středa 3. dubna 2019

RECENZE: Pravda o hovínku | Andy Seed

Share it Please
autor: Andy Seed
překlad: Nela Holková
originální název: The Clue Is In the Poop: And Other Things Too (2018)
ilustrace: Claire Almon
nakladatelství: Dobrovský s.r.o.
edice: Drobek
rok vydání: 2019
počet stran: 64
anotace


Moje zhodnocení:


S tímto zábavným průvodcem se naučíte vypátrat a určit zvířata podle stop, které nechávají za sebou - od páchnoucích bobků, přes otisky stop až po chomáče peří. Tímto způsobem se můžete o divokých zvířatech mnoho naučit a některé věci vás možná i překvapí. Tento ilustrovaný souhrn bobků, hovínek a stop je určen pro všechny nadšence, ať už zapálené zálesáky či vědátory, kteří se raději učí v pohodlí domova.


Nakladatelství Dobrovský s.r.o. vydalo pod edicí Drobek, která, jak už název vypovídá, je určena pro nejmenší čtenáře, zajímavou ilustrovanou publikaci s názvem Pravda o hovínku.

Tato dětská příručka se věnuje stopám, které zanechávají v přírodě různí živočichové. Název je možná trochu zavádějící, neboť celá kniha není výhradně o zvířecím trusu, ale věnuje se širokému spektru stop, od otisků, zbytků potravy, až po peří, jakož i obydlí, která živočichové ve svém prostředí obývají.


Začátek knihy malým detektivům napoví pomocí základních pravidel, jak se správně pohybovat například v lese, nač nesahat, čemu se vyhýbat, ale rovněž se dozvíte, jaké nástroje bude správný stopař v přírodě potřebovat. Jejich seznam a k čemu každý nástroj slouží, se dozvíte na str. 5. Při přečtení bubliny "Co s sebou nebrat" se někteří detektivové i od srdce zasmějí.

Byť se páchnoucím hromádkám nevěnuje celá kniha, ale pouze její první třetina, v níž nás autor popisu různých hovínek, jejich tvarů, velikostí a složení opravdu důkladně zasvětí. Je totiž logické, že velcí živočichové produkují více hovínek větších velikostí než ti úplně nejmenší tvorové. Rozdíl je také v tom, zda se jedná o býložravce či masožravce. A co teprve ptáci. Jejich výtvory jsou od ostatních živočichů rozdílné, neboť jejich stolice je tvořena tekutou i pevnou složkou. Nedávno se v Beskydech objevili medvědi, a právě jim se věnuje celá dvoustrana 13-14 této knihy. Podle medvědího trusu například poznáte, co medvěd právě jedl. Není to zajímavé? Jen pozor! Při stopování těchto nebezpečných zvířat musíte být maximálně opatrní!


Kapitola příznačně nazvaná "Dinosauří kakanec" se rovněž věnuje i starodávným exkrementům, které jsou nyní zkamenělinami. Víte jak se nazývají? Pokud ne, kniha vám o tom mnohé napoví.

Na konci každého oddílu si můžete vyzkoušet svoje nově nabyté znalosti, neboť si pro vás autor připravil zajímavý kvíz. Jeho správné odpovědi najdete vždy na konci knihy.

Další úsek knihy se věnuje stopám neboli otiskům, které živočichové zanechávají v bahně či ve sněhu. Pokud se je naučíte správně odlišovat, jejich znalostí můžete ohromit své spolustopaře. Jak stopy zaznamenávat? Jak rozeznat sudokopytníka od lichokopytníka? Odlišíte stopy vodního ptactva od stop pěvců? V této knize se dozvíte spoustu vyčerpávajících informací o různých zvířecích stopách. Od těch nejmenších živočichů až po ty největší.


Na konci každé kapitoly se autor věnuje stopování těch nejnebezpečnějších živočichů v celé živočišné říši. Tyto kapitoly jsou určené spíše jako zdroj informací, než že by bylo možné opravdu tyto živočichy stopovat. Jedná se totiž o živočichy, kteří se u nás ve volné přírodě nevyskytují, a tak se s nimi ani nemůžete setkat.

V dalších kapitolách se dozvíte fakta o různorodých příbytcích, které živočichové obývají, o hnízdech, k čemu slouží a že je nestavějí jenom ptáci, dále se naučíte poznávat stopy po krmení různých živočichů - od okousaného salátu po ohlodané kmeny stromů, zvláštní kapitola se věnuje ptačím vývržkům a návodu, jak je rozeznat od výkalů, atd. Informací je opravdu mnoho a není v mých silách ani účelem této recenze se o všem dopodrobna rozepisovat.

Kniha je plná krásných ilustrací, které věrně vyobrazují nejen živočichy, ale i hromádky trusu, které za sebou zanechávají či jejich přirozené prostředí. Líbilo se mi, že autor jednotlivé kapitoly podával vtipně a s nadhledem a věřím, že se mnoho malých čtenářů u čtení této knihy pobaví. 


Jelikož jsem si původně myslela, že se bude tato kniha výhradně věnovat českým, respektive evropským živočichům, zaskočil mě návod ke stopování lvů, tygrů či varanů komodských. K tomu mám tedy malou výtku, neboť děti by mohly být po přečtení knihy zklamané, že tyto živočichy stopovat ve zdejších končinách nelze.

Co se týče názvu a obsahu knihy, mě nepobouřila, spíše ve mně vzbudila velkou zvědavost, což je jistě i účelem této knihy.

Knihu Pravda o hovínku si určitě oblíbí malí badatelé, pro něž bude skvělou příručkou, s níž se naučí rozpoznávat různé druhy stop, které po sobě živočichové zanechávají.


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji e-shopu Knihy Dobrovský, jenž Pravdu o hovínku vydal pod značkou Drobek. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

6 komentářů:

  1. Dinosauri kakanec - tak to me pobavilo :)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky u některých názvů dost pobavila :D V knize je toho víc :D

      Vymazat
  2. Když jsem viděla, že tahle kniha vyšla, nemohla jsem tomu uvěřit. Takové to "oni fakt udělali knihu o hovně?". :D Ale když jsem viděla listování na IG Knihy Dobrovský, tak mě to přišlo naprosto skvělý. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, kniha doslova o hovně :D Přišlo mi to vtipné a já si ráda rozšířím své vědomosti :D

      Vymazat
  3. To je super!! :-D Už asi vím, co dostane "něco jako synovec"...:-D Jen asi přece jenom ještě počkám, až bude trochu starší...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj dvouletý syn to ještě úplně nepobral, ale hovínko samozřejmě zná :D Takže určitě doporučím starším dětem :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.