pátek 9. února 2018

RECENZE: Kořeny zla | Dominik Dán

Share it Please
autor: Dominik Dán
překlad: Jan Hanzlík
originální název: Korene zla
nakladatelství: Slovart
rok vydání: 2017
počet stran: 304
oficiální anotace 


Moje zhodnocení:


Oddělení vražd má za sebou úspěšně vyřešenou vraždu na druhém břehu a doufá v poklidné dny. Ten však trvá jen krátce, neboť záhy dochází k podivné vraždě prodavačky sexshopu, která byla zastřelena z bezprostřední blízkosti, ale kasa zůstala nedotčená. Pátrání se rozbíhá různými směry, oddělení vražd totiž pracuje hned s několika vyšetřovacími verzemi. Podezření padá na majitele sexshopu, ale i na otce zavražděné, který pracuje rovněž u policie a jak se brzy ukáže, s brigádou své dcery nesouhlasil. Další stopa vede k příteli zavražděné, ale nikdo neví, kdo to vlastně je. Každý vyslýchaný něco skrývá a případ se stává zamotanější.
Současně pokračují mocenské boje v podsvětí, a to i přesto, že dohody byly úspěšně uzavřeny. Zranění Viktora Prajse se ukazuje jako mnohem vážnější, než se původně předpokládalo, a pokud nebude včas dopraven do nemocnice, hrozí, že zemře. Tibor Hakl se uklidil z města, ale zdá se, že ne natrvalo. Boss ztrácí kontrolu nad svými lidmi a Krauz zjišťuje, že se neštítí vydírat obyčejné lidi. Pokud se ukáže, že máte cenný majetek či peníze, nalepí se na vás jeho lidi s cílem obrat vás o poslední halíř. Celé oddělení vražd mobilizuje své síly a pouští se do boje s podsvětím, které se v devadesátých letech neštítilo ničeho, nebylo jim cizí vydírání, násilí, dokonce ani vraždy. 


Kořeny zla opět volně navazují na předchozí autorovu knihu s názvem Smrt na druhém břehu, jak je také patrné z anotace. Opět se setkáváme s oblíbenými postavami v čele s Alexanderem Mayorem, který šéfuje oddělení vražd působícím v Našem Městě, a vyšetřovateli Richardem Krauzem, jeho parťákem Chosém, Burgerem, Váňou, Hanzelem, Canisem, ale i nováčkem Dušanem Bartošem.




Dominik Dán je pseudonym autora nejúspěšnějších slovenských detektivních románů. Autor si svou identitu pečlivě střeží a zná ji jen jeho nejbližší rodina, vydavatel či kolegové. Dánův styl je dost specifický, nezaměnitelný, každá kniha je psána z jiného úhlu pohledu a případy se odehrávají v různých časových obdobích, tím jsou právě jeho knihy tolik oblíbené u čtenářů.

Kořeny zla se odehrávají v roce 1994, tedy v době, kdy vše má pod palcem místní mafie, která z podsvětí ovládá Naše Město. Nevyhnou se jí movití podnikatelé Korcovi, kteří začínají podnikat v oboru gastronomie, ale ani obyčejní lidé, kteří náhle zbohatli. Hned v první kapitole se seznamujeme s Ernestem Šipošem, spoluobčanem tmavé pleti, který si s manželkou nenechává ujít každotýdenní losování sportky, tedy loterie státem řízené, legální, a co je důležité, i nezdaněné. Už dlouho sní o tom, co by s případnou výhrou udělali, a když opravdu vyhrají, nemohou tomu uvěřit. Autor skvěle vykreslil, jak vysoká výhra může zkomplikovat život a prakticky rozvrátit manželství. Lehce nabyté milióny totiž neuniknou ani místní mafii.

Nikdy mě nepřestane fascinovat, co se tady (Československo) po revoluci začalo dít. Bezmála všichni se ihned vrhali do podnikání, chtěli co nejrychleji zbohatnout, ale to se jim málokdy vyplatilo. Movití podnikatelé se stávali často cílem mafie, ta se neštítila únosů ani vražd s jediným cílem - získat peníze. Nebylo výjimkou, že i samotní bossi podsvětí se stávali terčem nájemných vrahů a skončili s kulkou v těle. Dominik Dán si jako pozadí svých příběhů vybral právě toto období a tím se podle mého názoru stal u čtenářů tolik oblíbeným.




