úterý 17. října 2017

RECENZE: Poslední dívka | Riley Sager

Share it Please
autor: Riley Sager
překlad: Jana Novotná
originální název: Final Girls
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2017
počet stran: 408
oficiální anotace


Členem tohoto klubu nechce být opravdu nikdo!


Moje zhodnocení:


Quincy Carpenterová se před deseti lety vydala s pěti přáteli na dovolenou do Pine Cottage a vrátila se sama. Jako jediná přežila hororový masakr. Stala se členkou klubu Final Girls, klubu, jehož název vymysleli novináři, a do takové skupiny nechce nikdo patřit. Jako Poslední dívka je označována i Lisa, která přišla o devět sester z vysokoškolského klubu po útoku teroristy nebo Sam, která přežila útok maskovaného muže během noční směny v Nightlight Inn. Média netouží po ničem jiném, než udělat rozhovor se všemi třemi dívkami najednou, jenž ony se snaží na prožité trauma zapomenout. V současné době je na tom Quincy díky xanaxu celkem dobře, stojí při ní její přítel Jeff, který pracuje jako veřejný obhájce, vlastní populární blog o pečení, krásný byt a mimo to všechno i policistu, který jí před léty zachránil život, když celá zakrvácená prchala lesem před násilníkem. Její mozek tragickou událost potlačil a minulost je pohřbena, ovšem jen do doby, kdy je Lisa nalezená mrtvá...

Nakladatelství Omega sice teprve vydání této thrillerové novinky připravuje (datum je stanoveno na 23.10.2017), ale já jsem dostala možnost seznámit se s touto knihou prostřednictvím recenzního výtisku již nyní. Jaký dojem na mne kniha udělala, se dozvíte v řádcích níže.

V této knize se opět setkáváme s podobným námětem, s nímž se poslední dobou roztrhl pytel, a sice s hrdinkou, která trpí ztrátou paměti, konkrétně v této knize hlavní hrdinka traumatizující vzpomínky sama potlačila, aby se s ošklivou minulostí lépe vypořádala. Poslední dobou mám na podobné knihy štěstí (nedávno třeba recenzovaná kniha Se záští) a zatím musím říct, že se mi tohle téma neokoukalo a hodně mě baví.




Tuto knihu bych sice za úplnou bombu, z níž bych si sedla na zadek, neoznačila, ale i tak se mi hodně líbila a rozhodně ji řadím mezi ty povedenější. Začátek byl trochu rozvláčnější, protože nás autorka nejprve musí seznámit s hlavní hrdinkou, s její minulostí i přítomností a kniha je víceméně popisná. Jelikož již samotná anotace toho prozradí více méně dost, máte delší dobu pocit, že se děj nikam neposouvá, protože chvíli trvá, než se přes ony "zvraty" uvedené v anotaci děj překlene. Stojí však za to vytrvat, neboť pak vás čeká neuvěřitelná jízda.

Musím pochválit autorku za to, jak skvěle dokáže manipulovat se čtenářem a vždy ho dostane přesně tam, kde ho chce mít. Drobné detaily vám často uniknou, protože se soustředíte jen na hlavní stopu. Asi v polovině jsem si myslela, že jsem vše odhalila a říkala si, že na mě autorka nemá. Dost jsem se spletla, protože konec, který vám přichystá, jen tak nečekáte. Závěr je opravdu překvapivý, i když trochu překombinovaný, celý příběh plyne totiž velice rozvláčně a konec je doslova nahuštěn mnoha zvraty, až jsem se zamýšlela nad možností pravdivosti celého příběhu, protože jsem měla pocit, že ne úplně vše zapadlo na své místo.




Kniha je vyprávěna prostřednictvím Quincy, přičemž kapitoly z jejího pohledu se střídají s kapitolami zasazenými o deset let dříve, přesně do onoho dne, kdy se tragická událost v Pine Cottage odehrála. Tyto kapitoly jsou psány v er formě, tedy pohledem třetí osoby a čtenář tak může nahlédnout do časových úseků předcházejících útoku šíleného vraha. Tyto kapitoly jsou skvělým pohonem, neboť obracíte stránku za stránkou a příběhem jste doslova pohlceni.

