pátek 8. září 2017

RECENZE: Maminčin mazánek | Sarah Flint

Share it Please
autor: Sarah Flint
překlad: Jana Brosová
originální název: Mummy´s Favourite
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2017
počet stran: 272
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Představte si lesní hrob. V něm leží matka s dítětem. Jeden z nich je živý, druhý mrtvý. 
Pátráním po pohřešovaných osobách je pověřena Charlie Staffordová, detektiv konstábl londýnské Metropolitní policie, jíž tímto úkolem pověřil přímo její šéf, detektiv inspektor Geoffrey Hunter. Pátrání však ztěžují nejasné stopy a lživá svědectví. Navíc začnou mizet další páry. Podezřelých je hned několik, ale je mezi nimi pachatel? Dokáže Charlie zastavit sadistického vraha včas a předejít jeho dalším hrůzným činům? Nebo se sama bezděčně stane obětí?

Ke knize Maminčin mazánek jsem se dostala díky recenznímu konkurzu, který probíhal na stránkách nakladatelství a k mému překvapení jsem byla vybrána. Anotace lákala na neotřelý detektivní příběh a já se na knihu těšila o to víc. Zda nakonec splnila má očekávání, se dozvíte níže.

Maminčin mazánek je prvním dílem série s detektivem konstáblem Charlie Staffordovou, který napsala britská autorka Sarah Flint píšící pod pseudonymem. Autorka ve své knize čerpá ze svých zkušeností, neboť 35 let pracovala u Metropolitní policie v Londýně. Mezitím se roky snažila prosadit jako spisovatelka, a když konečně od svého vydavatele obdržela smlouvu, práci u policie ukončila a začala se naplno věnovat kariéře spisovatelky. Mummy´s Favourite (Maminčin mazánek) je její prvotina, která vyšla v roce 2016. Její druhý detektivní příběh s názvem Trophy Taker vyšel v roce 2017.




Na úvod musím říct, že jsem knihu přečetla ve velmi krátkém čase. Za dva dny jsem ji měla přelouskanou, což o něčem svědčí. Autorce skutečně nemohu upřít její čtivý styl, který vás vtáhne a nepustí. Kapitoly jsou krátké a psány jsou z vícero pohledů. Na jedné straně stojí Charlie a celý policejní vyšetřovací tým, na straně druhé pachatel, který je až neuvěřitelně zvrácený. Velmi brzy se dozvíme, co pachatele k jeho hrůzným činům vede, ale až do konce budeme tápat, kdo se za oním vrahem skrývá. Pachatel je opravdu zrůdný člověk nemající slitování a nad jeho činy vám zůstane rozum stát. Takový pachatel v knižním světě dlouho nebyl a autorce se povedl vykreslit bravurně. Tady však s vychvalováním bohužel skončím. 

Jako detektivka s prvky thrilleru mi přišla tato kniha tuctová a nalajnovaná jak podle šablony. Opět se zde vyskytuje detektiv - žena se smutnou minulostí, s níž se doposud nevyrovnala. Naštěstí zde neholduje alkoholu a ani nemá problém s muži. Na zadní straně přebalu jsem si všimla, že kniha je doporučována fanouškům Angely Marsons. Ano, zde mohu souhlasit, některé prvky jsou velmi podobné, ale myslím si, že autorka kvalit Angely Marsons zdaleka nedosahuje. 




Autorka bohužel nepřišla s ničím novým, ve své kategorii je kniha pouhým průměrem a nebýt skvěle vykresleného a dostatečně zvráceného pachatele, brzy by tato kniha zapadla a neštěkl by po ní ani pes. Korunu tomu nasadil závěr a odhalení pachatele, které mě vůbec nepřekvapilo. Tito pachatelé už mě opravdu unavují, resp. autoři, kteří, jako by neuměli přijít s něčím novým, originálním, netuctovým, což je velká škoda. 

Jelikož se jedná o autorčinu prvotinu, s nějakými nedostatky jsem počítala a budu doufat, že její další počiny budou o něco podařenější. 

Na závěr chci uvést, že knihu nedoporučuji slabším povahám a matkám, včetně těm nastávajícím. V tomto ohledu je to celkem drsné čtivo vhodné pro otrlejší povahy. Naopak knihu si užijí milovníci detektivek a thrillerů a pokud se vyžíváte ve zvrácenosti pachatele, přijdete si zde na své.


