neděle 19. listopadu 2017

RECENZE: OpRAWme se | Stanislav Skřička

Share it Please
autor: Stanislav Skřička
nakladatelství: Stanislav Skřička
rok vydání: 2017
počet stran: 379


Anotace:


Kniha je napsána podle scénáře dokumentu točeného s předními odborníky z ozdravných institutů a univerzit na americkém kontinentu.

Je v ní srozumitelně vysvětleno, jak funguje výživa a co v těle dokážou vlastní ozdravné procesy. Biochemické vzorce jsou tu přetlumočeny do lidového podání. Sporné věci a mýty ve stravě se řeší návštěvou pravěku, kde se vždy nachází ta správná odpověď.

V knize se odhalí se spousta mýtů „zdravé stravy“, například:

Proč jsou nezdravé himalájské soli, klíčky, vláknina, svačinky jablko s mrkví či mladá vojtěška alfa-alfa. Proč se zběsilým běháním většinou nehubne, proč moc nefungují ořechové tyčinky pro sportovce…

Dozvíme se také, jak vytěžit maximum živin z ořechů, jak získat léčivou vodu ze studánky i doma v kuchyni, anebo proč nemáme chuť na maso z dravců či na vařený meloun.

Kromě banálních rad, jak zhubnout s plným žaludkem, jak nemít zubní kazy a jak si prodloužit život, se dozvíme nejen, jak se dá snadno vyléčit astma, alergie či atopický ekzém, ale také těžší kalibr: epilepsie, autismus, syndrom vyhoření, neplodnost a dokonce i rakovina.

Kniha není určena jen nemocným lidem, ale jsou zde i kapitoly pro upevnění zdraví, vitality a výkonů – od miminek přes vrcholové sportovce až po seniory.

Pro snadné pochopení zdravé výživy je zde několik vzorových týdenních jídelníčků pro všechny cílové skupiny. První jídelníček má podtitul „Dejte mi pokoj s nějakou dietou!“ a poslední je „Jídelníček na hubnutí s plným břichem“.

Co se v knize nedozvíme je, proč se nejmenuje stejně jako pracovní název scénáře, podle kterého byla napsaná: „Zastřelil jsem svého výživového poradce, milé dámy“. Jeho český pracovní název je mírumilovnější, půjčili jsme si jej od Karla Čapka: „Jak si pejsek s kočičkou dělali dort“.

Dalo by se říci, že kniha je návod, jak se skutečně můžeme „opravit“ a dožít sta let v plné síle, zdraví a vitalitě. A to vše na bázi pravdy a produktů zakoupených „zdarma“ v supermarketu Příroda…

Českou verzi knihy uzavírá kopa (60!) skutečných příběhů lidí (mých „klientů“) z Čech, Moravy a ze Slovenska.


Moje zhodnocení:


Když mi Tým Megaknihy.cz nabídl tuto knihu ke zrecenzování, chvíli jsem váhala. O RAW stravě už jsem cosi slyšela, ale neuměla jsem si pod těmito třemi písmeny představit nic konkrétního. Tak jsem si řekla, proč to nezkusit prostřednictvím této knížky, kterou napsal a vydal český autor Stanislav Skřička, o kterém jsem slyšela prvně.

Za nějaký čas knížka skutečně dorazila a já byla překvapená, jak je silná. Čekala jsem nějakou útlejší knížku, ale po zběžném prolistování jsem si řekla, že nám autor tuto problematiku podá obšírněji, což znamená také srozumitelněji. Co mě však po prvním prolistování zarazilo, byly barevné ilustrace, protože můj první dojem byl, že v ruce držím nějakou učebnici pro prvňáčky, což mi pro začátek moc důvěry nedodalo. Bohužel i po otevření a začtení se, jsem občas měla pocit, že pan autor hovoří spíše k dětem než k dospělým svéprávným osobám. Důvěryhodně nepůsobí ani to, že knížka byla vydána samonákladem a vydal si ji sám autor pod nakladatelstvím Stanislav Skřička.




