pondělí 2. prosince 2019

RECENZE: Kanibal z Nine Elms | Robert Bryndza

Share it Please
autor: Robert Bryndza
překlad: Kateřina Elisová
originální název: Nine Elms (2019)
nakladatelství: Grada
značka: Cosmopolis
rok vydání: 2019
počet stran: 464
anotace


Moje zhodnocení:


Před patnácti lety přežila Kate Marshallová útok vraha nazývaného jako Kanibal z Nine Elms. Poté Kate u policie skončila a začala se věnovat přednáškám o sériových vrazích na vysoké škole. Když se objeví tělo mladé ženy, jejíž způsob smrti až nápadně připomíná modus operandi Kanibala z Nine Elms, který je však zavřený v nejpřísnější věznici, patolog Alex kontaktuje Kate za účelem konzultace. Mezitím se Kate ozvou rodiče Malcolm a Sheila Murrayovi, kteří již 20 let pohřešují svou dceru Caitlyn, kdy mají podezření, že jejím vrahem by mohl být Kanibal z Nine Elms. Kate se spolu s asistentem z vysoké školy Tristanem pouští do soukromého pátrání po pohřešované dívce. Zároveň však je nutné dopadnout napodobitele Kanibala z Nine Elms, který si říká Fanoušek…


Na novou sérii a především na hlavní hrdinku Kate Marshallovou od oblíbeného autora Roberta Bryndzy, který je znám svou sérií s Erikou Fosterovou, jsem se nesmírně těšila. Jak moje velké očekávání nakonec dopadlo a jak se mi kniha Kanibal z Nine Elms líbila, se dočtete v recenzi níže.


Každý čtenář, který má přečtenou sérii s Erikou Fosterovou a oblíbil si ji, musel být napjatý, jakými vlastnostmi a charakterem obdařil novou hrdinku Kate Marshallovou. Nikdo se asi neubrání malému srovnání těchto postav, ale podle mého názoru je to jako srovnávat vodu a oheň. Autor stvořil zcela odlišnou hrdinku, nekomplikovanou, nekonfliktní, přesto houževnatou a věřící ve spravedlnost. Možná vás překvapí, že Kate je abstinující alkoholička, ale vzhledem k její minulosti, kdy přežila útok Kanibala z Nine Elms, se není čemu divit. Má svoji patronku, blízkou kamarádku, která jí pomohla dostat se z nejhoršího. Nyní žije poklidným životem a přednáší na vysoké škole, ale pouze do doby, než se objeví tělo mladé ženy, která byla zavražděna totožným způsobem, jímž zabíjel své oběti Kanibal z Nine Elms. Je nepopiratelné, že se jedná o napodobitele, jehož smyslem práce je dokončit dílo Kanibala z Nine Elms. Podaří se Kate Marshallové uniknout vrahovi i tentokrát?

Autorovi se povedlo napsat jeden z nejlepších úvodů v tomto žánru s natolik překvapivým zvratem, který ve vás bude po jeho přečtení ještě dlouho rezonovat. Dobře rozehraný začátek je uměním, kterým nedisponují ani zdaleka všichni autoři. Po dramatickém úvodu začíná příběh plynout v poklidnějším tempu a soustředí se především na pátrání po pohřešované dívce, jehož režie se ujala Kate Marshallová spolu s asistentem Tristanem tvořící soukromou vyšetřující dvojici. V druhé polovině příběhu se už bohužel tolika překvapivých zvratů čtenáři nedočkají, spíše naopak. Děj je často předvídatelný a konec spěje k poněkud očekávanému konci. 

Musím podotknout, že Kate a Tristan spolu ve dvojici fungují velmi dobře, skvěle se doplňují, a i když by Kate mohla být Tristanovou matkou, což zazní i z úst několika svědků figurujících v případu pohřešované Caitlyn, nic to nemění na tom, že jejich společné pátrání je systematické, přičemž spolu tvoří sympatickou dvojici, kterou si oblíbí mnoho čtenářů. Funguje mezi nimi správná chemie, která povede k nejednomu vtipnému momentu.


Nejvíce se mi líbila dějová linka věnující se odloženému případu, tedy pátrání po pohřešované dívce a pevně doufám, že další díly série budou napsané v podobném duchu. Shromažďování důkazů, výslechy svědků, odkrývání minulosti – přesně tohle mě na detektivkách nejvíce baví. Akční či krvavé scény dominující spíše thrillerům se v této knize objevují také a podle mého názoru jsou zde perfektně namíchané. Slabší povahy bych ráda upozornila, že některé scény jsou dost brutální, a i když jich není mnoho, stojí opravdu za to.

Tato série má opravdu dobře našlápnuto, a i přesto, že se kniha Kanibal z Nine Elms do mého pomyslného žebříčku TOP detektivka/thriller nezapíše, s nadšením budu očekávat další díly s Kate Marshallovou.

Za zmínku stojí i nádherná obálka, která hravě strčí do kapsy všechny obálky ze série s Erikou Fosterovou. Pokud jste zaznamenali slovenskou obálku, která je na můj vkus příliš jednoduchá a obyčejná, jsem velmi ráda, že se nakladatelství Cosmopolis přiklonilo k této verzi.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Báře Srncové z nakladatelství Cosmopolis, kde si také knihu Kanibal z Nine Elms můžete koupit.

12 komentářů:

  1. Musím jen souhlasit. TAké jsem na úvod musela srovnávat obě hrdinky od autora, ale každá je opravdu úplně jiná. Těším se na další knihu s Kate :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že to vidíš stejně :-) Já se taky těším, snad to bude v podobném duchu jako takhle, jen věřím ve víc nečekaných odhalení :D

      Vymazat
  2. tohle asi vynecham, me ten Bryndza tolik nenadchl

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem snad jediná, kdo od autora ještě nic nečetl. :)) Možná, že teď s novou sérií, to napravím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, jestli se do ní pustíš. Ale pozor, místy je celkem brutální :-))

      Vymazat
  4. Také se mi kanibal moc líbil. Nemůžu než souhlasit, že ten úvod byl naprosto perfektní. :-) Pro mě to bylo první setkání s Bryndzou a jsem moc ráda, že jsem se do něj pustila. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teprve první setkání? Ale tak na to není nikdy pozdě :-) Jsem ráda, že se ti knížka líbila :-)

      Vymazat
  5. Hmm o tohoto autora jsem ještě nic nečetla a anotace mě sice lákají, ale podle různých recenzí mám pocit, že to všechno bude jen na jedno přečtení :( tak se do toho nechci moc pouštět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím musím souhlasit, nejspíš půjde o knížku jen na jedno přečtení. Zatím si neumím představit situaci, že si některou přečtu znovu, přesto za to jedno přečtení určitě stojí :-)

      Vymazat
  6. I já srovnávala, ale nakonec vytvořil skvělou postavu. Kate jsem si oblíbila a těším se na další díl.

    OdpovědětVymazat
  7. Hurá!
    Dočteno, sepsáno - naplánováno publikování :))
    a já si mohu konečně přečíst recenze ostatních na tuhle skvělou knihu.
    Jak i uvádím v článku, tím že nemám srovnání se sérii o Erice, tak já budu jedna z mála s nezaujatým názorem :-D A ten je, že to bylo nad míru uspokojivé čtení. Až jsem měla po setmění problém jít kolem dodávky :-D
    Psssst! Nesmát se mi :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.