pátek 3. listopadu 2017

RECENZE: Nejhorší noční můra | Brenda Novak

Share it Please
autor: Brenda Novak
překlad: Tereza Dobrovodská
originální název: Her Darkest Nightmare
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2017
počet stran: 384
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Nejhorší noční můra je název nové série autorky bestsellerů Brendy Novak s uznávanou psychiatričkou Evelyn Talbot v hlavní roli. 

Je to již dvacet let, co se Evelyn stala obětí psychopata Jaspera, spolužáka, se kterým chodila a považovala jej za svého přítele. Ten se jí odměnil tak, že nejen, že jí zavraždil nejlepší kamarádky, ale poté ji i věznil a mučil. Nakonec Evelyn podřízl, ale ta jako zázrakem přežila. Od té doby už nic nebylo jako dřív. Začala se soustředit na studium, aby jej absolvovala na výbornou a stala se uznávanou psychiatričkou specializující se na psychopatii. Momentálně žije v malém městečku na Aljašce a šéfuje Hanover House, léčebnému zařízení s maximální ostrahou, které drží pod zámkem ty nejnebezpečnější psychopaty. Evelyn se snaží dostat vězněným psychopatům do mysli a poodhalit, co způsobuje jejich poruchu.

Doposud poklidné žití naruší nález zohavené hlavy s vydloubnutým okem. Seržant Amarok se ujme vyšetřování, ale jako příčinu všeho zla označí právě Hanover House, neboť byl vždy proti otevření tohoto ústavu. Evelyn má za to, že se opět vrátila její nejhorší noční můra, z níž není úniku...




Nakladatelství Omega přichází s další elektrizující sérii odehrávající se tentokrát na nehostinné Aljašce, kde jsou kvůli sněhovým bouřím velmi časté výpadky telefonního spojení, a to je prostředí jako dělané pro skvělé budování atmosféry. Kam jinam totiž odložit ty nejnebezpečnější psychopaty, než co nejdál od civilizace? 

Námět této knihy nepřichází s ničím novým - děj odehrávající se v psychiatrické léčebně tu byl již několikrát (např. Mráz od B. Miniera, který mi tuto knihu hodně připomínal, protože se také odehrává na odlehlém, mrazem pokrytém místě s psychiatrickou léčebnou v jeho středu). Musím říct, že autorka vsadila na jistotu, protože nehostinná místa lákají čtenáře svou atraktivitou, navíc, když se zde nachází psychiatrická léčebna pro ty nejhorší zločince. Tímto autorka u mne zabodovala, protože tamní atmosféra je vylíčena opravdu autenticky. Často tak máte pocit, že se ocitáte přímo uprostřed dění a spolu s Evelyn cítíte, jak znovu ožívá vaše nejhorší noční můra. Vše podtrhují citáty slavných psychopatů, které uvozují každou kapitolu a u nichž mi mnohdy běhal mráz po zádech, zvláště při čtení knihy v pozdních nočních hodinách.




Autorčin styl je velmi čtivý, kniha vás vtáhne do děje až zapomenete na dění okolo. Mimo napínavého pátrání po vrahovi, který má na Evelyn očividně spadeno, se v knize odehrává romantická epizoda mezi Evelyn a seržantem Amarokem, který je popsán jako velmi přitažlivý muž zvyklý na život v divočině. Jejich vztah je kvůli temné minulosti Evelyn komplikovaný, protože se ještě stále plně nevyrovnala s prožitým traumatem. Zde mnohé čtenáře (včetně mě) nejspíš zarazí jedna věc, a sice to, že je celkem nepochopitelné, že hlavní hrdinka začne po otřesném zážitku zrovna studovat psychopatii, protože logičtější by bylo, kdyby se čemukoliv, co by jí připomínalo minulost, spíše vyhýbala. Na druhou stranu obdivuji její odvahu postavit se strachu čelem, protože já bych ji v sobě nikdy nenašla. Bohužel je vidět, že Evelyn stále svírá strach, neboť má pocit, že Jasper si ji znovu našel, aby své dílo dokonal, což vede k zastřenému myšlení a mnohdy nelogickým krokům.




I přes mrazivou atmosféru, napětí a velkou čtivost nemohu dát knize plný počet, a to z toho důvodu, že mě trochu zklamal překombinovaný závěr. Závěrečná scéna odehrávající se u Fitzpatricka mi přišla groteskní a nevěděla jsem, zda se tomu smát nebo spíše brečet. Viděla jsem jen shluk komických postav, které konají bez rozmyslu a zdravého rozumu. Totéž hlavní hrdinka, která i přesto, že se střemhlav vrhne do nebezpečné situace, má nakonec více štěstí než rozumu. Rovněž mi vadil jeden opakující se nešvar, který jsem v již párkrát v předešlých knihách zaznamenala - hlavní hrdina je vystudovaný psychiatr/psycholog, zkoumá psychopaty, ale nepozná, že s jedním z nich přichází do styku např. v práci/mimo práci apod. Když toto chování Evelyn studuje, navíc je léta uznávaná psychiatrička, pak nechápu, jak jí to mohlo uniknout. Možná jde o druh tzv. "pracovní slepoty".

I přes výše uvedené výtky se jedná o výborné čtení, plné napínavých scén, zajímavostí z oboru psychopatie, takže pokud knize odpustíte pár dokola omílaných klišé, mohla by se vám Nejhorší noční můra hodně líbit. Velkým plusem je prostředí, v němž se děj odehrává a pokud vás "přitahují" zvrácené mysli vrahů, pak by neměla tato kniha ujít vaší pozornosti.


Podobné knihy:


Pro větší pochopení myslí psychopatů doporučuji knihu Psychologie sériových vrahů od Andreje Drbohlava, kterou jsem měla možnost si přečíst, takže pokud vás toto téma blíže zajímá, určitě se po této publikaci poohlédněte.


85 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. O knize se více dozvíte zde a zakoupit ji můžete přímo zde.

8 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Taky jsem o knize uvažovala, ale nakonec jsem odolala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, taky kolikrát některým knihám odolám a pak lituji, anebo ne :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) knihu jsem nedávno četla a naprosto mě nadechla, i když je pravda, že závěr knihy je trošku zvláštní... Přesto je svým tématem velmi zajímavá a už teď se těším na pokračování o Evelyn... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Téma je opravdu zajímavé a knížka je celkem povedená, ale překvapilo mě, že jsem narazila i na negativní recenze, které měly v lecčems pravdu...

      Vymazat
  3. Po knize pokukuji a po tvé recenzi je jednoznačně rozhodnuto. Někdy mám chuť číst něco šíleného a psychopatického a toto bude skvělá volba. Povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :-) Šílená a psychopatická kniha je, ale nijak zvlášť nevyčnívá, myslím, že se najdou i lepší, ale přesto nebyla špatná. NO každopádně, jestli se k ní jednou dostaneš, ráda si přečtu tvůj názor :-)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Vypadá to dost zajímavě, na knihu teď různě narážím v recenzích a většinou jsou pozitivní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Taky jsem narážela výhradně jen na super nadšené recenze, ale nedávno jsem objevila i dost negativní a je pravda, že měly v něčem pravdu...

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.