Úvodem bych ráda ještě zmínila, že jsem nikdy nebyla na žádné diety, nikdy jsem nechtěla být ani vegetariánem, natož veganem (byť proti těmto lidem nic nemám) a dám si vždy to, na co mám zrovna chuť. Je sice pravda, že asi tak před deseti lety jsem omezila bílý cukr, přestala jsem sladit čaj i kávu a začala pít více čistou vodu z obyčejného vodovodu, což dodržuji dodnes. Ale to je tak asi vše.


Úvodem nás autor seznamuje s okolnostmi vzniku této knihy, která byla vytvořena na základě scénáře dokumentu točeného s předními odborníky z ozdravných institutů a amerických univerzit v čele s indiánským lékařem Salomonem, který autora zasvětil do tajů enzymatické čerstvé stravy bez toxinů, již sám autor na sobě vyzkoušel a už u ní zůstal. Určitě nemusím dodávat, že na něj měla velmi pozitivní vliv, změnilo se mu nejen myšlení, ale i celé fungování organismu.




Autor velice laicky popisuje, jak funguje naše trávicí soustava, co se děje s vápníkem či vodou v těle, jak fungují enzymy, co je spouští a podobně. Autor hlásá, že živá strava (syrová) je jediná správná a že neživou stravou (vařenou) vlastně zabíjíme život.

"Abychom úspěšně spustili enzymové trávení, platí, že se různé druhy zeleniny mezi sebou nesmí míchat."

Autor doporučuje, co do jídelníčku zařadit a naopak i čemu se vyvarovat. Zde mě překvapilo, že je nutné vyřadit z našeho jídelníčku veškeré luštěniny, které jsem vždy považovala za zdravé ba dokonce i nezbytné. Vyvarovat se taktéž musíme obilovinám, neboť ty novodobé obsahují velké množství škodlivého lepku, jenž zalepuje střevní klky, které pak nemohou dostatečně vstřebávat živiny.

S nesprávnou životosprávou souvisí i častý výskyt civilizačních onemocnění, proto je důležité začít se správnou stravou ne od raného dětství, ale ještě dříve - u maminky. Autor uvádí, že: "Půl roku na živé enzymatické stravě s jedním vařeným jídlem denně - bez lepku, mléka a umělých tuků, by mělo stačit na vyléčení běžné neplodnosti."

Svůj život bychom měli změnit úplně od základů, autor se věnuje i otázkám zdravého bydlení, jak si vybudovat opravdový zdravý dům, zdravý spánek, důležitost pohybových aktivit či například hudby.

Poté přichází část s názvem "Oprawme se", která se převážně věnuje léčbě různých onemocnění, jako jsou například poruchy štítné žlázy, AAA (alergie, astma, atopický ekzém), Crohnova choroba, celiakie, osteoporóza, onkologická onemocnění, RS (roztroušená skleróza), autismus, epilepsie, ale i obyčejné jarní únavě či syndromu vyhoření.




Autor hlásá, že k dokonalé výživě si stačí udržet skladbu stravy na třech základních pilířích: ovoce (energie), zelenina (výživa tkání), ořechy a semínka (výživa nervového systému a mozku). Do čtveřice nesmí chybět voda, nejlépe osmotická.

Další část knihy se velice obšírně věnuje potravinám, které je vhodné do našeho jídelníčku zařadit. Jsou to například: jablka, quinoa, len, mandle, česnek, hrušky, meloun atd. atd. Samozřejmě nechybí popis, k čemu jsou vlastně tyto potraviny vhodné a jak se v našem těle chovají, co zlepšují apod.

Největšími jedy, které v lidském organismu napáchají mnoho škod, jsou mouka, sůl, cukr, mléko a rýže. Absolutně nevhodné jsou rovněž i živočišné výrobky. Velice nebezpečná je například i taková mikrovlnná trouba, kterou dnes najdete snad v každé domácnosti. A to je jen malý výčet škodlivých věcí, mezi kterými se každodenně pohybujeme či je dokonce i jíme.




