úterý 6. února 2018

NEDOČTENO: Kruh | Dave Eggers

Share it Please

Hezké odpoledne milí čtenáři.


Vítám vás u občasné (doufám) rubriky, jejíž název vám myslím blíže představovat nemusím. Zde vám v krátkosti shrnu, proč jsem knihu nedočetla a zařadila ji mezi odložené.


Kruh│Dave Eggers



Mae Hollandová získala práci v Circlu, nejsilnější internetové společnosti na světě, a nemůže uvěřit svému štěstí. Otevřely se jí tím nejen dveře do světa milých a pracovitých lidí, ale i sportovních klubů, skvělých restaurací a luxusu. Zaměstnanci Circlu používají nejmodernější technické vymoženosti, nosí nejkvalitnější oblečení, stojí u zrodu nových trendů a dokážou svými nápady a oddaností obrátit běh světových událostí k lepšímu. Navíc ve všech situacích drží pospolu a o každém svém kroku se informují na sociálních sítích. Mae tak víří v kruhu pracovních povinností, virtuálního přátelství, rostoucí sebedůvěry a stále větší zodpovědnosti a ani si nevšimne, jak se vzdaluje běžnému kontaktu s rodiči a přáteli…

Opravdu chceme jeden o druhém vědět všechno, nebo je to na škodu? Máme ve světě sdílení informací ještě právo na tajemství a soukromí?


Přečteno: 67 stran / 416


Kruh jsem si vypůjčila z knihovny. Občas sáhnu po jiném žánru, který běžně nečtu, abych si od thrillerů odpočinula a pak se k nim zase s chutí vrátila. I přes hodnocení na Databázi knih či ČBDB, které nepřesáhlo 77 %, resp. 76 %, jsem ke knize přistupovala bez přehnaného očekávání. 

Poprvé jsem Kruh zaznamenala až se stejnojmenným filmem, který se nedávno objevil v kinech s Emmou Watson v hlavní roli. Téma sledování, manipulace apod. mě lákalo, tak jsem si řekla, že ji zkusím. Nakonec jsem ráda, že byla "pouze" půjčená.

Po přečtení 67 stran, kdy mě kniha nikterak více nezaujala, mi bylo po pravdě celkem jedno, jak příběh dopadne. Řekla jsem si, že se raději podívám na film, protože to bude v tomto případě rychlejší, než se mordovat s čtyřsetstránkovou knihou. 




Hlavní důvody, proč jsem knihu nedočetla:
Na knize mi vadily nejen toporné dialogy, jež mi k lidem, kteří je vedli, vůbec neseděly (hlavně věkově), ale i pomalé tempo a přílišné popisy čehokoliv. Postavy používaly podivné výrazy (trubko, trumbero - prostě mi to věkově k těm lidem nesedělo), na druhou stranu mluvily někdy až příliš sprostě. U knihy jsem navíc usínala, a to není nikdy dobré znamení. Rovněž  mi chyběly jakékoliv kapitoly, děj je rozdělen jen na dvě části - Kniha první a Kniha druhá, což mi přijde málo. Samozřejmě na celkový příběh to jistě žádný vliv nemá, ale já jsem neměla pocit ukončení, pořád mi kniha přišla jaksi "rozečtená". Doufám, že chápete, co tím myslím :-) Třeba kniha špatná nakonec není a já udělala chybu, ale to už se asi nedozvím. Pochybuji totiž, že bych se k ní někdy ještě vrátila. Ve vlastní knihovně na mě čeká spousta krásných a stále ještě nepřečtených knížek, takže nemá smysl se zdržovat takovou, která mě nebaví. Na to je život moc krátký.


Četli jste Kruh? Pokud ano, líbil se vám?
Ráda si přečtu vaše názory v komentářích. 

14 komentářů:

  1. Je skvelé, že si ju mala požičanú z knižnice a nemusela si tak na ňu robiť recenziu a tým pádom sa s ňou trápiť. Mňa tak naposledy potrápil recenzný výtlačok Ne-stí-ham alebo ťažký život štátnej úradníčky od Zoé Shepardovej. Uf, keby to nebol recenzák, tak sa na to po desiatich stranách vykašlem, ale čo už, mala som voči tomu povinnosť (a to som si myslela, že ma bude baviť). Nevadí, aj také knihy sú, no oberajú o čas, to je pravda :/ Kruh som nečítala a ani nemám v pláne po zhliadnutí filmu...teda, skoro vzhliadnutí, lebo bol strášne nudný! Neviem si predstaviť, aká musí byť kniha, ale z tvojho dojmu usudzujem, že tých 67 strán musela skutočne uspávať - a čo potom celá kniha? :D Každopádne, vďaka za knižnice, čo by sme si bez nich počali :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, bylo to štěstí, protože nejhorší je opravdu číst a recenzovat knihu, která tě absolutně nebaví. To je pak peklo :D Nestává se mi to naštěstí moc často, že knihu odkládám, ale ne vždy se mi knížka trefí do vkusu.
      Aha, takže jestli byl film také nudný, no, možná ho asi vynechám :D Protože když si vzpomenu na knížku, tak to byla velká nuda, dle mého.
      Přesně, knihovna je v tomhle skvělá :-)

