sobota 28. září 2019

RECENZE: Tisíc dokonalých tónů | C. G. Drews

Share it Please
autor: C. G. Drews
překlad: Runka Žaludová
originální název: A Thousand Perfect Notes (2018)
nakladatelství: Slovart
značka: #BOOKLAB
rok vydání: 2019
počet stran: 240
anotace


Moje zhodnocení:


Sedmnáctiletý Beck ze všeho nejvíc nenávidí svůj klavír, stejně tak matku, která ho nutí na něj hrát. Beckova matka byla skvělou klavíristkou do doby, než ji nemoc donutila s hraním skončit. Její místo má však zaujmout Beck a musí být stejně dobrý, ne-li lepší než ona sama. Jenže Beck by raději skládal vlastní hudbu, neboť skládání je jeho vášní, přesto se matce podvoluje, jinak by jej stihl krutý trest. Matka nechodí pro násilí daleko, ale nejvíc se Beck bojí o svou mladší sestřičku Joey.

Díky školnímu projektu Beck potkává Augustu, milou a optimistickou dívku, plnou života, která ho vytrhne z jeho bolestné existence. Následovat své srdce je však zatraceně těžké. Dokáže to? Dokáže se odpoutat od násilnické matky a jít si za vlastními sny?


Nakladatelství Slovart pod značkou #BOOKLAB vydalo emocemi nabitý příběh zařazený do kategorie young adult, jejž napsala australská autorka C. G. Drews s názvem Tisíc dokonalých tónů.

Než přejdu k samotné recenzi, ráda bych se vyjádřila k nádherné obálce, kterou nakladatelství převzalo z originálu, za což jsem velmi vděčná. Při pohledu na obálku je motýl jen poloviční, otevřená kniha jej však odhalí v celé jeho kráse.


Tuto útlou knížku, která vás neohromí počtem stran, ale spíše emotivním příběhem, v němž má hlavní slovo hudba, přečtete doslova jedním dechem. Je totiž skvěle napsaná.

Hlavním hrdinou je patnáctiletý Beck, který nezná nic jiného, než hru na klavír. Nemá kamarády, ve škole nevyniká, ostatních se straní a jeho jedinou životní náplní je klavír a denní cvičení, do něhož ho nutí jeho matka, která si vlastní neúspěch (neboť kdysi byla skvělá klavíristka a jméno Keverichová ve světě něco znamenalo), léčí na svém synovi. Beck musí cvičit ráno před školou, po škole jde ihned domů a zase hraje na klavír až do večera. Pokud ve hře neexceluje nebo například nevynikne na soustředění, stihne jej krutý trest. 

V této knize je hlavním tématem domácí násilí, zde o to horší, že ho provádí matka na svých dětech. Charakter postavy Becka je tedy typický pro oběti domácího násilí – je uzavřen před okolním světem, sní o lepším životě, ale bojí se udělat krok k jeho uskutečnění, neboť se obává následků, které by ho mohly potkat. Má nízké sebevědomí, trpí pocity méněcennosti, ale na druhou stranu je přijal za své. Často si představuje, jaké by to bylo, kdyby ho matka aspoň jedinkrát pochválila. Beck se navíc stará o mladší sestřičku, kterou nemůže a hlavně nechce opustit a nechat ji tak napospas násilnické matce, před níž se ji snaží chránit. 

Pravým opakem Becka je Augusta, optimistická, energická dívka, která bojuje za bezpráví zvířat a často chodí bosa. Společný školní úkol svede Becka a Augustu dohromady a i když Beck Augustu všemi silami od sebe odhání, Augusta se jen tak nevzdává a slovo NE pro ni neplatí. Přátelství, které mezi nimi pomalu vzniká, je velmi křehké a konec ukáže, jak silné ve skutečnosti bylo. 

Text je prostoupen německými slovy a větami, především nadávkami, kterými matka častuje svého syna. Němčina je tvrdý jazyk a celý příběh a jeho krutost tím umocňuje a podtrhuje.


I když téma nebylo lehké, knížka vás nějakým způsobem ihned vtáhne a neupustí až do samotného, velmi emotivního závěru, který nenechá žádné oko suché. 

Tisíc dokonalých tónů je nádherný příběh, jehož jedinou vadou na kráse bylo vyprávění v er-formě, které mnohdy přesně nevystihlo danou situaci, jež vyzněla ve svém důsledku zcela jinak. 

Přesto, že nejsem cílová skupina, příběh jsem si naplno vychutnala, neboť byl napsán s citem, hudba prostupovala celým vaším tělem, a to i přesto, že byla vyjádřena pouze prostřednictvím slov, která však byla silná a zasáhla vás přímo do srdce. 

Knihu doporučuji především mladším čtenářům, kteří by si rádi přečetli silný příběh vystavěný na hudbě a emocích, chtějí poznat sílu a cenu přátelství a nebojí se slz. Věřím, že si kniha dokáže získat i starší čtenáře, pokud budou správně naladěni a nebudou je odrazovat mladší hrdinové a jejich myšlenky. 


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Janě Kaizrové z nakladatelství Slovart. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

8 komentářů:

  1. Mocpěkná recenze :) Kniha mě rozhodně zaujala, už jsem o ní jeden čas hodně slyšela, když vyšla v angličtině :) Určitě se na ní proto chci vrhnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se ti bude líbit :-) PO dlouhé době YA kniha, která mě fakt dostala.

      Vymazat
  2. Krásná recenze ♥ a děkuji za tip na knihu. Většinou se mí líbí stejné knihy jako Tobě a dle recenze nebudu zklamaná, i když také nejsem úplně cílová skupina :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) Snad se Ti bude líbit, pokud se k ní nakonec odhodláš :-)

      Vymazat
  3. Obálka je vážně nádherná. A hlavní hrdina také vypadá moc zajímavě. Celkově ale nevím, jestli by to byla kniha pro mě. Tvoje hodnocení mě ovšem nahlodává...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct no, možná by se ti líbila, ale netroufám si to odhadnout :-)

      Vymazat
  4. Krásná obálka - ale násilná matka?
    To by byl u mě docela čtecí oříšek :-O
    Přesto si píší na seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem tě nalákala :-)
      Jo násilná matka, léčící si své komplexy na dětech :-O

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.