pondělí 17. července 2017

RECENZE: ŠÍLENÁ | Chloé Esposito

Share it Please
autor: Chloé Esposito
překlad: Jaroslava Novotná
originální název: Mad
nakladatelství: Jota
rok vydání: 2017
počet stran: 400



Anotace:


Beth a Alvina jsou jednovaječná dvojčata, ovšem kromě podoby nemohou být rozdílnější. Beth, od dětství vzorná a cílevědomá dívka, se provdala za bohatého italského krasavce a žije na Sicílii ve vile snů. Její život je plný přepychu a blahobytu a není nic, co by si nemohla dopřát. Luxusní bydlení, značkové šaty, drahé šperky. Je to záviděníhodný život.
Alvinin život nestojí za nic. Bydlí v Londýně v levném společném podnájmu a vydělává si prodejem pofidérních inzerátů v bulvárních novinách. Nenávidí svou práci, nenávidí své spolubydlící a dělá vše pro to, aby i oni nenáviděli ji.
Když Beth pozve Alvinu do vily na Sicílii a pošle jí letenku první třídy, Alvie zprvu váhá. Se sestrou opravdu nejsou kamarádky. Lépe řečeno upřímně se nenávidí. Jenže ve chvíli, kdy Alvina dostane výpověď z práce a spolubydlící ji vyhodí z bytu, se představa luxusní dovolené nezdá tak marná.
Ovšem po příjezdu na Sicílii naberou události nečekaný spád. Alvina zjistí, že ji sestra nepozvala na návštěvu jen tak nezištně. Beth osnuje podezřelý plán a Alvina se má stát součástí komplotu jako sestřina dvojnice. Když Alvie okusí život v luxusu, chopí se příležitosti a bez skrupulí začne odstraňovat všechny, kteří jí stojí v cestě.



Moje zhodnocení:


Alvina a Beth jsou jednovaječná dvojčata odlišná však jako noc a den. Beth byla vždycky hodná, poslušná, oblíbená a cílevědomá dívka, která se provdala za bohatého italského krasavce, s nímž žije v luxusní vile na Sicílii. Naopak Alvina už od dětství zkazila co mohla, momentálně žije v zavšiveném domě se spolubydlícími v Londýně a vydělává si prodejem pochybných inzerátů v bulvárních novinách. Jednoho dne pozve Beth svou sestru do vily na Sicílii, ale Alvina zprvu odmítá a nechce o nabídce ani slyšet. Ne že by se jí nezamlouvala luxusní dovolená na Sicílii, ale bojí se setkání s manželem Beth, Ambrogiem, s nímž se kdysi vyspala a Beth jí ho pak sprostě přebrala. Když Alvinu vyhodí z práce kvůli tomu, že si v pracovní době bezostyšně pouští porno, rozhodne se přijmout nabídku své sestry a odcestovat na Sicílii. Po příjezdu naberou události nečekaný spád a Alvina se dozví, že ji sestra nepozvala jen tak nezištně. Požádá ji o výměnu identit a když Alvina ochutná život v luxusu, chopí se příležitosti a začne odstraňovat všechny, kdo se jí postaví do cesty.


"V životě existují dva nejdůležitější dny: den, kdy jste se narodili, a den, kdy zjistíte proč."

Že to zní šíleně? Šílený je nejen celý příběh, ale i sama hlavní hrdinka. Začátek knihy se mi líbil a vtáhl mě ihned do děje. Autorce se povedlo vykreslit hlavní hrdinku opravdu jako šílenou až téměř vyšinutou osobu, kterou bych si já dovolila nazvat psychopatkou. Alvininy životní situace a způsob, jak je popisovala, mě bavily a kolikrát jsem se zasmála, jak byly vtipně podané. Člověk chvílemi nevěděl, zda se smát anebo brečet. Do poloviny se příběh vyvíjel podle mého názoru směrem, který mi vyhovoval a nutil mě k dalšímu čtení. Po výměně dvojčat a zkomplikování situace nastává šílená jízda hlavní hrdinky - naší šílené Alviny. Směr, který poté kniha nabrala, mě dost překvapil a nečekala jsem jej, ale spíše v tom horším slova smyslu. Z nápaditého příběhu a dobře vybudované atmosféry se z knihy stává obyčejná "gangsterka" a já kolikrát přemýšlela, zda to autorka opravdu myslela vážně. Mrtvol stále přibývalo a přišlo mi, že se situace kolikrát opakují stále dokola. Samotný závěr může být pro mnohé překvapivý (já jsem ho však uhodla a Alvině dokonce přála), ale hlavně mi potvrdil, že Alvina není až tak chytrá, jak si o sobě myslí. Otevřený konec láká na další díly, zjistila jsem totiž, že se chystá trilogie. Upřímně netuším, co by v dalších dílech mohlo být a momentálně nemám vůbec chuť si ho přečíst.

