pátek 8. června 2018

RECENZE: Paní půlnoci | Cassandra Clare

Share it Please
autor: Cassandra Clare (p)
překlad: Eva Maršíková, Alžběta Lexová
originální název: Lady Midnight
nakladatelství: Slovart
edice: Booklab
rok vydání: 2017
počet stran: 608
anotace


Moje zhodnocení:


Lovkyně stínů Emma Carstairsová přišla jako dvanáctiletá za Temné války o oba rodiče. Od té doby uběhlo již pět let a z Emmy vyrostla mladá žena, která je odhodlaná vraha svých rodičů vypátrat a krutě pomstít. Spolu se svým parabátai Juliánem Blackthornem musí překazit nekalé spiknutí a rozbít síť temné mafie, jejíž dlouhé prsty sahají od Sunset Stripu až k Santa Monice. Před Emmou stojí cesta, na níž se musí naučit důvěřovat svému srdci, které ji však svádí na scestí...


Paní půlnoci je prvním dílem ze série Temné lsti, jímž oblíbená autorka Cassandra Clare otevírá strhující a vášnivou trilogii ze světa lovců stínů.




Při bližším pátrání po autorce a knize jsem zjistila, že je tato série provázána s autorčinými předchozími sériemi, a sice s Pekelnými stoji a Nástroji smrti. Tyto dvě předchozí série jsem nečetla (a ani se v budoucnu nechystám) a možná jsem tak byla ochuzena o některé detaily.

Než se pustím do samotné recenze, ráda bych uvedla, že fantasy příběhy skoro nevyhledávám, ale když jsem dostala možnost recenzovat Pána stínů, požádala jsem nakladatelství Slovart i o předchozí díl Paní půlnoci, abych byla v obraze. Série je čtenáři hodně vychvalovaná a na Databázi knih má opravdu hodně vysoké hodnocení.

Kniha na první pohled zaujme svým zpracováním, neboť ořízka je vyvedena v zelené barvě a moc hezky koresponduje s úžasnou obálkou, kterou jen tak nepřehlédnete. Čeho si ale všimnete na první pohled, je tloušťka knihy, která čítá více jak 600 stran a text je vyveden vcelku malým písmem. Uvnitř knihy najdeme prolog, 27 kapitol, epilog, poznámku autorky a pro fanoušky předchozí série i krátký příběh o Clare, hrdince známé z předchozí série.




Začátek knihy byl pro mě trošku boj, neboť jsem neměla představu, jaký svět autorka vymyslela, tak jsem většinu času tápala v množství postav i veškerých pro mě nových informací. Bylo vidět, že autorka se hodně snažila novým čtenářům přiblížit svět, který stvořila a který její čtenáři tak moc milují. Trvalo mi tedy více jak sto stran, než jsem se pořádně začetla a začala se trochu orientovat a dávat si jisté věci do souvislostí. Takže i když mnozí čtenáři a recenzenti doporučují začít předchozími sériemi, není to vůbec podmínkou a knihu si mohou užít i čtenáři noví a nezkušení. Pokud však máte v plánu číst i série Nástroje smrti a Pekelné stroje, je lepší začít těmito, neboť autorka v této knize hodně spoileruje a tím prakticky znemožňuje číst předchozí série.

V knize vystupuje velké množství postav, z nichž si mnohé oblíbíte. Příběh je vyprávěn er-formou a zaměřuje se především na hlavní ženskou hrdinku Emmu Carstairsovou, jejímž cílem je najít vrahy svých rodičů a pomstít je. Další důležitou postavou je její parabátai Julián Blackthorn, jehož pojí s Emmou zvláštní pouto. Emmina touha po pomstě ji přivedla na stopu záhadných vražd. V Los Angeles se objevují znetvořené mrtvoly, které kvůli obroušeným bříškům prstů nejdou identifikovat a jejich těla jsou poseta démonickými symboly. Emma věří, že vrah jejích rodičů je stále na svobodě a že právě rozlousknutí těchto případů vražd ji může dovést až k vrahům rodičů. Pomáhá jí parabátai Julián, s nímž si kdysi při společném obřadu přísahali, že se budou navždy chránit. Jejich pouto je velmi silné, položili by za sebe život, ale jsou to partneři pouze v boji. Láska mezi parabátai je zapovězená a zakázaná, ale oba je to přitahuje k sobě víc a víc.




Autorce se povedl stvořit dokonalý fantasy svět, který je provázaný s naším skutečným světem a kde musí být dodržována jistá pravidla a zákony. Lovci stínů mají vlastní organizaci, kulturu i schopnosti a čtenář se v tom dokáže orientovat. To se autorce opravdu povedlo. V jejím světě vystupují rozličná stvoření jako jsou například upíři, vlkodlaci, víly, čarodějové a samozřejmě i lovci stínů. Příběh je postaven na lásce, ale nejen té milostné, ale také sourozenecké, neboť Emmě a Juliánovi pomáhají také jeho sourozenci Livy, Tibo, Dru, Tavy a Mark, kteří žijí v losangeleském Institutu spolu s Emmou a Juliánem. Pomocnou ruku podává i Cristina, která přijela z Mexika do Los Angeles na praxi.

V příběhu se objevují i detektivní prvky a prvky romantického románu, takže kniha je určena pro širší spektrum čtenářů. Každý si v knize najde to své. Hlavním grem této knihy je však zapovězená láska mezi dvěma parabátai, kteří po sobě touží, ale nemohou spolu být. Otevřený konec knihy láká na další v pořadí druhý díl Pán stínů, který je prý o hodně lepší než Paní půlnoci. Myslím, že se čtenáři mají na co těšit.

Kniha Paní půlnoci je určena pro fanoušky Cassandry Clare a jejích předchozích sérií Nástroje smrti a Pekelné stroje, jakož i pro milovníky propracovaných fantasy světů. Zařazení do žánru young adult určuje doporučené věkové rozmezí čtenářů, ale na své si přijdou i čtenáři starší.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Slovart, které vydalo knihu pod labelem #BOOKLAB. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit ji můžete přímo zde.


4 komentáře:

  1. Knihu som čítala už dávnejšie a nebolo to zlé, občas trošku predvídateľné a ja som čakala viac akcie, ktorá prišla až omnoho neskôr :D Ale inak naozaj dobré čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že ta akce přišla až o dost později, ale nebylo to tak strašné :D Jakože já fantasy opravdu nečtu, tak to bylo fajn čtení :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, na knihu jsem slyšela celkem rozporuplné názory, ale i tak mi přijde víc než zajímavá a ráda bych si ji přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) určitě si ji přečti a udělej si vlastní názor :-) Snad tě nezklame.

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.