čtvrtek 27. června 2019

RECENZE: A na nebi čekají hvězdy | Lori Nelson Spielman

Share it Please
autor: Lori Nelson Spielman
překlad: Michaela Klevisová
originální název: Quote Me (2016)
nakladatelství: Grada
značka: Cosmopolis
rok vydání: 2019
počet stran: 320
anotace


Moje zhodnocení:


Úspěšná realitní makléřka Erika přijde při vlakovém neštěstí o svou dospívající dceru Kristen. Smutek ji zcela ochromí, ale trápí se také výčitkami - toho dne dala přednost práci. Annie, Eričina druhá dcera, má svoje vlastní výčitky. Neměla nechat Krissie ten den odjet. Matku s dcerou tato tragická událost odcizí - obě trpí pocitem viny, kterou nejsou schopné unést. Přesto se však objeví malá jiskra naděje. Co když došlo při identifikaci k záměně a Kristen je stále naživu? Její nezvyklé chování v den, kdy zemřela, i tajemné vzkazy, které Erika začne dostávat, tomu nasvědčují. Propast mezi matkou a dcerou se rozšiřuje. Erika vyráží pátrat na ostrov Mackinac, kde sama vyrostla, kdežto Annie odjíždí do Paříže, protože věří, že Krissie se skrývá právě tam. Dokáže Eriku a Annie Kristenina smrt sblížit?


Nakladatelství Cosmopolis vydalo román oblíbené autorky pro ženy Lori Nelson Spielman A na nebi čekají hvězdy, který mě z jakéhosi důvodu zaujal, ač literaturu podobného ražení vyhledávám minimálně. Co na něj po jeho přečtení říkám, si můžete přečíst níže v recenzi.

Příběh začíná jako rodinná idylka zobrazující matku s jejími dvěma dospívajícími dcerami. Tedy zdánlivá idylka. Obě dcery Kristen a Annie mají namířeno po prázdninách zpět na kolej a Erika, jejich matka, je má odvézt. Erika však dá přednost práci a poprosí Annie, ať na Kristen dohlédne. Nakonec Kristen odjíždí vlakem sama, ale do svého cíle nikdy nedorazí. Vlakový spoj, v němž má Kristen sedět, se stane terčem teroristického útoku a zahyne při něm mnoho lidí. V ten moment se začne odvíjet příběh dvou žen - matky a dcery - který se ponese na vlně nevyřčených slov, jež zapříčiní jejich odcizení a cesta k odpuštění bude po Eriku i Annie velmi trnitá.

Kristen i Annie vlastní od dětství každá svůj zápisník, v němž mají zapsány citáty, které se pojí k určitým milníkům jejich dětství a dospívání a pomáhají jim nalézt ten správný životní směr. Jsou to moudra prověřená nejen časem, ale také zkušenostmi žen předchozích generací - tedy jejich matky, ale i babičky a prababičky. Citáty vás budou provázet celým příběhem, jemuž dodají tu správnou hloubku a váhu.


"Moudrý cestovatel nejdřív zhodnotí svoji poslední cestu, a teprve pak si naplánuje novou."

Nepleť si to, co je důležité, s tím, na čem záleží."

Občas se v životě musíš pevně držet, ale mnohem častěji se potřebuješ odpoutat." 


Autorka napsala velmi milý, laskavý a dojemný příběh, který vás provede cestou k uzdravení duše. Erika si nese šrámy z minulosti, které ovlivňují i její dosavadní život, jen si to nechce připustit. Annie se upíná k nalezení své sestry, o které je přesvědčena, že žije, ale z jakéhosi důvodu se jim nemůže ozvat. Obě ženy čeká cesta sebepoznání, ale také odpuštění a smíření, a to nejen druhé, ale především sama sobě. Autorka na obou charakterech hlavních hrdinek velmi zapracovala, čtenář může sledovat jejich vývoj a změnu, která je sice pozvolná, ale patrná a vede k uvědomění toho, na čem opravdu záleží. 

Když píšu řádky uvedené výše, mám pocit, že jsem přečetla motivační literaturu, ale nenechte se mýlit. Autorka do svého příběhu zakomponovala velké množství mouder, s nimiž se velmi snadno ztotožníte a objevíte v nich kus sama sebe. Samotné citáty jsou do děje včleněny nenásilně a dodávají vyřčeným slovům tu správnou intenzitu.


Na první pohled se může zdát, že tento román je plný smutku, ale není tomu tak. Naopak. Je plný života a radosti z něj. Tu však musí naše hlavní hrdinky teprve objevit. Začátek byl sice prosycen tragédií a smutkem, ale někdy se bohužel špatné věci dějí bez jakéhokoli důvodu. Tentokrát však ztráta bližního dokázala více stmelit rodinu a dopomohla nalézt postavám nový životní směr a naplnění dávných snů a tužeb.

Celá kniha se čte moc hezky, stránky vám ubíhají pod rukama a vy chcete vědět víc. Spousta slov vás dojme a donutí vytáhnout kapesník a osušit si slzy. A přesto vám ze rtů ani na okamžik nezmizí úsměv.

Knihu doporučuji výhradně ženám, které si chtějí přečíst příběh, jenž se vám zaryje hluboko do srdce a na něž budete ještě několik dní po přečtení myslet. 


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Báře Srncové z nakladatelství Grada, kde si také knihu A na nebi čekají hvězdy můžete koupit.

11 komentářů:

  1. Nebyla jsem si jistá, jestli po knize sáhnout nebo ne, ale po tvojí recenzi jí asi přece jen dám šanci :)

    OdpovědětVymazat
  2. Lépe bych to nenapsala. Kniha je opravdu motivační, plná mouder a naděje. Já byla sice asi v polovině trošku unuděná, ale stejně jsem ji dočetla s chutí, protože prostě má skvělý námět. Tohle je přesně ten typ literatury, kdy dodá tu pomyslnou sílu a uvědomění sebe sama a ujistí, že život má i jiný smysl.. Moc pěkně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se kupodivu nenudila vůbec, až je to u mě divné, co se týče takové knihy :D Děkuji za pochvalu :-) Knížka to byla opravdu pěkná, o to více mě mrzí, že mi přišla od pošty zničená :-(

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Myslela jsem si o této knize,že bude hlavně smutná. Ale jestli je to laskavý a dojemný příběh,tak to zní skvěle. Takové mám ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Je i smutná, ale jen zčásti, spíše tě dojme :-)

      Vymazat
  4. Kniha vypadá vážně skvěle. Příběhy, nad kterými se člověk musí zamýšlet a hned tak je nepustí z hlavy čtu moc ráda. :) Pěkná recenze, nalákala jsi mě.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  6. Opět velice povedená recenze! Dosud knihu nečíst, tak po ní jednoznačně sáhnu.
    PS: Díky za psolečné čtení :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.