středa 6. června 2018

RECENZE: Ledové sestry | S. K. Tremayne

Share it Please
autor: S. K. Tremayne
překlad: Petra Královcová
originální název: The Ice Twins
nakladatelství: Motto
rok vydání: 2017
počet stran: 336
anotace


Moje zhodnocení:


Rok po tragické smrti malé Lydie se rodiče Sarah a Angus s jednovaječným dvojčetem Kirstie odstěhují na malý izolovaný ostrov, aby začali nový život. Krátce na to Kirstie prohlásí, že došlo k velkému omylu a že je ve skutečnosti Lydia. Angus často odjíždí za prací mimo ostrov a Sarah sama se svou zbylou dcerou tráví čas na ostrově. Jedné bouřlivé noci, kdy je Sarah s Lydií uvězněna na ostrově, objeví v manželově prádelníku důkaz, že skutečnost je ještě děsivější než její nejhorší obavy.


Po menším váhání jsem si ze své knihovny vybrala knihu Ledové sestry, kterou už mám doma delší dobu a kterou jsem si zakoupila na vesměs kladné ohlasy čtenářů. Zda mě kniha nadchla či nikoliv, se dozvíte níže.




Autorem knihy je Sean Thomas, který píše pod pseudonymem S. K. Tremayne. Narodil se v Devonu a momentálně žije se dvěma dcerami v Londýně. Jeho první thriller Ledové sestry byl nominovaný na Goodreaders Choice Award v katergorii Horor roku 2015 a umístil se na prvním místě žebříčku bestsellerů Sunday Times. 

Z celé knihy jsem měla pocit, že jej napsala žena, takže jsem celkem zažila šok, když jsem zjistila, že S. K. Tremayne je pseudonym autora. Nejspíš to bylo tím, že hlavní hrdinka vypráví svůj příběh v ich formě, z kterého jsem nabyla dojmu, že jej musela napsat žena. Autora chválím, neboť Sarah, která v knize vystupuje jako vypravěč a zároveň hlavní postava, je napsána opravdu uvěřitelně.

Děj knihy začíná v době, kdy už jedno z dvojčat je mrtvé a rodiče Sarah a Angus se rozhodnou odstěhovat na malý izolovaný ostrov ležící v souostroví Vnitřní Herbidy na západě Skotska. Zasazení děje do tohoto místa bylo skvělou volbou. Myslím si, že každý, kdo má rád Skotsko, si přijde na své, neboť toto místo na vás stejně jako v trilogii Ostrov Lewis od Petera Maye dýchne zvláštní a tajuplnou atmosférou, která je pro mysteriózní příběhy jako dělaná. Při čtení mě občas mrazilo, ale celkově jsem se vůbec nebála. Autor měl podle mého názoru dost prostředků k tomu navodit ve čtenáři větší pocit obav z ostrova odříznutého od civilizace, což se mu dle mého až tak úplně nepovedlo. Tato drobná výtka nemění nic na celkovém hodnocení a na příběhu, který je podle mého kvalitně zpracován.




Téma dvou sester, jednovaječných dvojčat, z nichž jedno zemře a později se ukáže, že zemřela ta druhá, je dost atraktivní a lákavé. Originální jistě není, ale zpracování považuji za velmi vydařené. Líbilo se mi i odhalení děsivé skutečnosti, která zpočátku nebyla vůbec patrná, neboť rodina působila spořádaně a slušně. Postupné odkrývání pozadí tragédie, jež celou rodinu zasáhla, směřovalo k nevyhnutelnému a pro mě zcela šokujícímu konci, neboť jsem takovéto rozuzlení vůbec nečekala. Co se zdálo být na první pohled jasné, ve výsledku bylo docela jinak. 

Autor v knize také ukazuje, jaký dopad na rodinu má smrt dítěte a zde je to o to těžší, že o život přišlo jedno z jednovaječných dvojčat. Z psychologického hlediska se autorovi povedlo vykreslit tuto životní situaci uvěřitelným způsobem, kdy v knize předkládá i některé psychologické studie, jak smrt dvojčete ovlivnila přeživší dvojče. Po tomto jsem však blíže nepátrala, tudíž nemohu říct, zda psychologické rozbory v knize uvedené jsou pravdivé či nikoliv.