      Vymazat
  2. Mě hlavně zajímá, proč to má stejný název jako jeden z nejznámějších, kultovních hororů, který se dostaly za hranice Japonska a oslovil celý svět. Protože o Kruhu od Kodži Suzukiho slyšel asi každý. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Kruh od Suzukiho mám doma a zná jej určitě každý.
      No, kniha se v originále jmenuje The Circle, tak se vlastně jmenuje ta internetová společnost...a na knížce je vlastně vyobrazen jejich znak a uprostřed, když si všimneš, je malé "c".

      Vymazat
  3. Jsem docela překvapená tvým hodnocením/nehodnocením, protože já jsem z knihy byla naprosto nadšená a bavila mě. Je pravda, že z absence kapitol jsem nadšená nebyla, ale jinak... Podle mě lepší než film a celkově velmi zajímavá vize budocnosti. :) Na druhou stranu, každý máme jiný vkus. :)) Budu ti přát šťastnější ruku při volbě další knihy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvou nadšenou recenzi si pamatuji a také mě mé vlastní hodnocení/nehodnocení překvapilo, ale bohužel mi knížka ani styl nesedl. Ale tak jak říkáš, každý má jiný vkus :-)

      Vymazat
  4. Nad knihou jsem sama přemýšlela, ale pak jsem ji nechala u ledu a vlastně ani nevím proč. Pokud se k ní někdy dostanu, tak asi neodolám, ale jinak se vyloženě po ní pídit nebudu.
    Je fajn, že kniha byla jen půjčená a jak píšeš, rozhodně nemá cenu ztrácet čas nad něčím, co mě nebaví. Čtení má být pro radost a ne utrpení a dlooooouhá nuda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se po ní také nijak zvlášť nepídila, ale najednou v té knihovně byla k dispozici, tak jsem si řekla, že ji zkusím...Určitě bych si takovou knihu nikdy nekupovala, když navíc není ani zrovna můj žánr, ale knihovna je v tom právě skvělá.
      Přesně, proč se u knihy nudit a trápit, když čtení je přece radost :-)))

      Vymazat
  5. Marcelko, nová rubrika je super! Sice také doufám, že těch nedočtených knih nebude mnoho, ale je to hrozně zajímavý úhel pohledu. Já takhle napsala snad jeden nebo dva knižní netipy.
    Kruh jsem měla náhodou půjčený taky, ale já jsem s těmi knížkami z knihovny hrozná. Půjčila jsem, donesla domů, položila na poličku, a zase pěkně vrátila do knihovny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Kristý :-) Za poslední asi půl rok jsem už odložila čtvrtou knihu (naštěstí byly všechny z knihovny, tak mě to ani moc nemrzí) a teď mě právě napadlo, že bych to mohla sepsat. Ale doufám, že těch knižních netipů, jak říkáš, mnoho nebude.
      To já právě moc neumím, když si půjčím knihu, tak ji chci přečíst, mrzelo by mě, kdybych ji ani nezkusila :D

      Vymazat
  6. Já se tedy přiznám... knihu jsem nečetla, ale viděla jsem film. Vůbec nevím, jak moc souhlasí s příběhem v knize, ale film byl takový nijaký. Dokoukala jsem to jen kvůli tomu, že tam hráli hlavní postavy mí oblíbení herci. Nemám tedy vůbec chuť se pouštět do knihy, co jsem tak pokukovala po recenzních, tak ani o nic nepřicházím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha...a já co takhle čtu, tak asi ani film za moc nestojí, takže obojí na čas ukládám k ledu...

      Vymazat
  7. Kruh na mě jednu chvíli vyskakoval ze všech stran a já si říkala, co to asi bude. Anotace mě moc nezaujala a teď vím, že se od téhle budu držet dál. Také nemám ráda nedočtené knihy a nechce se mě trápit se, pokud se to čte opravdu tak špatně, jak píšeš. Takže díky za info :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mě právě taky a zvědavost byla silnější, ale teď vím, že to byla chyba. Než se u knihy nudit a trpět, to radši sáhnu po jiné :-) Ale zase sto lidí, sto chutí...

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.