pondělí 12. listopadu 2018

RECENZE: Zničím tě a vezmu si, co je mé | Jane Lythell

Share it Please
autor: Jane Lythell
překlad: Zdík Dušek
originální název: The Lie of You
nakladatelství: Metafora
rok vydání: 2018
počet stran: 288
anotace


Moje zhodnocení:


Kathy na první pohled pro své okolí působí jako šťastná žena - má krásného chlapečka, milovaného manžela a úspěšnou práci. Heja, Kathyina podřízená, však ví o jejím životě více, přinejmenším o pár trhlinách, které narušují Kathyino manželství a zároveň o pochybách i obavě z pracovního neúspěchu, které ji často trápí. Heja chce něco, co má Kathy, a snaží se to získat za každou cenu. Jak rivalita dvou žen dopadne?

✽ 

Zničím tě a vezmu si, co je mé je název psychologického thrilleru pro ženy, který vydalo nakladatelství Metafora a napsala jej Jane Lythell.

Jane Lythell pracovala 15 let jako televizní producentka a editorka a později se stala zástupkyní ředitele Britského filmového institutu a vrchní výkonnou pracovnicí Britské akademie filmového a televizního umění. Poté pracovala na ministerstvu zahraničí a nakonec se rozhodla věnovat na plný úvazek psaní. Zničím tě a vezmu si, co je mé je autorčina prvotina, poté napsala další dva romány. Momentálně žije v anglickém Brightonu, miluje moře a je filmovou a fotbalovou fanynkou.

První věc, která vás na první pohled zaujme, je samotný název knihy, který dost napoví, o čem v příběhu půjde. Hlavními vypravěčkami jsou dvě ženy - Kathy, která přijala místo šéfredaktorky v jednom prestižním časopise o architektuře, a Heja, Kathyina podřízená, která práci redaktorky v Kathyině týmu nevyhledala náhodou. Hejiným objektem zájmu je Kathyin manžel, který je zároveň bývalým přítelem Heji. Kathy o ničem netuší, což Heja považuje za svoji výhodu. Začne intrikovat a pomalu ničit Kathyin navenek dokonalý život. Heja je ochotná použít všech dostupných prostředků a zbraní, aby dosáhla svého.


Autorka zvolila pro obě hlavní hrdinky ich formu, která čtenáři umožní nahlédnout do mysli oběma ženám a lépe se s nimi ztotožnit. Krůček po krůčku tak poznáváme životy obou žen, které nám je zprostředkovávají nahlédnutím do své minulosti. Čtenář tak zjišťuje pohnutky Heji, které ji vedou k činům, jejichž progrese se každým dalším jejím krokem stupňuje. Kam až dojde žena, aby dosáhla svého? Tato otázka napadne každého čtenáře a s každou další stránkou budete mít o Kathy větší a větší obavy.

Příběh začíná zpočátku idylicky. Postupem času se však mění ve spleť žárlivosti, lží a intrik, které velice pomalu vyplouvají na povrch a na nichž autorka v podstatě vystavěla celý svůj psychologický román. Záměrně neuvádím thriller, protože podle mého názoru se o thriller nejedná, což mi ve výsledku vůbec nevadilo. Kapitoly jsou krátké a neustále vás nutí číst dál. I když název vypoví hodně, zápletka není až tak přímočará, jak byste nejspíš čekali, což považuji za velké plus. Příběh vygraduje až k samému závěru, který je dost překvapivý a mrazivý, ale zároveň docela smutný. Autorka mě držela v neustálém napětí a druhou polovinu knihy jsem přečetla na jeden zátah, protože kniha byla prakticky neodložitelná.

Charaktery obou hrdinek jsou velmi dobře vykresleny, jakož i jejich životy a pozadí Londýna, na kterém se příběh odehrává. Líbilo se mi prostředí redakce časopisu a možnost nahlédnout do jejího chodu. Čtenář se i díky Kathyině nápadu a prosazení celoročního projektu o evropských památkách světového kulturního dědictví podívá do Portugalska a seznámí se s některými tamními kulturními památkami. Atmosféra míst byla výjimečná a ihned vás do oněch míst přenesla.

I když jsem původně očekávala zcela odlišný příběh, než který mi autorka připravila, jeho přečtení vůbec nelituji a moc ráda ho doporučím dalším čtenářům. Jen neočekávejte mrazivý thriller, jaký slibuje anotace, ale spíše psychologický román o rivalitě dvou žen, žárlivosti, lžích, intrikách a jednom muži, jehož situace je nezáviděníhodná.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji zakoupit přímo zde.

2 komentáře:

  1. Pěkně napsaná recenze :) Ted jsem jich na tuto knihu viděla docela dost a láká mě čím dál víc. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za přečtení i komentář :-) Zkus se po ní podívat, myslím, že by se ti mohla líbit :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.