Co se týče postav, ty byly vykresleny velmi dobře, ale bohužel mi žádná nepřirostla k srdci. Hlavní hrdinka mi moc sympatická nebyla, její hlavní starostí byla denní dávka xanaxu a pokud se vyskytl sebemenší problém, hledala útěchu v něm. Rovněž mi vadilo její popírání skutečnosti, hrála si na strašnou hrdinku, jak se s minulostí vyrovnala, přitom bylo na první pohled jasné, že to tak úplně není pravda, což jí samozřejmě nezazlívám, jen to, že si to nechtěla přiznat, ani komukoliv jinému.

I když na podobné téma bylo napsáno již mnoho knih, tato svým zpracováním jistě nadchne nejednoho čtenáře. Autorce se totiž povedlo přijít s originální zápletkou, která je díky svému zajímavému zpracování dotažena téměř k dokonalosti. Bohužel téměř, protože některé čtenáře může odradit rozvláčný začátek nebo naopak překombinovaný konec.

Na závěr bych ještě ráda uvedla, že i přesto, že jsem měla k dispozici pouze brožovaný recenzní výtisk, chci pochválit obálku, která sice působí jednoduše, velmi se mi však líbí zvolený font písma a celkové barevné sladění obálky.

Poslední dívku bych doporučila především těm čtenářům, kteří nejsou až tak úplně zhýčkáni nejnovějšími bestsellery, protože i když je kniha opětovně přirovnávána ke Zmizelé, byť přímo Stephenem Kingem, nezaslouží si okamžité odsouzení, protože věřím, že tato často opakovaná formulka nejednoho čtenáře odradí. Autorka napsala originální příběh, který si své čtenáře jistě najde.


88 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Tato kniha vychází 23.10.2017 a pokud vás zaujala, blíže se o ní dozvíte zde a po jejím vydání ji můžete zakoupit zde.

12 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. :) Nad knihou jsem taky uvažovala, ale nakonec vyhrály jiné. I když je pravda, žes mě teď nalomila... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Nejhorší je se rozhodnout, já taky kolikrát uvažuji, kterou ano a kterou ne, protože bych se z toho zbláznila, takže tě úplně chápu :-)

      Vymazat
  2. Knihu jsem včera dočetla a moc mě překvapila :) Líbila se mi a to jsem na thrillery dost vybíravá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už mám právě thrillerů načteno spousta a Poslední dívka mě mile překvapila :-)

      Vymazat
  3. Dnes jsem dočetla a můžu říct že naprosto souhlasím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Super knížka, i když na plný počet to úplně nebylo, ale to vůbec nevadilo :-)

      Vymazat
  4. Moc hezká recenze, dopoledne jsem dopsala tu svou a musím říct, že jsme se dost shodly. Poslední dívka se mi zalíbila hlavně díky závěru. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Právě díky přirovnání ke Zmizelé (kterou jsem mimochodem ještě nečetla, ale ostatní autorčiny knihy jo) mě tahle novinka odrazuje. A mám pocit, že poslední dobou k ní je přirovnána spousta knih... Jinak vypadá docela zajímavě a někdy si ji možná přečtu. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zmizelou jsem taky ještě nečetla, viděla jsem film, ale knížku mám doma a jednou ji mám v plánu...
      Ano přirovnávají se knihy buď ke Zmizelé nebo k Dívce ve vlaku, to si nevyberem :D
      Ale děkuji :-) Třeba se k ní jednou dostaneš :-)

      Vymazat
  6. Tuhle recenzi jsem nějak přehlídla, což je teda škoda, protože se mi zdá, že jsi mě právě nalákla zase na nějaký parádní thriller. :-)
    Myslím, že jsem četla recenzi už u Anity ( a ta tvoje mi někam zapadla) :-(

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.