke kterým se budete především vracet.


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Kazda. Pokud vás tento průvodce zaujal, zakoupit si ho můžete přímo zde.

4 komentáře:

Děkuji moc za komentáře.