sobota 11. května 2019

RECENZE: Do posledního dechu | Linda Castillo

Share it Please
autor: Linda Castillo
překlad: Lenka Faltejsková
originální název: Her Last Breath (2013)
nakladatelství: MOBA
rok vydání: 2018
počet stran: 320
anotace


Moje zhodnocení:


Jedné deštivé noci se otec se třemi malými dětmi vrací domů, když do jejich bryčky zničehonic ve velké rychlosti narazí auto a řidič z místa nehody ujede. Nehodu přežije pouze devítiletý chlapec, čehož je svědkem Kate Burkholderová, která na místo nehody dorazí jako první. Děsivý obraz hrůzy bude z hlavy jen těžko vymazávat. Později se ukáže, že nehoda nebyla pouhou nehodou, ale chladnokrevnou vraždou. Kdo by však mohl chtít zavraždit amišského diákona a jeho malé děti? Chlapec, který přežil, může jako jediný odhalit, co se onu deštivou noc stalo, ale bohužel nemůže vypovídat. Kate Burkholderová je odhodlaná zjistit, kdo zabil manžela a děti její nejlepší kamarádky z dětství a pátrání ji zavede do nejtemnějších zákoutí lidské mysli a otřese vším, čemu kdy věřila.


Do posledního dechu je pátým dílem ze série Amišské detektivky s Kate Burkholderovou v hlavní roli. Autorkou knih s touto sympatickou policejní náčelnicí malého městečka je Linda Castillo.

Kate Burkholderová tentokrát řeší opravdu otřesný případ, který ji hluboce zasáhne a osobně se jí bude dotýkat. Její amišskou kamarádku z dětství zasáhne krutý osud - při strašlivé nehodě přijde o manžela a dvě malé děti. Nejstarší syn přežil, ale je ve vážném stavu v nemocnici. Mattie se zhroutí celý svět a nechápe, kdo by mohl jejímu manželovi a dětem ublížit. Brzy se totiž ukáže, že nešlo o pouhou nehodu, ale o chladnokrevnou a předem promyšlenou vraždu. Kdo by mohl mít spadeno na slušnou amišskou rodinu, která se ničím neprovinila?

V tomto díle dožene Kate její minulost, která by měla zůstat navždy pohřbená. Mimo osobní problémy řeší i ty vztahové, neboť se brání přiznat si city, které chová k agentovi Úřadu pro kriminální vyšetřování Johnu Tomasettimu. Tomasetti přijde totiž s návrhem, který by mohl jejich vztah posunout zase o kus dál. Je však Kate připravena učinit tak závažný krok? A jak si poradí s ostatními problémy, které se snesly na její hlavu?

Autorka mě svou originálností nepřestává překvapovat. I v této knize opět dokazuje, co je její silnou stránkou a proč si její knihy oblíbily čtenáři z celého světa. Je to velmi jednoduché. Originalita tkví především v prosté amišské kultuře, která nám není tolik známá. Autorka však ukazuje, že jejich kulturu má dokonale probádanou. Čtenář má opět možnost nahlédnout do stylu života amišů, pro něž soudržnost rodiny znamená životní hodnotu.


Příběh, ač první stránky byly velmi kruté a těžko se četly, mě vtáhl hned od první stránky a nepustil až do samého závěru, který byl opět velkým překvapením. Děj nepostrádal správnou dávku napětí a jeho stupňování, načež autorka nezklamala ani šokujícím koncem, pro které jsou její případy typické. Prostor se našel i pro špetku romantiky, ale nic přehnaného, takže odpůrci těchto romantických vsuvek se nemusí ničeho obávat.

Postavu Kate Burkholderové si nelze neoblíbit, neboť autorka ji doslova vdechla život. Těžko si představit, že její postava ve skutečnosti neexistuje a je pouze smyšlená. I když je Kate obrněná proti lecčemu a od případů si vždy drží odstup, tentokrát ji případ smrti dětí a manžela nejlepší kamarádky z dětství hluboce zasáhne. Pořádný otřes však zažije, když na povrch vyplují některá tajemství z minulosti, která by měla zůstat ukrytá. Kate se pomalu hroutí a její ráznost a odvaha dostává na frak. Vyšetřování okolo minulosti, které se Kate osobně týká, však ukončeno není, takže s největší pravděpodobností se protne i do dalšího dílu této série Mrtví promlouvají.

Ke knize Do posledního dechu nemám žádné výtky, neboť jsem opět dostala to, co jsem očekávala - promyšlení originální případ, na jehož konci do sebe vše dokonale zapadlo. Vrahovy pohnutky byly šokující a pro mě nepředstavitelné, ale věřím, že ve skutečnosti by se podobný případ odehrát mohl.

Ač se jedná o pátý díl série, lze jej číst samostatně bez znalosti předchozích dílů. Přesto doporučuji, pokud jste teprve teď tuto sérii objevili, začít prvním dílem, který vás dokonale obeznámí s Katinou minulostí, která v tomto díle vyplave na povrch.


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde, a to i v elektronické podobě.

2 komentáře:

Děkuji moc za komentáře.