Na závěr nesmí chybět ani prostor pro vlastní poznámky, jídelníček, návody, jak začít a samozřejmě reference a zkušenosti autorových klientů a pacientů, kde se setkáte i s tím, jak enzymatická strava vyléčila onkologicky nemocného pacienta, ale dokonce i vozíčkáře se svalovou dystrofií, což je opravdový zázrak. K tomu bych dodala jen tato slova: Věř a víra tvá tě uzdraví.

✽ 

Jedná se vskutku o zajímavou publikaci, která se enzymatické stravě věnuje dopodrobna, je podána velice laickým způsobem, takže i zdánlivě nepochopitelné biochemické procesy, které ve vašem těle probíhají, pochopíte až s nevídanou lehkostí.

Musím však bohužel říct, že jsou to jenom slova. Ani jeden autorův zmiňovaný fakt (a že jich je) není podložen žádnými vědeckými studiemi či alespoň odkazy na literární prameny, z nichž autor čerpal. Pokud autor uvádí, jak již jsem výše citovala, že "půl roku na enzymatické stravě (...) vyléčí neplodnost" a neuvede žádnou konkrétní studii, působí to velmi nevěrohodně až úsměvně.

Knihu jsem si musela dávkovat postupně, často mě totiž některá autorova tvrzení přímo rozčílila a nemohla jsem pokračovat v četbě. I bez toho je v knize opravdu hodně informací, které musíte vstřebávat po malých dávkách. Jedním dechem se číst nedá, i když nám ilustrace velice zpříjemňují čtení.




Zastávám názor, že člověk je odjakživa všežravec a živočišná bílkovina by v našem jídelníčku chybět neměla. Ani po přečtení této publikace si maso odpírat nehodlám. Netvrdím však, že na této knize není ani zrnko pravdy. Ovoce i zelenina jsou pro náš organismus také důležité a zařadit je ve větším množství určitě ničemu neuškodí.

Z knihy mám velmi podobný dojem jako z "úžasných" produktů, které si můžete zakoupit přes různý teleshoping či tzv. zájezdy s předváděním zboží. Mne autor svými slovy bohužel nepřesvědčil. Neumím si představit, že žiji jen z ovoce, zeleniny, semínek a vody. Až jsem z toho dostala hlad.

Pokud však chcete zkusit něco nového, poznat enzymatickou stravu až do její hloubky, žít jinak (a možná i lépe), je kniha Stanislava Skřičky OpRAWme se určena právě vám.


45 %


Za poskytnutí recenzního výtisku, jakož i rozšíření obzorů děkuji Týmu Megaknihy.cz. Knihu si můžete zakoupit přímo na jejich stránkách (odkaz zde).

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá zajímavě. Není to ale nic pro mě. Myslím si, že by každý měl jíst to co jeho tělo potřebuje a vynechávat něco jen pro to, že je to zrovna moderní... :) Každopádně chápu, že pro lidi zajímající se o Raw stravu může být kniha přínosem... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Moje řeč, souhlasím s tím, co jsi napsala. Ale zase neodsuzuji lidi, kteří této stravě podlehnou nebo se v ní určitým způsobem najdou. Ale pro mě to není a jsem ráda, že jsem to díky této knize zjistila.

      Vymazat
  2. Já jsem věděla, proč tuto knihu odmítnout :-) Už jen fakt, že byla kniha o stravě, která je teď "in" vydaná vlastním nákladem mi říká, že je tady něco špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zprvu chtěla taky odmítnout a pak si říkám, á tak to zkusím, třeba mě to osloví, ale bohužel no. Možná jsem doufala, že tam budou nějaké fajn recepty na zdravější jídla, ale je to úplně mimo mísu. Kdybych měla neustále chroupat jen syrovou zeleninu, tak mi upadnou panty :D

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.