75 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Více o knize se dozvíte zde a zakoupit si ji můžete přímo zde.

16 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) No já bych to určitě nedala, když jde o děti a matky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Je to opravdu jen pro otrlé povahy a jsem ráda, že jsem knihu z tohoto ohledu přežila bez úhony :-)

      Vymazat
  2. Doťukáno! Recenze je senzační, Marcelko, moc se mi líbí. A musím říct, že když to čtu u Tebe, byla jsem asi nějaká mírná. Respektive, snažila jsem se to zhodnotit objektivně - já si totiž myslím, že tohle spoustě lidí sedne. Pachatel, přestože tenhle scénář už známe, mě překvapil, netipovala bych ho, to se přiznám upřímně. Mně osobně nejvíc vadily všemožné odbočky a taková kostrbatost vyprávění, nevím no. Prostě - mně to moc nesedlo, ale věřím, že lidem se to líbit bude. Já ale dvakrát nalákaná na další díly nejsem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem komentovala u tebe Kristý, tak máš pravdu v tom, že já knihu hodnotila spíše subjektivně, než objektivně, a je to celkem chyba. No co už :-) Byla jsem až moc zaujatá a prostě to tak ze mě vypadlo :D A s těma odbočkama souhlasím, taky mi tam přišly dost zbytečné a na další děj neměly žádný vliv. Já čekala určitě víc a zatím mě další díly taky nijak nelákají..uvidíme :-)

      Vymazat
  3. Krásná recenze, moc se povedla! Na knihu jsem taky koukala, ale trochu mě odradila anotace, ale když to vidím, neměla jsem se nechat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! Možná jsi udělala chybu, možná ne :-) Mě kniha trochu zklamala, ale myslím si, že hodně lidem se líbit určitě bude :-)

      Vymazat
  4. Jelikož jsem čtecí sadista, tak já jsem si příběh užila parádně! Kniha se mi moc líbila, jen mi vadila jedna věc - nebyla žádná šance tipovat vraha. Prostě se najednou ukázalo kdo to je a tím to haslo. Jinak mě příběh pohltil. Sice to není to pravé ořechové jako můj milovaný Olsen, ale i tak jsem moc spokojená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Část z pohledu vraha mě hodně bavila, ta druhá vyšetřovací už tolik ne i když se to četlo dobře. Ano, to máš pravdu s tím tipováním vraha, najednou se ukázal a šmitec. Já jsem bohužel tušila, že to bude beztak někdo z toho okruhu, to mi na knihách bohužel vadí. A Olsen, to je jiná kategorie! Teď mají akci v Hostu, doufám, že si do konce listopadu našetřím a sérii si doplním :-)

      Vymazat
  5. No po mém nadšeni z knihy ZZD bych rozhodne po této knize díky tvé recenzi nesáhla. U jen proto, že patřím do tebou zmíněných "slabších povah".
    Recenze jako taková je skvěle napsáná a moc za ni děkuji. Vím, do čeho se nepouštět! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To né, tato kniha určitě pro tebe není :-) To je spíše detektivka/thriller.
      A děkuji za pochvalu, i když víš, že se do ní pouštět nebudeš :-)

      Vymazat
    2. Teď to skoro zní tak, že já se nemám pouštět do žádných thrillerů, to jako že ten nedávno dočtený je slabota? :-O ;)

      Vymazat
    3. Spíš naopak, že tento (Maminčin mazánek) je slabota :D Myslím, že když si tuto knihu nepřečteš, opravdu o nic nepřijdeš :-)

      Vymazat
  6. Souhlasím s tebou ve všech bodech a jsem zvědavá s čím přijde autorka v dalších knihách :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem zvědavá, i když knihu jsem už poslala dál :-)

      Vymazat
  7. Anotace vypadá opravdu pěkně, ale když píšeš, jaká je to tuctovka, tak nevím... A docela mě odrazuje, že je to jedna z dalších sérií (jako by jich nebylo málo :D). Asi zatím odložím na potom a třeba se k ní jednou dostanu :) Jinak recenze je opravdu pěkná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo dneska jsou bohužel série in :D takže je píše kde kdo, to aby se z toho člověk pak zbláznil :D Jediné, co se mi na té knize "líbilo", byla zvrácenost vraha a jeho pohled. Ostatní okolo nemastné, neslané, jak říkáš, tuctové, i to, že vrahem je opět zahradník :D

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.