středa 11. července 2018

RECENZE: Ilustrované dějiny moderní Evropy | Hsi-Huey Liang

Share it Please
autor: Hsi-Huey Liang
překlad: Vojtěch Pacner, Pavel Paleček
originální název: The Tertulia History of Modern Europe
nakladatelství: Jota
rok vydání: 2018
vydání: druhé
počet stran: 272
anotace


Moje zhodnocení:


Kniha se věnuje málo atraktivnímu období dějin, konkrétně dějinám Evropy v období 19. a 20. století. Jelikož toto období v dějinách lidstva není pro čtenáře tolik zajímavým, přesto se autor, vážený profesor, jehož střední Evropa odjakživa fascinovala, neboť jeho otec Lone Liang byl čínským diplomatem sloužícím jak v Berlíně, tak i v Praze, rozhodl vydat na tento pomyslný tenký led a zaujmout čtenáře všech věkových kategorií zrovna tímto výsekem v dějinách Evropy. Celý text bohatě doplňují poutavé ilustrace a nápaditá grafická podoba textu.


Ilustrované dějiny moderní Evropy jsou určené pro čtenáře všech věkových kategorií (doporučený věk na obálce knihy je uveden ve věkovém rozmezí 12-99 let), ať už jste dějepis ve škole milovali či byli jeho zatvrzelými odpůrci. Já se přiznám, že mi dějepis nevadil, kdysi jsem se dokonce rozhodla podat si přihlášku na historii, a to opakovaně, ale bohužel mi tento osud nebyl dopřán. Po letech, kdy jsem se konečně takříkajíc "našla", jsem se vydala přírodovědným směrem, který byl vždy mému srdci bližší, jen jsem to tehdy po maturitě ještě netušila. Ale to jsem teď trochu odbočila.




Autorem této nádherné publikace je profesor Hsi-Huey Liang, který víc jak čtyřicet let přednášel na předních amerických univerzitách moderní evropskou historii, zejména dějiny střední Evropy. Narodil se v Německu a s rodiči, kteří pocházeli z province Kuang-tung, prožil dětství v meziválečném Berlíně, Praze a Bukurešti, kde jeho otec působil jako diplomat. Rodina se během druhé světové války vrátila do Číny, kde autor navštěvoval střední školu. Po válce se vrátil do Evropy, kde dokončil ve Švýcarsku a v Anglii středoškolské vzdělání a poté absolvoval univerzitu v Cambridge. V roce 1951 odjel do Spojených států, studia na Yaleově univerzitě završil doktorátem a pak nastoupil dráhu vysokoškolského pedagoga a historika.




Pokud se vám tato krásná, populárně naučná publikace dostala do rukou, jistě vás hned na začátku překvapí předmluva určená přímo pro české čtenáře, v níž autor představuje průvodce, kteří vás budou celou knihou provázet - Číňan Hamptifong, který je vlastně takový učitel dějepisu a dle mého zde představuje právě autora, dále v knize vystupuje Hamptifongův oponent profesor Unfug, který rád skáče Hamptifongovi do řeči a uvádí nepravosti na pravou míru, dále paní Mampsová, učitelka, která zvýší hlas pokaždé, když Hamptifong i profesor Unfug zapomenou, že se mají snažit dělat svět lepší a v neposlední řadě kluk z Tertulie, jenž zastupuje všechny děti z česko-americké skupinky a bude se ptát pokaždé, kdykoliv se Hamptifong nebo Unfug zapletou do příliš učeného sporu.




Kniha je rozdělen na dvě části, resp. na 19. století (od roku 1815 do roku 1914) a 20. století (od roku 1914 do roku 1989). Než se autor vrhne na samotné dějiny, seznámí vás s tím, jak pracují historici a co ke své práci potřebují. Samozřejmostí jsou knihy, psací stroj či počítač, ale taky notná dávka trpělivosti. A nyní k dějinám. Nebudu zde vypisovat každou historickou událost, na kterou v knize narazíte (to si musíte přečíst sami), ale jen letem světem poukáži na francouzskou revoluci, Prusko-francouzskou válku či předválečné časy. V druhém díle se autor věnuje především třem velkým významným historickým událostem - první světové válce, druhé světové válce a studené válce.




Jednotlivé kapitoly jsou barevně odlišeny, přičemž pro snadné vyhledávání či nalistování konkrétního data, jsou na kraji každého listu uvedeny štítky s barevným odlišením a také datovým označením. Díky tomu se v knize budete snadno orientovat a jen tak se neztratíte.

Autor se vymezenému období věnuje opravdu důkladně, historické události jsou psány velmi čtivě a poutavě a celou knihu přečtete doslova jedním dechem. Nevěříte, že je to u takové publikace možné? Přesvědčte se sami! Opravdu nemám nic, co bych knize vytkla. Autorovi věřím, neboť se jedná o významného a předního odborníka ve svém oboru a nic, co zde napsal, nezpochybňuji. Co se týče ilustrací, ty jsou velice povedené a velice věrně zachycují dané momenty a vyjadřují přesně to, co by jiný autor mohl sdělit čtenářům jen s pomocí slov.




Pokud se chcete něco nového naučit či se jen něco dozvědět, a to zajímavou formou, kniha Ilustrované dějiny moderní Evropy je tou nejlepší volbou. Myslím, že mezi českými publikacemi nenajdete žádnou stejně tak kvalitní o dějinách moderní Evropy jako tuto.


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Lucii Horské z nakladatelství Jota, kde si také knihu Ilustrované dějiny moderní Evropy můžete koupit.

4 komentáře:

  1. Kniha vypadá zajímavě, vždycky jsem takovéto nenásilné učení a dozvídání se nových věcí měla ráda :-) Historii mám hrozně ráda, a tahle knížka vypadá dokonale :-) Děkuji za tip a pěknou recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji :-) a nemáš zač. Na knížce bylo vidět, že autor má ty naše dějiny opravdu zmáknuté. Četlo se to parádně a pokud máš ráda historii, určitě tě tato publikace nezklame :-)

      Vymazat
  2. Kniha vypadá vážně skvěle. Mě naopak tohle "nezáživné" období zajímá a to hodně. :) Podle fotek je kniha vážně krásně zpracovaná a i pro ty, kteří historii moc nemusí bude fajn. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že první světová válka a druhá světová válka se do nezáživného období moc neřadí, to spíše to 19. století, podle mě. Kniha je opravdu pěkně zpracovaná a milovníci historie si ji určitě maximálně užijou :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.