středa 2. října 2019

RECENZE: Přísně tajné skandály | Jaroslav V. Mareš

Share it Please
autor: Jaroslav V. Mareš
nakladatelství: Epocha
rok vydání: 2019
počet stran: 360
anotace


Moje zhodnocení:


Chcete poodhalit skandály, které otřásly českou historií, ale s velkou pravděpodobností jste o nich nikdy neslyšeli? Víte o tom, že i Čechy mají svoji Alžbětu Báthoryovou? Je možné, aby zavražděného zbojníka 15 let po jeho smrti propustili z vězení? Proč se archeologové dodnes bojí otevřít hrobku významného šlechtice? Jak se Ferdinand II. vyrovnal s následky, které ho stihly poté, co se tajně oženil s neurozenou ženou? Je fér svést vinu na mrtvé, kteří se nemohou bránit? Kam zmizely ostatky, resp. mozek Bedřicha Smetany? Nejen tyto, ale i další skandály odhalíte s pomocí známého českého reportéra a publicisty Jaroslava V. Mareše, který se snaží najít odpovědi na ty nejpalčivější otázky. Obstojí?


Nová spolupráce s nakladatelstvím Epocha přinesla zároveň s novými možnostmi i rozšíření mých obzorů. První kniha, kterou jsem s notnou dávkou zvědavosti otevřela, byla Přísně tajné skandály. Přečtenou jsem ji měla za dva dny, což o něčem svědčí. Jak ji nakonec hodnotím? To se dozvíte v recenzi níže.

Úvodem autor nastiňuje, co jej k sepsání knihy vedlo, takže se například dozvíte, že knize z velké části pomohla náhoda. Současně zodpovídá jednu mou zvídavou otázku, proč Největší záhady kriminalistiky vyšly pod záštitou jiného nakladatelství než Přísně tajné skandály? V tomto případě byl důvod celkem prostý. Ale to jsem teď trošku odbočila. Nyní se vraťme k samotné recenzi.


Autor velmi čtivým stylem přiblížil čtenářům 14 šokujících skandálů, přičemž se u třináctého z nich rozepisuje o původu nešťastné třináctky a krátce zabrousí i do její historie. Dozvíte se také, proč skandálů nebylo ze symbolického hlediska pouze 13, jak to měl autor původně v plánu.

Prostřednictvím této knihy nás autor zavede do různých období českých dějin a hned prvním skandálem s názvem Karlštejnská bestie si vás jistojistě získá. 

Jak už to tak bývá, některé skandály byly hodně zajímavé, některé mě příliš nezaujaly. S chutí jsem si přečetla již zmíněnou Karlštejnskou bestii, která vraždila mladé ženy, doslova zírala u kapitoly s názvem Mrtví se bránit nemohou, která popisuje explozi benzinových výparů v rafinerii v Kralupech nad Vltavou, jež odkrývá liknavost při dodržování bezpečnosti práce a celkově snahu vše ututlat typickou pro éru komunismu. Kapitola Poslední rána Bedřicha Smetany věnující se ostatkům Bedřicha Smetany skýtala až detektivní nádech, přičemž konečné odhalení přišlo až v samém závěru, a to díky shlédnutí jedné fotografie. Poutavá byla rovněž kapitola Vilná fena a císařská milost o Ferdinandu II., synovi římskoněmeckého císaře, českého a uherského krále Ferdinanda I. a Anny Jagellonské.

Mou plnou pozornost si bohužel nezískala kapitola o Nikolu Šuhajovi, Harrym Jelínkovi a Když se estébáci postříleli s policajty. V žádném případě netvrdím, že by snad byly tyto kapitoly špatně zpracovány, nebo že by se jim snad autor důkladně nevěnoval, jen mi nebyly svým tématem příliš blízké. 

O žádném ze skandálů jsem nikdy neslyšela, je tedy vidět, že byly dobře ututlány nebo jsem se nevěnovala správnému období historie. Jsem ráda, že jsem se díky nakladatelství Epocha k této knize dostala a dozvěděla se spoustu nových a zajímavých informací podložených fakty, které pro své čtenáře autor mnohdy s velkým úsilím získal.


Kniha obsahuje spoustu rozhovorů s různě dotčenými svědky, vzpomínky, záznamy ze spisů, úryvky novinových článků apod. Obrázky jsou pouze černobílé a mnohdy ne příliš dobře čitelné, na druhou stranu jsem ráda, že kniha vůbec obrázky obsahuje. Bez nich by to nebylo ono.

Musím vyzdvihnout i obálku, která vystihuje přesně to, čemu se kniha věnuje. Autor nás vpouští za neoznačené dveře, které na první pohled skrývají nějaká tajemství. 

Pokud vás tedy zajímají záhady české historie a skandály s ní spojené, neváhejte a po knize se rozhodně podívejte. Autor vyvinul velké úsilí, aby kniha ve své konečné podobě vznikla, a jelikož se jedná celkem o 14 různorodých témat, věnoval jim veškerý svůj čas, který dle mého názoru rozhodně nebyl promarněný. 


✰✰✰✰


Chystáte se na Přísně tajné skandály? 

8 komentářů:

  1. Wow! Díky ti, že o knize díky tobě vím. Vypadá to skvěle a bavila by i mamku, takže možná dostane k Vánocům...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :-) Snad se mamce, pokud jí knížku nakonec koupíš, bude líbit :-) Navíc už je pomalu třeba začít kupovat dárky :D

      Vymazat
  2. Tak to vypadá hodně dobře. :) Že bych také uvažovala o koupi? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně, tebe historie baví, takže si myslím, že by se ti líbila :-)

      Vymazat
  3. Kniha vypadá zajímavě, ale asi by to nebyl úplně můj čtecí šálek kávy, se domnívám ...

    OdpovědětVymazat
  4. Objevil jsem tuhle recenzi až dnes a přiměla mě ke hledání dalších. Děkuju za ni. Ne za pochvaly, ale především za vyzdvižení kapitol, o kterých jsem si myslel, že zůstanou spíše nepovšimnuty. A jako autor, jako typický muž se sníženým prahem odolnosti vůči pochvalám, se dmu pýchou. V těchto dnech mi vychází v jiném (tom původním :) ) nakladatelství ještě jedno dílo. Před minimálně roční pauzou. Zajímal by mě váš názor. Mám požádat Euromedii k doručení výtisku?

    OdpovědětVymazat
  5. Já děkuji za přečtení recenze :-)) Ale především za komentář, protože se mi nestává často, aby mi recenzi ke knize okomentoval sám autor :-). Potěší to dvojnásob.
    Co se týče Vaší nabídky, moc ráda ji přijmu. Největší záhady kriminalistiky mám už taky přečtené, jen čekají na hromádce ke zpracování recenze, takže si "pokračování" nenechám ujít. Ozvěte se mi prosím na e-mail zrzavy.Macicek@seznam.cz
    Děkuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.