pátek 31. května 2019

RECENZE: Kde se skrývá ďábel | Craig Russell

Share it Please
autor: Craig Russell
překlad: Jan Kozák
originální název: Where the Devil Hides (2018)
nakladatelství: Jota
rok vydání: 2018
počet stran: 488
anotace


Moje zhodnocení:


Československo. Rok 1935. 
Doktor Viktor Kosárek přijíždí na odlehlý hrad, v němž sídlí psychiatrická léčebna s šesti uvězněnými vraždícími maniaky - tzv. Ďáblova šestka. Každý z pacientů má svůj temný příběh a doktor Kosárek, mladý psychiatr, využívá převratné metody k objevení tzv. ďáblova aspektu. 
Ve stejné době v Praze řádí démonický vrah zvaný jako "Kožená zástěra", který masakruje oběti po celém městě a úspěšně uniká dopadení. Je zvrácený a lidé jeho útoky nazývají dílem ďáblovým. Co ho však spojuje se šílenými chovanci na Orlím hradě? Toho se chce dopátrat Viktor, který musí odhalit pravdu za  každou cenu.


Nakladatelství Jota v loňském roce vydalo gotickou detektivku s názvem Kde se skrývá ďábel, jehož autorem je mezinárodně oceněný Craig Russell. Spojení psychiatrické léčebny, uvězněných chovanců, jednoho vraždícího maniaka s předválečným obdobím odehrávajícím se v Československu - samém srdci Evropy, mě nesmírně lákalo. Jak u mě tento thriller s hororovými prvky u mě obstál, se dozvíte v recenzi níže.

Viktor Kosárek je mladý, ambicemi nabitý psychiatr, který přijíždí na odlehlý hrad s tajemnou minulostí, v němž jsou uvězněni ti nejhorší zločinci, kteří mají na svědomí odporné vraždy s minimální šancí na nápravu. Viktor však chce vyzkoušet závratnou metodu, kdy se pomocí hypnotik snaží dostat do pacientova nevědomí a nalézt ďáblův aspekt, který stvořil z obyčejného člověka vraždící monstrum. Viktor nakonec objeví něco mnohem děsivějšího, než si kdy dokázal představit.

Ve stejné době sledujeme pátrání kapitána Lukáše Smoláka z pražské městské policie, který se snaží dopadnout stále unikajícího vraha zvaného "Kožená zástěra". Když jej zavolají k mrtvé ženě, která byla doslova vykuchána a jejíž pohlaví lze rozeznat pouze podle cárů oblečení, narazí na první vrahovu chybu - na místě činu zanechal otisky prstů a částečný otisk boty. Policie brzy dopadne člověka, který má za sebou kriminální minulost a jehož otisky se shodují s otisky nalezenými na místě činu. Celý případ se však velmi brzy zkomplikuje a nabere zcela jiný směr.


Celý příběh je tak prakticky složen ze dvou dějových linek, které nejen, že probíhají paralelně a střídají se, ale v závěru se obě protnou. Co však tuto knihu dělá téměř knižním skvostem, je atmosféra, kterou autor vylíčil bravurně s velkou dávkou přesvědčivosti. Tajemno s hororovým nádechem vámi prostupuje už od prvních stránek. Když se navíc ke všemu přidají maniakální chovanci se svými temnými příběhy, které Viktorovi Kosárkovi pod dávkou hypnotik vypravují, nemáte daleko k obavám, co si na vás autor ještě přichystal. 

Knihu jsem četla po nocích a přiznám se, že mě mnohdy mrazilo a necítila jsem se vůbec dobře. Mlha prostupuje nejen pražskými uličkami, jimiž kráčí Kožená zástěra, ale také Orlím hradem opředeným hrůzostrašnými pověstmi, které mají pravdivé jádro, neboť na každém šprochu pravdy trochu. Zároveň cítíte, že válečný konflikt je na spadnutí, což místním obyvatelům na náladě nepřidá. Judita Blochová, zaměstnankyně psychiatrické léčebny, která si padne do noty s Viktorem Kosárkem, je židovského původu a pravidelně ji budí noční můry o konci její životní cesty. 

Autor překvapivě zasadil svůj román do Československa období první republiky a v doslovu vysvětluje, co jej k tomuto rozhodnutí vedlo. Přiznám se, že kniha mě nalákala právě tímto faktem a byla jsem zvědavá, jak se původem skotský autor popere s českými reáliemi. Myslím, že se toho zhostil velmi dobře a přesvědčivě. Příběh mě chytl už od prvních stránek a nepustil až do samého konce.

Co se týče zápletky a celkového nápadu, velmi se mi líbil. Celkové pojetí knihy mi přišlo originální a zároveň hrůzostrašné a rozdělení knihy na příběhy o chovancích, kteří dostali různorodé přezdívky také. Škoda jen toho, že mé podezření z prvních stran, se na konci ukázalo jako správné a autorův záměr jsem velmi brzy odhalila. I přesto jsem si příběh vychutnala se vším všudy, což se odrazilo i v mém konečném hodnocení.

"Cítím tvůj strach," řekl pan Hobbs. "Jsem naladěný na strach lidí. Je to energie, která mě obnovuje, a teď mě zrovna obnovuješ ty. Chceš vědět, co si myslím, co cítím. Dovol, abych ti to pověděl: Když jsem je zabíjel - když jsem zabíjel všechny ty lidi, když jsem jim dělal všechny ty strašné věci -, vychutnával jsem si každou vteřinku. Děla jsem, co jsem dělal, kvůli temné rozkoši, kterou mi to přinášelo. Jejich bolest a jejich strach pro mě byly jako exkluzivní víno". (...) str. 408

Kde se skrývá ďábel je velmi vydařeným gotickým románem, nicméně není určen slabým povahám. Vraždy, které se v něm odehrávají, jsou detailně popsány s patřičnou brutalitou a obrovským množstvím krve. Pokud vám tyto morbidní detaily v detektivkách/thrillerech vadí, raději si tuto knihu odpusťte. 

Knihu doporučuji čtenářům, kteří si libují v hororové atmosféře, jenž vás zde bude provázet po celou dobu, dále pokud jste si oblíbili/vyhledáváte příběhy odehrávající se v psychiatrických léčebnách nebo se toužíte dozvědět zajímavá fakta o slovanské mytologii, ale především pokud chcete nalézt ďáblův aspekt. Takhle kniha vám s tím rozhodně pomůže.


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Lucii Horské z nakladatelství Jota. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

4 komentáře:

  1. Když jsem si přečetla "není určen slabým povahám" tak mě to utvrdilo v tom, že tohle bude něco pro mě. :D Po Mrchožroutovi snad zvládnu vše. Moc se na tuhle knihu těším a hned jak budu mít dočtené recenzní výtisky, pustím se do ní. Díky za super recenzi. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si říkala, že po Mrchožroutovi zvládnu snad už vše :D Tahle kniha se ti bude určitě líbit, je hodně děsivá, ale takovým tím děsivým způsobem :D :-) Budu se pak těšit na recenzi, jestli budeš psát :-).

      Vymazat
  2. Hmmm to vypadá velmi dobře! To si budu muset od Joty pořídit ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.