neděle 22. března 2020

RECENZE: Co drží Měsíc na obloze? | Michael Büker

Share it Please
autor: Michael Büker
překlad: Jitka Bajgarová
ilustrace: Tanja Wehr
originální název: Was den Mond am Himmel hält (2019)
nakladatelství: Kazda
rok vydání: 2019
počet stran: 128
anotace


Moje zhodnocení:


Co všechno jste chtěli vědět o Měsíci a báli jste se zeptat. To a ještě víc dostanete v této populárně naučné publikaci, kterou napsal astrofyzik Michael Büker a ilustrovala ji Tanja Wehr.

Fyziky se nemusíte bát. Rozhodně ne v této knize. Autor ji pojal přesně takovým způsobem, aby vás zaujala a nedovolila vám knihu odložit. Celou knihu dokreslují povedené černobílé ilustrace doplněné barevnou dvojstranou, která se nachází vždy na konci hlavní kapitoly.  

Čtenáře zaujmout je důležité. A Michael Büker přesně ví jak na to. Jste zvědaví? Zajímá vás Měsíc a vše kolem něj? Tato kniha je určená pro malé i velké čtenáře se zájmem o astrofyziku.


A co všechno se tedy v této knize dozvíte? Kniha je rozdělena na pět velkých kapitol: Měsíc na obloze, Měsíc ve vesmíru, Měsíc jako exponát, Měsíc jako cíl a Budoucnost Měsíce. Šestá kapitola obsahuje přílohy, tedy literární prameny a odkazy na další literaturu pro zájemce.

Čtivou formou se tedy dočtete o Měsíci a jeho fázích, procestujete celou přivrácenou stranou Měsíce, dozvíte se, co se nachází na odvrácené straně Měsíce, tedy té tmavé polovině, kterou pouhým okem nikdy neuvidíte. Víte o tom, že na Měsíci se nacházejí Moře? Občas mají dost děsivé názvy, třeba takové Moře nepokojů. Autor vám vysvětlí, jak probíhá úplné či částečné zatmění Měsíce, ale neopomene ani zatmění Slunce. Jaký je povrch na Měsíci a jaké zde panují teploty? Je vůbec možné je změřit? Neméně zajímavou kapitolou bude i vznik naší sluneční soustavy a jak se formoval Měsíc a Země do konečné podoby. Je jejich podoba konečná nebo se stále vyvíjí? Z čeho se skládá měsíční prach? A kdy zmizí stopy astronautů z Apolla z povrchu Měsíce? Která posádka byla na Měsíci jako první? A proč už není Měsíc lákadlem číslo jedna? Jaká je jeho budoucnost a jak bude vypadat za pár miliónů let? Na tyto otázky (a ještě mnohem víc) vám spolehlivě odpoví tato zajímavě zpracovaná kniha.


Tato kniha má sice brožovanou vazbu, ale gramáž papíru je vyšší a nechybí ani klopy na úvodních deskách. Celkem má 128 stran, na kterých se nachází 116 černobílých kreseb s 5 dvoustranami barevných kreseb. A to je možná kámen úrazu. Chyběly mi autentické fotografie, které jsou sice běžně dostupné, ale knihu by udělaly podle mého názoru atraktivnější. Jinak k samotnému textu nemám žádných výtek.

Pokud máte doma malého astrofyzika, který se zajímá o vesmír a sluneční soustavu, neváhejte a pořiďte mu tuto zajímavou, čtivou a informacemi nabitou knihu, která má vysoké šance zaujmout.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Kazda. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

2 komentáře:

  1. To vypadá na zajímavou knihu. Je fajn, že autor fyziku, potažmo astrofyziku, představuje formou, kterou i my laikové a antitalenti pochopíme. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, mě třeba fyzika nikdy nebavila, ale vesmír celkově ano, takhle kniha spojuje obojí :)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.