středa 6. listopadu 2019

RECENZE: Monstru podoben | Viktorín Šulc

Share it Please
autor: Viktorín Šulc
nakladatelství: Epocha
rok vydání: 2019
série: Panoptikum sexuálních vražd 3
počet stran: 584
anotace


Moje zhodnocení:


Tento svazek, stejně jako dva předchozí, mapuje historii tuzemských vražd se sexuálním podtextem v letech 1993-1999. Tentokrát se s Panoptikem projdeme po střeše severomoravského věžáku, navštívíme prázdninově opuštěné školní hřiště, vydáme se k patricijské hrobce olšanského hřbitova či objevíme hrůzný nález ve sklepě jednoho domu. Pokud se chcete seznámit s uvažováním kriminalistů, jejich metodami, s poznatky soudních lékařů či zkušenostmi expertů zkoumajících vražednou mysl, je tato kniha pro vás ta pravá.


Nová spolupráce s nakladatelstvím Epocha mi dopřála utišit zvědavost nad knihami ze série Panoptikum sexuálních vražd, neboť tuto sérii sleduji zpovzdálí už delší dobu a zatím jsem neměla odvahu si knihu alespoň vypůjčit z knihovny, natož koupit. Asi jsem podvědomě tušila, proč... Nejedná se totiž o žádné jednoduché či snad oddychové čtení (což nikdo ani neočekává), ale o mapování těch nejhorších sexuálních zločinů z historie tuzemska.

Monstru podoben je název třetího dílu z plánované pentalogie patřící do série Panoptikum sexuálních vražd. Po předchozích dílech Když vzlétne děs a nevíra (Epocha, 2013), mapující vraždy z období 1926-1981 a Démon v mém srdci (Epocha, 2015), popisující vraždy z let 1981-1992, se nejnovější díl zaměřený na sexuální vraždy páchané na území České, respektive Československé republiky, zaměřuje na období 90. let, konkrétně roky 1992-2000. Následovat by měly sexuální zločiny z období 2000-2010 s názvem Zlý duch a poslední Almanach krvavé touhy završující pentalogii s opomenutými a dalšími případy z období let 1899-2013.


Tuhle krimi napsal sám život - a o to je to děsivější. Zvrácení, mnohdy imbecilní pachatelé, snažící se ukojit své perverzní sexuální choutky na nevinných obětech, vás provedou celou touto knihou. Nad jejich činy vám zůstane rozum stát, stejně tak nad jejich chování po činu, snahou zamést stopy, odvést pozornost jinam či jen pouhým zapíráním skutku. V devíti různorodých kapitolách se dočtete o rozličných případech, které jsou rozdělené na menší podkapitoly, jež spojuje určitý prvek, ať už se jedná o vrahovo počínání nebo místo činu aj. (dosti výmluvná kapitola je např. ta s názvem Lovci osamělých dívek, viz str. 322).

Přiznám se, že mi nevadí číst o bestiálních vraždách, ať už sexuálního či jiného charakteru, už od mládí vyhledávám detektivky, thrillery a s nimi související napětí, ale co opravdu těžko skousávám, jsou pedofilní vraždy dětí. Kapitola s vypovídajícím názvem Hračky v koutě (str. 209) mi dala opravdu zabrat, ne snad v tom smyslu, že by byla špatně napsaná - to opravdu ne, jen svým tématem, které, navíc když jste rodičem malého dítěte, je nejen děsivé, ale velmi, velmi smutné. Případ malého Ondry (a samozřejmě dalších nevinných malých duší) už jen tak z hlavy nikdy nevymažu. Obdivuji nejen kriminalisty, ale i například soudní lékaře, kteří s těmito malými oběťmi přicházejí do kontaktu, ať už z policejní či jiné činnosti a vyšetřování. 

Autor má skvělý dar, a to podat příběhy tak, že je budete doslova hltat a neúnavně otáčet stranu za stranou, i přesto, že kniha čítá téměř 600 stran. Skladba příběhů je perfektní - nejprve autor nastíní možný mord, přečteme si důležité výňatky z pitevního nálezu, probíhá menší pátrání jako ve skutečné detektivce, poté přicházejí na scénu mnohdy šokující zvraty (viz kapitola Balada o mrtvých a studni - str. 384 - jejíž překvapivý průběh mi doslova vyrazil dech), nechybí ani popis průběhu vyšetřování a metod, následné dopadení pachatele, jeho přiznání, dále znalecká zkoumání z oboru psychologie a psychiatrie s konečnými výsledky a konečně závěrečného verdiktu ze soudní síně. Konec každé kapitoly završuje dovětek šéfa mordparty Jiřího Markoviče, který do zmíněných případů vnáší svůj názor a připomíná podobné případy. 

Nedílnou součástí knihy jsou i barevné fotografie z míst činu, které skvěle doplňují už tak dosti výmluvný text. Nerada bych také opomenula výstižnou a velmi povedenou obálku, jež koresponduje s obsahem uvnitř knihy.


Jak se říká, že příležitost dělá zloděje, v případě popisovaných vražd platí obdobné heslo. Ke konci cituje i autor slova českého sériového vraha, jehož přáním vždy bylo "...najít osamělou dívku na osamělém místě...", která hovoří za vše. V předposlední kapitole s názvem Místo modliteb rdousil (str. 417) tak vyvodíme závěr, že procházka noční Prahou kolem problematických míst není úplně ten nejlepší nápad (což samozřejmě platí pro všechna větší města s problematickými lokalitami - hned mě v mé rodné Ostravě několik podobných míst napadne), stejně tak jsou ženy a dívky varovány před tzv. jízdou stopem či například noční jízdou vlakem. Jsou však i vrahové odvážní, kteří se nezaleknou rušných míst či denního světla, stačí chvilka a váš život může předčasně skončit.

Co se týče tématu a jeho zpracování, na poli literatury faktu se jedná o výjimečnou publikaci. Věnuje se totiž podrobně historii tuzemských vražd spáchaných v 90. letech se sexuálním podtextem. 

Kniha je určená fajnšmekrům, kteří se nebojí číst o těch nejhorších zločinech, které se zapsaly do historie české, respektive československé kriminalistiky. 


✰✰✰✰✰


Zaznamenali jste tuto sérii?
Máte odvahu se do ní pustit?

4 komentáře:

  1. TAk teď jsi mě dostala! Vůbec netuším, že taková kniha vychází. Teď úplně koukám :D
    Tuhle si musím koupit!! Děkuji za super tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedná se rozhodně o čtení pro tebe! Já už se poohlížím po ostatních dílech :-)
      Nemáš zač :-))

      Vymazat
  2. Hodně zajímavé. Podle obálky bych o knihy ani nezavadila, jsem proto ráda za tvou recenze, která mě regulérně nalákala.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě naopak ty obálky zaujaly už mnohem dříve...čtení je to vážně drsné.

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.