čtvrtek 14. září 2017

RECENZE: (M)Učednice | Ali Land

Share it Please
autor: Ali Land
překlad: Lucie Menclíková
originální název: Good Me, Bad Me
nakladatelství: Leda
rok vydání: 2017
počet stran: 336
oficiální anotace


MÁM NOVÉ JMÉNO
NOVOU RODINU
JSEM CELÁ ZBRUSU NOVÁ
OPRAVDU?

Moje zhodnocení:


Sotva skončily prázdniny a už se na nás sypou samé skvělé knižní novinky a nakladatelství Leda přichází s jednou z nich. (M)Učednice, která se objevila na pultech knihkupectví před pár dny, je velice vydařenou prvotinou autorky Ali Land. 

Tato britská autorka, která absolvovala univerzitu s diplomem v oboru mentálního zdraví a víc jak deset let pracovala jako zdravotní sestra pro děti a dospívající s duševními problémy, promítla své nabyté zkušenosti i do své knihy, ze níž je to velmi znát a stává se tím více uvěřitelnější. 

Hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou tohoto příběhu je patnáctiletá dívka Milly, která je umístěna k pěstounům pod novou identitou. Po letech utrpení a týrání, které se jí dostávalo od vlastní matky a která své zvrácené choutky praktikovala i na jiných dětech, se rozhodla poté, co již byla překročena únosná mez, udat matku na policii. Při výslechu zůstává policistům rozum stát a následující noc si pro její matku přijdou. Matka je zatčena a vzata do vazby, kde bude čekat na nadcházející soud. Svědčit proti svojí matce nebude pro Milly vůbec jednoduché, a proto se se svým pěstounem Mikem, který je zároveň i jejím psychologem, společně připravují na soudní přelíčení. V Milly se perou emoce a i když svou matku nenávidí, její krev nezapře...




Zpočátku jsem byla z názvu a celé knihy malinko na rozpacích, protože jsem netušila, co si pod názvem (M)Učenice a celou obálkou představit, ale po přečtení vše dalo smysl. Kniha je sondou do duše jedné osamělé a životem velmi zkoušené patnáctileté dívky, na níž se podepsalo zlo, které páchala celý život její matka. Autorka nám prostřednictvím Milly pomalu odkrývá strašná tajemství, která si dívka v sobě nosí. 

Začátek se nám může zdát zdlouhavý, ale to je jen příprava na pořádnou a zvrácenou jízdu, kterou nám autorka chystá. Postava Milly, jakož i vedlejší postavy, jsou vykresleny bravurně, je vidět, že autorka si s tím dala práci a postavám se maximálně věnovala. Další postavu, kterou musím vyzdvihnout, je postava Phoebe, "sestry", kterou Milly přijmutím do pěstounské rodiny získala. Ty dvě si bohužel do oka nepadnou. Phoebe je roztleskávačka a oblíbenkyně školy, která má kolem sebe klan kamarádek a jistě si dokážete představit, co mohou způsobit, když se do jejich zorného pole dostane jedna osamělá a tichá (=divná) duše.




(M)Učenice je psychothriller přesně takový, jaký si ho přejeme. Dostatečně zvrácený na jednu stranu, ale ohromující na stranu druhou. Autorka píše velmi čtivě, Milly a její příběh vás doslova přikovají do křesla a knihu nepustíte z ruky do té doby, než ji budete mít celou přečtenou. Po přečtení poslední stránky budete zírat s otevřenou pusou dokořán a vstřebávat poslední slova. I přesto, že kniha je mnohdy předvídatelná právě těsně před odkrytím karet, užijete si ji a budete doufat, že vše je jen fikce a že autorka nečerpala ze skutečných událostí. (M)Učenice je totiž skutečně odstrašující příběh, na který jen tak nezapomenete a vryje se vám hluboko do kůže. 

Já nemohu jinak než hodnotit plným počtem bodů a knihu doporučit dále. Pokud rádi vyhledáváte trochu drsnější psychothrillery, jste otrlejší povahy a jste například fanoušky Gillian Flynn, knihu si vychutnáte na maximum. 


100 %


Moc děkuji nakladatelství Leda za poskytnutí recenzního výtisku a výjimečný čtenářský zážitek. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit přímo zde.


Trailer ke knize



8 komentářů:

  1. Původně jsem o tom, že bych se pustila do této knihy moc neuvažovala :) Ale teď po tvé skvělé recenzi nad tím rozhodně uvažuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu :-) a být tebou, tak se do ní určitě pustím :-)

      Vymazat
  2. Super recenze Marci :-) taky se mi kniha moc líbila, hltala jsem stranu za stranou a po rozjetí soudního procesu se kniha stala prakticky neodolatelnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Jani :-) Souhlasím, po procesu to bylo super a pak taky konec :-)

      Vymazat
  3. Tohle musím mít! Úplně čtení pro mě. :D
    Moc se mi líbí recenze a hlavně ta fotka s medvídkem je dokonalá. (M)učednice překonává touhu po Za zavřenými dveřmi a jde na první místo v seznamu "musím si koupit". :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Troufám si tvrdit, že opravdu kniha je čtení pro tebe. Myslím, že se ti bude stopro líbit :-)
      Děkuji, fotka mě napadla celkem rychle, ale medvídka mi bylo líto :D Ještě, že syn neví, co jsem s ním prováděla :D
      (M)Učednice bych řekla, že je opravdu o kousek lepší než Za zavřenými dveřmi, ale dveře bych být tebou nezavrhovala :-)

      Vymazat
  4. Další parádní recenze a hned si píšu na seznam. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.