úterý 6. listopadu 2018

RECENZE: Advokátova dcera | Anthony Franze

Share it Please
autor: Anthony Franze
překlad: Milan Lžička
originální název: The Advocate's Daughter
nakladatelství: Knižní klub
rok vydání: 2017
počet stran: 344
anotace


Moje zhodnocení:


Washingtonský právník Sean Serrat po letech odchází z úřadu generálního prokurátora, kde si vydobyl nejen skvělé jméno, ale i spoustu vynikajících přátel a konexí. Nyní jej čeká dobře placené místo v soukromé advokátní firmě. Navíc se brzy dozví, že byl vybrán mezi nejžhavější kandidáty na soudce Nejvyššího soudu, což je funkce, do níž ho má jmenovat sám americký prezident. Jenže v té době zmizí Seanova dcera, úspěšná studentka práv, která byla pověřena mimořádným úkolem, o němž neměl její otec ani tušení. Sean se za každou cenu snaží rozluštit dceřino tajemství, ale za cenu chyb a špatných rozhodnutí. Zaplete se nejen s brutálními drogovými dealery z ulice, ale také s vyděrači v bílých límečcích. Je vůbec možné se z této šlamastyky dostat?


Advokátova dcera mě při vydání trochu minula. Zaznamenala jsem ji pouze díky Mermaidce z Mermaidina čtecího koutku, která si ji koupila a já tak trochu doufala, že si knížku brzy přečte a zrecenzuje. Než se tak stalo, knížka se objevila ve výprodeji Knižního klubu za opravdu směšnou cenu, takže aniž bych si důkladně pročítala jiné recenze, prostě jsem si ji koupila. Později mi to nedalo a mrkla jsem se na hodnocení a kupodivu, kniha byla celkem chválená.

Anthony Franze, autor knihy, je uznávaným washingtonským právníkem a odborníkem na odvolací soudy. Zúčastnil se více než třiceti případů projednávaných Nejvyšším soudem USA, jeho výroky citovala přední periodika. Zároveň právo vyučuje na domácích i zahraničních institutech. Debutoval v roce 2012 The Last Justice, Advokátova dcera je jeho druhým titulem. V roce 2017 vydal prózu z právnického prostředí, nazvanou The Outsider.

Hlavním hrdinou příběhu je Sean Serrat, uznávaný právník, který je jedním z kandidátů na místo soudce Nejvyššího soudu. Obává se však malého vroubku z minulosti, který by mohl vyplout na povrch a jeho kariéru tak ohrozit. Když mu zmizí dcera, která byla úspěšnou studentkou práv, začíná po ní pátrat. Bohužel záhy je nalezena mrtvá a Sean se dozví, že byla pověřena mimořádným úkolem. Sean se bude snažit za každou cenu vyluštit dceřino tajemství a odhalit, proč musela zemřít. Zpočátku na to bude sám, ale brzy najde oporu ve své rodině. Bude za ním rodina stát i přes odhalení jeho minulosti, o které nic netuší?


Tento román, který je kombinací thrilleru i rodinného dramatu, vás rozhodně překvapí. Nenápadná obálka může velmi snadno uniknout vašemu oku, ale to by byla rozhodně škoda. Námět sice není nijak originální, ale samotné zpracování se autorovi vydařilo i přes pár obligátních klišé.

Děj vás už od počátku vtáhne a nepustí. Otřesná vražda úspěšné studentky práv a zároveň vzorné dcery vám nedá spát a budete chtít dopadnout jejího vraha společně s jejím otcem. Autor vás svým příběhem dokáže napnout, ale zároveň i dojmout. Smrt dítěte každého rodiče velmi zasáhne a není divu, že se mu zhroutí celý svět a život pro něj přestane mít smysl. Rodinu tato tragická událost buď rozdělí nebo naopak stmelí. Připravte se tak na nálož emocí, které jsou velmi silné a dokážou vás rozrušit. Autorovi se velmi dobře povedlo nastínit okamžiky, které přicházejí bezprostředně poté, kdy se rodina o tragické události dozví, ale i období následující, kdy přichází na řadu různé fáze truchlení.

Seanovo pátrání se rozbíhá mnoha směry, jeho chyby a špatná rozhodnutí jej mnohdy zavedou na scestí, ale naštěstí má oporu v manželce a starším synovi. Podezřelých přibývá a čtenář si tak nemůže být jist vůbec ničím. Na povrch vyplavou dávná a šokující tajemství, která vás rozhodně překvapí. Tempo příběhu je velmi rychlé a napětí by se dalo mnohdy krájet.

Právnické thrillery čtu ráda, ale někdy bývá problém "srozumitelnost", protože ne každý této problematice rozumí. Autor nás však do právnického prostředí zasvětí velmi zlehka a nenásilně, nemusíte se tak bát, že něčemu neporozumíte. Je vidět, že má autor odvolací právo v malíčku a z knihy je to opravdu znát.

K plnému počtu hodnocení však této knize něco chybělo. Příběh postrádal originálnost, protože nesčetněkrát omílaný námět, který znáte z béčkových akčních filmů, je zde patrný. Nechybí ani pár klišé, které jsou pro tyto náměty typické. Když však knize tyto drobné výtky odpustíte, čeká vás příjemný čtenářský zážitek.

Advokátova dcera vás svým příběhem nejen dojme, ale také vám ukáže, jak je důležitá soudržnost rodiny. K tomu přimíchejte notnou dávku napětí, která thrilleru rozhodně chybět nesmí, atraktivní právnické prostředí, které sice není pro každého, ale umí zaujmout, a máte velmi povedený příběh, na něž jen tak nezapomenete.


✰✰✰✰


Znáte Advokátovu dceru nebo jste ji dokonce četli?
Co na knihu říkáte?
Podělte se o svůj názor v komentáři, na všechny moc ráda odpovím 😊.

4 komentáře:

  1. Och!
    Ty jsi to tak krásně napsala, bych chtěla také umět :) Teď mi přijde “můj názor” úplně plytký :(
    Každopádně jsem ráda, že jsem se nespletla a kniha se ti opravdu libila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za chválu, moc si ji cením :-*
      Já vím, že se budu zase opakovat, ale nejlepší je psát recenzi opravdu hned po přečtení, ty pocity jsou pak ještě "živé" z té knihy a píše se to samo. Ale zase chápu, že ne vždy je na to čas. Navíc jsi psala minirecenzi, tam se zas toho víc napsat nedalo.
      A ještě jednou díky za doporučení, jsem ráda, že jsem si knížku přečetla :-)

      Vymazat
  2. Stejně jak píšeš, na knihu mě upozornila Monča a její recenze se mi líbila. Tvá mě utvrdila v tom, že to nebude špatná volba, takže přidáno na seznam :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.