sobota 29. února 2020

RECENZE: Velké překvapení pro malého tučňáka, Velké překvapení pro malého méďu | Marie-Danielle Croteau

Share it Please
autor: Marie-Danielle Croteau
překlad: Barbora Veselá
ilustrace: France Brassard
nakladatelství: Ocelot
rok vydání: 2019
počet stran: 32


Moje zhodnocení:



Velké překvapení pro malého tučňáka
Une grosse surprise pour Petit Pingouin (2007)

Daleko na severu, kde matka příroda po celý rok nosí bílé palčáky, žili malý méďa a maličký tučňák. Ti dva byli nerozluční ode dne, kdy se ztratili svým rodičům ve sněhové bouři a museli se schovat do vnitřku stejného ledovce. Takto začíná velké dobrodružství jednoho chytrého malého tučňáka, který se stane přítelem všech dětí! 


Velké překvapení pro malého méďu
Une grosse surprise pour Petit Ours (2008)

Malý tučňák spatřil obrovského bílého ptáka s křídly, která byla celá červená z toho, jak letí na obloze a přistává na ledu. Chtěl se k němu přiblížit, ale zakopl a spadl do vody. Tam ho málem snědl lachtan, který si myslel, že tučňák je ryba. Uvěří malý méďa tomuto neuvěřitelnému příběhu?


Když mi MegaKnihy.cz nabídly prostřednictvím mimořádné nabídky dvě dětské knihy francouzské autorky žijící v Kanadě Marie-Danielle Croteau s na první pohled nádhernými ilustracemi ilustrátorky France Brassard, neváhala jsem ani minutu a o obě knihy si napsala. Jak tyto dětské knihy hodnotím, se dozvíte ve dvojrecenzi níže.


Knihy jsou většího formátu a na první pohled vás zaujmou již obě obálky, neboť nádherně ilustrované. Zklamáni nebudete ani po otevření a zběžném prolistování knih, spíše naopak. Obě knihy jsou plné úžasných ilustrací vyvedených na křídovém papíře a vtiskly tak oběma knihám punc výjimečnosti.


Obě knihy obsahují krátký příběh vhodný pro úplně ty nejmenší čtenáře, kteří si podle mého názoru budou v obrázcích libovat a pro lehké pochopení příběhu budou postačovat.


Velké překvapení pro malého tučňáka je prvním dílem, kterým je nejvhodnější čtení začít. Seznámíte se s tučňákem a méďou, kteří ztratili rodiče, ale naštěstí potkali jeden druhého. Vznikne tak milé přátelství, které je bude provázet při dobrodružstvích, jenž oba čekají. Na druhou knihu Velké překvapení pro malého méďu můžete plynule navázat a oddat se spolu s dětmi dalšímu dobrodružství, tentokrát při seznámení s „velkým ptákem“, který přistane v jejich domovině.


Obě knihy obsahují každá okolo 30 stran s minimem textu, který pohodlně přečtete při uspávání svého potomka, zároveň si s ním můžete v knize ukazovat a detailněji rozebírat příběh. Text je totiž opravdu velmi jednoduchý, napsaný v krátkých úsečných větách, dávající dohromady prostý příběh, kterému velmi jednoduše porozumí nejmenší čtenáři.


Pokud hledáte to správné potěšení pro své ratolesti, ale i pro sebe, neváhejte si pořídit tyto kouzelné a především roztomilé dětské knížky, které si jistě najdou místo ve vaší domácí knihovničce.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzních výtisků mnohokrát děkuji nakladatelství Ocelot a eshopu MegaKnihy.cz. Pokud vás tyto knihy zaujaly, můžete si je zakoupit přímo zde a zde.



4 komentáře:

  1. Obě knížky vypadají vážně kouzelně. Věřím, že se malým čtenářům bude líbit, mě se totiž líbí moc. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají fakt úžasně, hned bych si je přečetla taky :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.