středa 6. prosince 2017

RECENZE: Historie včel | Maja Lunde

Share it Please
autor: Maja Lunde
překlad: Martin Nagy
originální název: Bienes historie
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2017
počet stran: 402
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Rok 1852. William je zklamaný biolog a obchodník s osivem žijící v Anglii, který se právě chystá postavit zcela nový typ úlu, jenž by jemu i jeho dětem zajistil čest a slávu. Vidí se ve svém prvorozeném a jediném synovi Edmundovi a doufá, že se z něj jednoho dne stane biolog jako jeho otec.
Rok 2007. George je nadšený včelař žijící v USA, který bojuje o přežití své farmy, ale stále doufá, že jeho syn bude pro jeho farmu spásou a že ji jednoho dne převezme jako rodinné dědictví.
Rok 2098. Tao žije v Číně v době, kdy již včely vyhynuly. Denně pracuje na ručním opylování, které je fyzicky náročné, ale doufá, že výdělkem zajistí svému synovi vzdělání a lepší život, než jakého se dostalo jí.




Historie včel je román o vyhynutí včel, ve kterém se prolíná minulost, současnost a budoucnost. Střídají se zde tři vypravěči a všichni mají jakési pouto ke včelám či jejich chovu. William nikdy nic nedokázal, ale velkou naději vkládá do svého syna Edmunda a doufá, že jej jednoho dne bude následovat. Prozatím se snaží postavit nový typ úlu, ale bohužel se nevyhne několika zklamáním a nebude se chtít smířit s tím, že je pokaždé ten druhý, co se týče objevu a žádostí o patent. Naopak George se zdá být spokojený, má hodně prosperující farmu, jediné, s čím se nemůže smířit, je fakt, že jeho syn se dal na studia a vypadá to, že o farmu a její převzetí nebude mít v budoucnu zájem. Nakonec kvůli fenoménu CCD (Colony Collapse Disorder - česky syndrom zhroucení včelstev) přichází o veškeré včelstvo a tím pádem o živobytí. Tao žije v budoucnosti, ve které práci včel převzali lidé. Tato děsivá budoucnost ukazuje veškerý dopad na lidstvo, jaký by mělo vyhynutí včel, i se všemi jeho důsledky. Jelikož se květy musejí opylovat ručně, jedná se o velmi namáhavou práci, neboť musíte několik hodin denně balancovat na tenkých větvích ovocných stromů a přitom žádnou nepoškodit. Ruční opylování čeká každého obyvatele Číny jakmile dosáhne věku osmi let. Tao vkládá do svého pětiletého syna Wei-Wena všechny naděje, po práci ho učí psát a počítat a doufá, že ho potká lepší budoucnost... 

Každá z hlavních postav vkládá jakési naděje do svého jediného syna. Všechny bohužel čeká jen zklamání a o své falešné naděje přichází. Smíření nebude lehké, mnohdy dostanou od života tvrdou ránu, která je srazí na kolena. Čtenář už od počátku sleduje rozklad všech tří postav, jejich rodin a celého světa, který je bohužel nevyhnutelný. Tento román ukazuje nejen křehkost života a celého ekosystému, ale i nadějí a plánů, které mohou kdykoliv na čemkoliv ztroskotat.




Při čtení tohoto románu často zažijete pocity beznaděje a pokaždé, kdy zahlédnete světlo na konci tunelu, vždy přichází pád a konec všem nadějím. I když se jedná o dost depresivní čtení, kniha se čte velmi lehce až skoro sama. Krátké kapitoly a střídání vypravěčů děj ozvláštňuje a u knihy se nebudete ani na okamžik nudit. Nejvíc mě zasáhl příběh Tao, jehož rozuzlení mě šokovalo i dojalo zároveň. I když jsem tušila, co se na rodinném výletě jejímu synovi přihodilo, v ty nejhorší následky jsem opravdu nedoufala. Všechny příběhy jsou hodně silné a přinesou vám zamyšlení nejen nad vlastním životem, ale i celým světem.

V tomto románu se mimo jiné dozvíte i spoustu zajímavostí ze života včel, jejich chovu, hlavně však o důležitosti tohoto společenského hmyzu pro veškerý život na této planetě. Tito malí, ale pilní tvorové pracují jako dokonale sehraný tým s vysokou organizovaností, kde jedinec neznamená prakticky nic.




Na závěr mám jedinou výtku, kvůli které nemohu dát stoprocentní hodnocení. Bohužel jsem v knize narazila na celkem dost chyb, které celkový dojem malinko sráží.

Pokud se chcete dozvědět více o včelách, jejich chovu a historii a zároveň vám není lhostejný osud naší planety, nenechte si tento debutový román světového významu ujít.


90 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. O knize se dozvíte zde a zakoupit si ji můžete přímo zde

5 komentářů:

  1. Děkuji za typ na knížku, vypadá to moc zajímavě. Líbí se mi, že by to mohlo přinést i jistý pohled na to, jak se chováme k celé živočišné říši. To budu muset zkusit. :-)
    A super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :-) Knížka opravdu stojí za přečtení a nese v sobě jisté poselství :-)
      A mockrát děkuji za pochvalu :-)

      Vymazat
  2. Kniha vypadá tedy hodně zajímavě, ale nejsem si jistá, že by mě bavila. Mě tedy více nalákala tvoje recenze než anotace samotná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych se měla rozhodovat jen podle anotace, tak po ní asi taky nesáhnu, mě zaujal hlavně název (to, že jde o včely) a obálka. A samotný obsah stojí za přečtení, tak jestli budeš mít příležitost, zkus ji :-)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.