úterý 14. listopadu 2017

RECENZE: Ta přede mnou | J. P. Delaney

Share it Please
autor: J. P. Delaney (p)
překlad: Milena Pellarová
originální název: The Girl Before
nakladatelství: Ikar
rok vydání: 2017
počet stran: 344
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Představte si, že vám je k pronájmu nabídnut úžasný a moderní dům, jenž je postaven v minimalistickém stylu, za směšný nájem. Má to však jeden háček, musíte žít podle jeho pravidel.
Emma se snaží zapomenout na traumatický zážitek, kdy byla ve svém bytě přepadena a spolu se svým snoubencem Simonem hledá vhodné místo, kde by se znovu cítila v bezpečí. Žádný ji z různých důvodů nevyhovuje, dokud nenarazí na dům ve Folgrate Street č. 1. Dům je vskutku architektonické dílo - minimalistický design ze světlého kamene a skla se vzdušnými, otevřenými prostory. Architekt, který tento dům stvořil, je však tajnůstkář a má pro své nájemníky řadu nařízení a omezení. Hlavním účelem domu je vás změnit, což se mu také nakonec povede.
Jane prožila osobní tragédii a rovněž i ona hledá nový začátek. Dům na Folgrate Street č. 1 ji uchvátí na první pohled, stejně tak jeho odměřený, ale velmi přitažlivý stvořitel. Krátce po nastěhování se Jane dozví o dívce, která tu žila před ní a touha zjistit, co se jí stalo, ji doslova posedne.


Jako obvykle jsem si před samotným přečtením nečetla anotaci, abych si zbytečně neodhalila děj. Až teď při samotném psaní recenze jsem si ji přečetla a myslím, že jsem udělala dobře. Opět jsem se totiž setkala s tím, že anotace prozrazuje více, než bychom si přáli. Celá kniha tak pro mě byla překvapením od prvních stránek až po poslední.




Po prvotním zorientování se v postavách a zjištění, kdo je vlastně kdo, jsem se snažila ponořit do příběhu, resp. dvou příběhů - z pohledu Emmy a z pohledu Jane. Ač se to ze začátku nezdá, postupem času čtenář zjišťuje, že mají velmi hodně společného. Nejen, že obě zažily jistý druh tragédie, ale rovněž vyjde najevo, že si byly velmi podobné, co se týče fyzického vzhledu. Ze začátku mě mátly kapitoly z pohledu Emmy, které byly bez uvozovacích vět u přímé řeči. Na rozdílný styl u Emmy a Jane jsem si však rychle zvykla a nenechala se tím rušit. Později samozřejmě čtenáři z kontextu dojde, jaký k tomu měl autor důvod. 

Čtení ubíhá velmi rychle, a to hlavně proto, že kapitoly jsou krátké, často jsem měla dojem, že i stručné. Děj je ozvláštněn dotazníkem, který hovoří k samotnému čtenáři. Kolikrát jsem nad odpovědí přemýšlela hodně dlouho. Neumím si představit, že bych se tak musela rozhodovat ve skutečném životě. 

Líbilo se mi, že autor skvěle manipuluje se čtenářem, podstrkuje mu různé kousky skládačky a nechá zcela na něm, aby si vyvodil závěr sám. Konec je opravdu hodně překvapivý a i když některé věci začne tušit čtenář před koncem sám, finální odhalení bude pro mnohé šokem. Já to však přijala nějak chladně. Nejspíš proto, že samotný děj graduje již o pár stran dříve a ono závěrečné "odhalení" vyšumí tak nějak do ztracena.




Další výtku mám k poněkud nereálnému námětu. Nějak si neumím představit člověka, který by, ač za nízký nájem, chtěl bydlet sice v luxusním domě, ale s tolika pravidly, nařízeními a omezeními, pod neustálým drobnohledem a dokonce s tím, že musíte dům párkrát do roka otevřít veřejnosti. Nesmíte si přinést vlastní knihy, ozdobné polštáře, dokonce ani fotografie. Nevím, kdo by chtěl dobrovolně žít jako pokusný králík a sloužit vyšším cílům jednomu perfekcionistickému architektovi. A to je prosím jen malý výčet restrikcí, kterým se musíte přizpůsobit. 

Bohužel knize nemohu dát z výše uvedených důvodů stoprocentní hodnocení. Po nadšených komentářích jsem čekala více, přesto se jedná o nadprůměrný psychothriller. Myslím si, že zaujme především ty čtenáře, kteří nemají s tímto žánrem až takové zkušenosti či jsou v tomto žánru nováčky. 

Nakonec bych chtěla pochválit povedenou obálku, která se samotným příběhem koresponduje a skvěle jej doplňuje, protože schody bez zábradlí mají ve knize svoje místo. Co se týče nálepky Edice světový bestseller, ty už celkem nevnímám, i když si myslím, že podvědomě na mě jistý vliv mají, který si však nepřipouštím. 

Ta přede mnou je originálním psychothrillerem a pokud mu odpustíte trochu neuvěřitelný námět, jistě si jej vychutnáte mnohem více. 


85 %


Děkuji týmu Megaknihy
za zaslání této knihy.
Čtení jsem si užila,
s recenzí se snažila,
snad budete spokojeni
a na další spolupráci připraveni ;-)




10 komentářů:

  1. Knížku mám v budoucnu v plánu, třeba k narozkám nebo tak :) O dotazníkách jsem nevěděla, to jsi mě potěšila!
    Abych pravdu řekla, přes nadšení od ostatních od knihy očekávám pouze lepší průměr. Nálepka bestselleru mě poslední dobou začíná totiž spíše odrazovat, většina knih s ní se mi nelíbí...:D Ale jsou i výjimky povrzující pravidlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se nad knihou zamyslím, jaké jsem měla očekávání, taky jsem vcelku zklamaná a určitě jsem čekala víc. Thriller je to sice lepší průměr a co sleduji, tak se lidem hodně líbí, ale že by mi vzal dech, tak to vůbec.
      Ty nálepky jsou skoro všude, záleží, jak se člověk k nim postaví :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Kniha nevypadá vůbec špatně. Mám ji na seznamu, tak se k ní snad brzy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha mě docela zaujala, ale nevím jesli se k ní nakonec opravdu dostanu. Každopádně tvoje recenze je skvělá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) No sama bych byla zvědavá, co bys na knížku řekla, kdybys ji v případě přečetla, tak se nechám(e) překvapit :D

      Vymazat
  4. Přesně jak píšeš, taky mi ten námět přijde neuvěřitelný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jono, zasahuje to spíše do žánru sci-fi :D ale když zavřem obě očka, tak by to šlo :D

      Vymazat
  5. Velmi zajímavá kniha, asi se po ní budu muset podívat. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Zajímavá je a určitě není ani špatná, jen jsem čekala daleko víc :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.