středa 14. listopadu 2018

RECENZE: Kodex lovce stínů | Cassandra Clare, Joshua Lewis

Share it Please
autor: Cassandra Clare (p), Joshua Lewis
překlad: Alžběta Lexová
originální název: The Shadowhunter's Codex 
nakladatelství: Slovart
značka: #BOOKLAB
rok vydání: 2018
počet stran: 280
anotace


Moje zhodnocení:


Nejlepším přítelem každého mladého lovce stínů je Kodex lovce stínů, který byl publikován již ve 13. století. Válka s démony, která zdá se být nekonečná, může být velice stresující, a tak není divu, že člověk sem tam pozapomene jemné nuance démoních jazyků nebo tipy na co nejefektivnější zneškodnění raumů. S Kodexem budete připraveni na každou bezvýchodnou situaci.


Kodex lovce stínů je nezbytnou příručkou každého milovníka autorky Cassandry Clare a její série Temné lsti, kterou vydalo nakladatelství Slovart pod značkou #Booklab.

Jedná se o ilustrované vydání, které je nejen důležitou pomůckou pro lepší orientování se ve světě lovců stínů, ale také příručkou, jak překonat plno nástrah, které tě mohou potkat. Kodex tě naučí, jak zabíjet démony, chránit civily a také samozřejmě, jak jednat s různorodými obyvateli podsvěta - vlkodlaky, upíry a podobnými bytostmi, s nimiž tě setkání rozhodně nemine.


Kodex je rozdělen na úvod, který tě seznamuje se světem nefilim a po přečtení této kapitoly už budeš mít jasno v tom, kdo je lovec stínů, o jejich přísaze a jménech, která přijmou, když se z civilů stane lovec stínů. Po úvodu se Kodex dělí na osm částí, které jsou označené římskou číslicí. Seznámíš se tak se zbrojnicí a v ní obsaženými zbraněmi a s uměním boje, které zahrnuje především výcvik pro tvou hbitost a výdrž. V dalších kapitolách nazvaných jako Bestiář, který je rozdělený na tři části Démonologie, Podsvěťané a Andělé a lidé, se dozvíš mnoho informací o těch konkrétních rasách. Například, co jsou démoni zač, co chtějí v našem světě, jak skutečně vypadají, proč nás chtějí zničit, ale také jak je zabít či vyjmenování těch vyšších démonů. Podobné informace tě čekají u části nazvané Podsvěťané, stejně tak u části Andělé a lidé. VI. část s názvem Grimoár se velice důkladně věnuje magii a runám a dozvíš se mimo jiné stručný seznam nejčastěji užívaných run. Další část nazvaná "SED LEX, DURA LEX", tedy v překladu "Zákon je tvrdý, ale je to zákon" je velice důležitá, neboť se v ní seznámíš se Zákonem, kterým se musíš řídit a také se podle něj chovat. Závěrečná část se věnuje geografii, což ani nemusím blíže vysvětlovat. Kodex rovněž obsahuje dvě přílohy - Výňatky o dějinách nefilim a Deváté dohody.  

Každá kapitola je bohatě ilustrovaná černobílými kresbami, které hezky doplňují psaný text. Po krásných ilustracích mě zaujaly ručně vepsané poznámky hlavních hrdinů, tedy Clary, Simona a Jace, které srší sarkasmem. Některé části Kodexu jsou pojaty vtipně a zábavně, na konci některých kapitol jsou části věnující se námětům k diskuzi a cvičení, aneb, byli jste pozorní při čtení Kodexu? Jak už to tak bývá, některé kapitoly byly méně záživné, neřku-li nudné.

Co se týče mého sugestivního názoru, nejsem úplný příznivce takových dodatků, respektive ani příznivce tohoto žánru. Pro čtenáře, kterým sága Temné lsti nic neříká, je kniha prakticky zbytečná a nic vám nepřinese. Nemá totiž žádný jednolitý příběh, jen přináší ohromné množství informací o světě lovců stínů. Věřím však, že milovníci této série budou víc než nadšeni.

Pro fanoušky ságy Temné lsti se jedná o povinnost. Kniha vás navnadí na svět, který čtenáři Cassandry Clare tak milují a některé kapitoly vám osvěží třeba už zapomenuté detaily. Líbí se mi, že obálka je vyvedena ve stejném duchu jako předešlé dva díly a můžete si ji tak zařadit do své sbírky.


✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Slovart. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

2 komentáře:

  1. taky se chystam... u me nesmi chybet, mam z tech knih hotove universum :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všimla jsem si, že už ji máš a že se na ni hodně těšíš. Já myslím, že budeš nadšená :-))

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.