Ledové sestry jsou velmi čtivým psychologickým thrillerem zahaleným určitým stupněm mystična, které dodává celkovému příběhu na atmosféře. Knihu jsem přečetla doslova jedním dechem a bylo pro mě velice těžké ji odložit. Napětí stoupalo k finálnímu rozuzlení, které považuji za zdařilé a překvapivé. 




Knihu doporučuji čtenářům a milovníkům psychologických thrillerů, neboť na tomto příběhu si opravdu smlsnou. Pokud od knihy očekáváte detektivku v pravém slova smyslu, budete zklamáni. Ale nadšení budou zejména ti, kteří mají rádi příběhy s nádechem tajemna a působivou atmosférou.


✰✰✰✰✰


Četli jste Ledové sestry?
Vyhledáváte psychologické thrillery nebo raději čtete detektivky?
Budu se těšit na všechny vaše komentáře.

10 komentářů:

  1. Super recenze, já jsem tak nějak tušila, že by se ti mohla líbit :-) Sama jsem zvědavá na Dite ohně, tak snad nezklame :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. Musím se konečně mrknout i na tvou recenzi na Ledové sestry :-) Dítě ohně si přeji k narozeninám, které už pomalu klepou na dveře, tak už se těším jak malé dítě :D

      Vymazat
  2. Tuhle knížku jsem četla a moc se mi líbila, spojila několik mých oblíbených věcí a to je psychotriller, dvojčata a život na samotě. Za mě teda TOP! Je to skvěle napsané a vymyšlené, protože jsem mi pořád vrtalo hlavou proč by jen tak skákala z balkonu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím! Skvěle promyšlený příběh s atmosférou, navíc psychothriller, ty já poslední dobou můžu víc a víc. Jsem strašně zvědavá na Dítě ohně.
      Já tu v komentářích nechci moc spoilerovat, ale to, proč skákala z balkonu, mi taky vrtalo hlavou. Nevím proč, hned mě napadl film Dobrý synek. Nakonec bylo vše jinak :-)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, já na knihu také slýchám samou chválu a musím říct, že vypadá hodně dobře a také dost děsivě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Nakonec až tak děsivá nebyla, já jsem četla určitě děsivější. Ale má k tomu dost našlápnuto :-)

      Vymazat
  4. Hm, tak to vypadá rozhodně dobře, dovedla jsi mě naprosto zlákat :) Knihu už mám sice v hledáčku od doby, co vyšla, ale nějak jsem ji nevěnovala větší pozornost. Když jsem se teď ale pořádně dozvěděla, o co jde, myslím, že ji nutně potřebuju. Přispívá hlavně fakt, že se odehrává na Hebridech, stejně jako ty jsem milovnicí Mayovy série, takže za to spoustu plusových bodů. Námět taky nezní špatně, takže se na mém TBR skutečně posouvá velmi vysoko. Moc děkuju :) Recenze je skvělá a mimochodem jsem si teda taky myslela, že jde o ženu - spisovatelku.
    Měj se moc krásně, Marcel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Hani za vyčerpávající komentář :-) Mě ta knížka naopak zaujala hned od začátku, takže jsem si ji koupila už tehdy, co vyšla a byl to takový menší boom. Maye taky miluju, ta atmosféra jde tam znát. Tohle prostředí nemůže zklamat.
      Nemáš vůbec zač, snad jsem tě navnadila a až se ke knížce dostaneš, budeš spokojená :-) Na tvůj názor si ráda počkám.
      Taky se měj krásně :-)

      Vymazat
  5. Moc pěkně napsaná recenze :) Knihu jsem nějak minula, ale byla by to škoda, protože vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná je to škoda, žes ji minula. Být tebou, tak bych se po ní mrkla :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.