Někdo na mě zavolá.
"Alvino?"
Uvidím sebe samu (když mám lepší den, tedy bez kocoviny, učesanou a umytou). Běžím k sobě s rozevřenou náručí; žaludek se mi zhoupne. Tak tohle je Beth.(...) Už jsem zapomněla, jaké to je být polovinou jednoho celku... dvojník... kopírák... náhradník ve svém vlastním podělaném životě.

Kniha je nabitá erotikou, kterou autorka popsala dost odvážně a peprně. Kniha totiž není žádná růžová romantika, u popisu sexuálních scén se stydět nebudete a ani se nebudete cítit trapně. O kom se nutně musím zmínit, je Mr. Dick, nejlepší Alvinin kamarád. Scéna na letišti totiž neměla chybu.




Vzhledem k tomu, že Šílená je autorčinou prvotinou, jedná se o zdařilé dílko s perfektně vylíčenou hlavní hrdinkou. Jelikož je Alvina záporná (odporná) postava, vůbec jsem si ji neoblíbila a ani jí v ničem nefandila. Ani o ostatních postavách nemůžu říct nic jiného. Upřímně líto mi však bylo malého Ernieho, syna Beth a Ambrogia, který si ke své smůle nemohl vybrat, do jaké rodiny se narodí, přesto mu byl osud předurčen ještě před jeho narozením.

"Co se stalo? Jsi v pohodě?"
Usměju se na něj a olíznu si rty. "Jo, v pohodě, díky." Nikdy jsem se necítila lépe. Připadám si mocná. Neviditelná. Brní mě celé tělo. Jsem v rauši: jsem naživu.
"Kam se poděl?"
Ustoupím, aby viděl. "Tady," kývnu na tělo ležící na podlaze.
Nino zkoprní. "Doprdele, tys ho zastřelila?"
"Jo," usměju se.

Kladně hodnotím krásnou obálku, která doslova láká k tomu, abychom si knihu zabalili s sebou na dovolenou, rozplácli se na lehátku u pláže a ponořili se do děje, který se prakticky celý odehrává na slunné Sicílii. 


70 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota. Knihu si můžete zakoupit přímo zde.

7 komentářů:

  1. Trochu mě děsí ta nudná druhá polovina a že se jedná o trilogii (jako by jich nebylo málo), ale přesto se do ní pustím (nejlépe hned, kdyby to šlo :D) :) Parádní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Nejdelší by bylo pustit se do ní hned, dokud jsem na Šílenou naladěná, jenže je tolik jiných co mám v plánu teď číst - zapeklitá situace ;D
      P.S. Dobré ráno, Ivet ;)

      Vymazat
    2. Uvidíš Ivet, třeba zrovna ta druhá polovina ti sedne a bude tě bavit...ta trilogie mě taky štve, dnes má snad každá druhá kniha pokračování hrůza :D
      Monči to znám, taky, když mám na nějakou knihu chuť, nejradši bych ji přečetla hned teď :D

      Vymazat
  2. Kniha zní překvapivě parádně, teda až na tu nejšílenější druhou polovinu - to bude asi dost zvláštní zvrat... Ale překvapivě jsi mě na knihu nalákala. Ale děsí mě ta zmíněná trilogie :(
    Ale asi po ní pouvažuji, i když nevím kdy se k ní dostanu, a jestli mě bude stále lákat?.. No já opravdu nevím :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je možné, že časem tvoje nadšení a zájem opadne :-) A nevím, jestli by se ti ta kniha opravdu líbila, možná ano, kdoví, těžko takhle radit :-)

      Vymazat
  3. Tak pro mě tohle asi nebude, ale kdo ví. Každopádně skvělá recenze, jako vždy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkáš, kdo ví, ale já čekala něco trochu jiného a ne příběh ve stylu Kmotra...
      A moc děkuji za pochvalná slova :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.