Kořeny zla jsou klasickým detektivním románem ze slovenského prostředí, který je však výjimečný především tím, že jej napsal jeden z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších současných slovenských autorů. Dominik Dán je znám svým nezaměnitelným stylem, humorem a skvěle vystavěnými dialogy, u kterých jsem se opět upřímně bavila a neskutečně si je užívala. Autor píše velmi čtivě, v příběhu nejsou žádná hluchá místa a stránky vám tak ubíhají pod rukama. U této knihy se nebudete ani na malý okamžik nudit, protože dějová linka je dostatečně atraktivní, příběh má spád a samozřejmě nechybí ani skvěle vykreslené postavy. Líbilo se mi i celé rozuzlení případu s několika nečekanými zvraty. Dokonalé jako vždy.

Pokud bych však měla srovnat Kořeny zla s autorovou předchozí knihou Smrt na druhém břehu, druhá jmenovaná mě bavila o něco víc, ale to však nemění nic na tom, že Kořeny zla jsou stejně kvalitním dílem.




Knihu doporučuji především fanouškům Dominika Dána, které autorův další počin jistě nezklame. Pokud jste však milovníci detektivek, jejichž zápletka je vystavěna především na dialozích, a s Dominikem Dánem jste ještě neměli tu čest, urychleně to napravte. Zaručuji vám, že si ho oblíbíte stejně rychle jako já a už vám žádná tuzemská detektivka nebude dost dobrá.


95 %


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Slovart. Pokud vás kniha zaujala, koupit si ji můžete přímo zde.

13 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. A já se musím přiznat, že od Dominika Dána jsem nečetla ještě nic, budu to muset napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :-) Určitě zkus, je vážně dobrý :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, žádnou knihu od autora jsem nečetla a přestože vypadají zajímavě, detektivky nejsou mé oblíbené, takže se v nejbližší době na čtení nechystám. Možná časem. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a chápu :-) Pokud nejsou detektivky tvým šálkem čaje, tak to asi nemá cenu zkoušet. Mně se hodně líbí i to pozadí devadesátých let, jak to u nás a na Slovensku chodilo, to hodně knihu pozvedává a dělá ji výjimečnou :-)

      Vymazat
  3. Krásně zpracovaná recenze, kniha je jistě velmi čtivá a poutavá, ale asi se do ní pouštět nebudu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Máš pravdu, je čtivá, prostě skvělá :-) Ale chápu, že není pro každého.

      Vymazat
  4. Dominika Dána budu muset pořídit mámě. Mohlo by ji rozhodně nadchnout. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Báječná recenze! Dominik Dán patří k autorům, od kterých už dlouho chci něco zkusit. Zase jsi mě popostrčila blíž, Marcel. Jenže ono je toho tolik... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji Kristýnko :-)
      Já vím a chápu tě, knih je tolik, že mnohdy nevím, co číst dřív, takže rozumím :-) Třeba jednou se k němu dostaneš. Z mého pohledu bych touhle asi nezačínala, Smrt na druhém břehu byl o fouslepší :-)

      Vymazat
  6. Dominika Dána miluju!!! Četla jsem vše, co vyšlo v češtině. Za mě nej je Cela 17. První přečtená byla Bestie, ta mě dost dostala, obzvlášť když jsem si onoho vraha vygooglila.
    A znáš dalšího slováka Jozefa Kariku? Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám teda ještě hodně knih před sebou, ale taky dávám přednost pouze češtině. Souhlasím, je skvělý! Brzy vyjde Cigaretka na dva tahy, tak se už nemůžu dočkat.
      Díky za tipy, Bestii ani Celu 17 jsem ještě nečetla. Musím si je nejprve pořídit domů.
      Kariku znám. Jeho Trhlina mě dostala! Na blogu je i recenze právě na Trhlinu. Doma mám ještě Strach od něj, ale zatím jsem nenašla odvahu :D

      Vymazat
  7. Tak to se na Cigaretku moc těším, díky za tip. Já od J.Kariky mám Ve stínu mafie (také mě dostala) a Černá hra, na ní se teprve chystám. Jinak ano souhlasím, těch skvělých knh je tolik, že by člověk nemohl dělat nic jiného jen číst a číst (ale bylo by to krásné!!!)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.