sobota 10. září 2016

RECENZE: Zapletení | Zygmunt Miłoszewski

Share it Please


autor: Zygmunt Miłoszewski
originální název: Uwikłanie
překlad: Pavel Peč
nakladatelství: Host
rok vydání: 2011
počet stran: 342


Román Zapletení je prvním dílem třídílné série o prokurátorovi Szackim.


Anotace:


Jednoho červnového dne je v prostorách varšavského kláštera nalezena mrtvola Jindřicha Telaka, účastníka psychoterapeutického sezení. Ten se spolu s Hanou Kwiatkowskou, Barborou Jarczykovou a Eusebiem Kaimem účastnil konstelační terapie pod vedením Cezaryho Rudzkého.

Případu se ujímá prokurátor Teodor Szacki ve spolupráci s policejním vyšetřovatelem Olegem Kuzněcovem. Szacki postupně odkrývá hrozivou moc některých psychoterapeutických metod. Je tedy možné, že vrahem byl jeden z členů terapeutické skupiny? Ale jaký by mohl mít motiv?

Postupně však vychází najevo, že motiv vraždy je třeba hledat v minulosti. Jak se později ukáže, klíčem k celému případu bude vražda spáchaná o dvacet let dříve, která se stala ještě před pádem komunismu. Tohle pátrání však Szackého zavede na příliš tenký led, z něhož není cesty zpět.


Vlastní názor:


Pokud sáhnete po kriminálním románu, který vydalo nakladatelstvím Host, málokdy se stane, že by vás kniha zklamala. Já to tak alespoň mám. A tahle nebyla výjimkou. Román Zapletení je zdařilým počinem polského spisovatele Zygmunta Miloszewskiho.

Je to moje první kniha od tohoto autora a určitě nebude poslední (chystám se i na zbývající dva díly ze série - Zrnko pravdy a Hněv, které jsou prý ještě lepší). Velmi mě nadchlo nevšední, ale přesto nám blízké prostředí, které nabízí Varšava a celkově polské reálie. Děj je rozdělen do dvanácti kapitol, přičemž každá kapitola začíná přehledem politických událostí a děním jak místním, tak zahraničním, a to včetně předpovědi počasí. Taktéž mě velmi zaujal polský systém vyšetřování vražd, který se velmi odlišuje od běžných vyšetřovacích postupů, jak je známe z amerických či severských detektivních románů. To vše tvoří neobyčejně působivý kriminální román.

Postavy jsou velmi různorodé, ať už co se týče charakteru či jiných vlastností. Různé okolnosti i samotné postavy jsou opravdu zvláštní, někdy až nenormální. Trefně to vystihuje samotný prokurátor Szacki.


"Proč se v tomhle vyšetřování nemůže vyskytovat byť jediná normální okolnost? Solidní mrtvola, podezřelí ze zločineckého podsvětí, normální svědci, kteří s tísnivým pocitem přicházejí k výslechu za panem prokurátorem? Proč zrovna tenhleten blázinec? Proč je každý další svědek v řadě větší cvok než ten předešlý?"

Szacki měl často velmi vtipné a trefné komentáře, a to za každé situace. Celým dějem nás totiž provází jeho sarkasmus a černý humor, který zaručuje, že se nudit nebudete. Mě velmi pobavila setkání s jeho šéfovou Janinou Chorkovou. 

Neporozuměla jsem však jedné věci. Proč překladatel nezachoval původní jména postav v polském znění, ale přeložil je do češtiny? Pro děj to nemá prakticky žádný význam, ale myslím si, že k polské knize a polskému autorovi patří i ta polská jména. 




A ještě jedno menší upozornění. Pokud při čtení delších rozhovorů nebudete maximálně soustředěni, snadno se stane, že ztratíte orientaci v přímé řeči. Často jsem se přistihla, že tápu nad tím, která postava zrovna hovoří. 

V průběhu čtení se bezpochyby zamyslíte nad tím, zda skutečně existují autorem předkládané konstelační terapie, neboť dle mého názoru nebyly podány věrohodným způsobem. Uvědomíte si to především u snadného až neuvěřitelného vcítění postav do jiných osob. Na závěr však budete udiveni, že jsou založeny na skutečném základě. Rozuzlení vás jistě překvapí, ale samotné provedení vraždy bylo bohužel překombinované a v závěru vyznívá velmi nerealisticky.

Román Zapletení přesto doporučuji všemi deseti! Už dlouho mě žádná krimi nezaujala jako tato. Pokud máte chuť na tajemný kriminální příběh řízlý psychologickým thrillerem, to vše servírované v nezvyklém prostředí, jímž je Varšava, určitě si nenechte ujít tento skvěle vystavěný děj Zygmunta Miloszewskiho.


80 %



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji moc za komentáře.