středa 27. června 2018

RECENZE: Hrob kolibříka | Jennifer Skutelsky

Share it Please
autor: Jennifer Skutelsky
překlad: Bronislava Grygová
originální název: Grave of Hummingbirds
nakladatelství: Jota
rok vydání: 2018
počet stran: 224
anotace


Moje zhodnocení:


Děj románu je zasazen do fiktivní vesnice jednoho fiktivního státu kdesi v Jižní Americe. Vysoko v Andách žije doktor Moreno, který se věnuje veterinární medicíně a nabízí útočiště nemocným či zraněným zvířatům. Trpí výčitkami nad ztrátou své milované manželky Nity, která ho předčasně opustila a Moreno se viní z toho, že ji nedokázal zachránit. Vesnice se pomalu chystá na oslavy Dne nezávislosti, které jsou spojeny s barbarskými a pohanskými zvyky, jež jsou noční můrou doktora Morena, neboť se každoročně kvůli nim dostává do potyčky s místními obyvateli. Na slavnost se přijíždí podívat Američanka Sophie Lawsonová se svým sedmnáctiletým synem Finnem, kteří si od společné dovolené slibují, že je zase sblíží. Oba dva se stávají nejen svědky, ale i přímými účastníky krvavých událostí, které na sebe nenechají dlouho čekat. Před rokem tu byla totiž nalezena mrtvá žena s podivným tetováním, která měla na sobě připevněna křídla kondora a až velmi nápadně se podobala zesnulé Morenově manželce. 


Kniha Hrob kolibříka byla mým prvním setkáním s magickým realismem v literatuře. Původně jsem si myslela, že se bude jednat o čistokrevný thriller pouze s dějem zasazeným do Latinské Ameriky, ale nakonec mi kniha dala mnohem víc, než jsem čekala.

Jennifer Skutelsky, autorka knihy, se narodila v Jihoafrické republice a nyní žije se svou dcerou a zvířecími mazlíčky v San Franciscu, odkud také pocházejí její dvě postavy - Sophie a Finn Lawsonovi. Autorka se před psaním věnovala baletu a sochařství, momentálně se její práce točí pouze kolem knih. Autorčina první kniha Breathing Through Buttonholes: The Story of Madeleine Heitner se dostala na seznam knihovny Jad Vašem a její vzpomínky Tin Can Shrapnel jsou finalistou knižní ceny Erica Hoffera. Hrob kolibříka je autorčinou závěrečnou prací na San Francisco State University, která autorce vynesla cenu Clark-Gross Award v kategorii román.

Než zhodnotím samotnou knihu, ráda bych pochválila knižní obálku, která výrazně koresponduje s dějem a žánrovým zařazením. Barevné motivy na obálce jsou odrazem místa i doby, do které autorka svůj román zasadila.




V knize se prolínají postavy doktora Gregoryho Vásqueze Morena, který trpí předčasným odchodem manželky, již nemohl zachránit, Sophie Lawsonové, osamělé forenzní antropoložky, která touží po práci v terénu a jejího sedmnáctiletého syna Finna, jehož největší láskou je balet. Sophie s Finnem přijíždějí  strávit dovolenou do Pajáru, země, kterou celá léta sužovala diktatura a ovládaly ji drogové kartely. V zemi je stále patrná chudoba, a to i přes pomalu vznikající demokracii. Minulé režimy však napáchaly hodně škod, které se budou jen velmi pomalu napravovat. Lidé jsou stále ovlivněni minulostí, pověrami a dodržují místní folklor a zvyky s ním spojené. Děj je převážně soustředěn do vesnice Colibrí, jak zní její název, a snad nikde jinde není vliv barbarských a pohanských zvyků tak patrný jako právě zde. A přímo uprostřed probíhajících oslav Dne nezávislosti Pajáry se ocitá ústřední dvojice Sophie a Finn, které silně ovlivní magické síly onoho místa. Ani jeden se v Colibrí necítí dobře, brzy začínají vidět různé přízraky a často si ani čtenář nebude jist, co je skutečné a co ne. Autorka velmi barvitě popsala úchvatné přírodní scenérie, které na vás budou ze stránek přímo dýchat a často budete mít pocit, že jste se ocitli v Colibrí sami.

Kniha je velmi útlá a čítá něco málo přes dvě stě stran, ale její obsah má velkou vypovídací hodnotu. I když se jedná o fiktivní zemi a místo, určitě vám brzy na mysl vytane nejeden stát v Latinské Americe, kde jsou dodnes patrné vlivy diktatury či drogových kartelů a vládne zde korupce na nejvyšších místech, policii nevyjímaje. Těžko pak budete nacházet spravedlnost, když není nikdo, kdo by ji zjednal. A podobně se cítí i postavy v knize, konkrétně například doktor Moreno, jenž bojuje za změnu a upuštění od dlouhodobě zažitých tradic, které vedou vždy ke krveprolití.




Detektivní zápletka v knize nijak nevyčnívá i přesto, že celý děj je na ní vystavěn. Zápletku považuji za povedenou, ozvláštněnou právě atmosférou oblasti, do níž se soustředí. Skvěle působí i vykreslení nezvyklé fauny a flóry, s níž se na ostatních kontinentech nesetkáte, která se snoubí s mystickými motivy a magií. Řídký vysokohorský vzduch často způsobí, že postavy halucinují, ale je otázkou, zda vidiny zapříčinil pouhý nedostatek kyslíku. Knihou budete zlehka proplouvat i přes značně temné pozadí, přičemž po celou dobu čtení budete jasně cítit, že cosi shnilého visí ve vzduchu.

Jedná se o výjimečný čtecí zážitek, který ve vás zanechá určité pocity. Já jsem si knihu naprosto užila, jediné, co bych vytkla, je místy nezáživný popis, který by mohl při nedostatečném soustředění navodit ospalost. Mně se to však nestalo ani jednou, kniha mě naprosto pohltila a přečetla jsem ji ve velmi krátké době.

Hrob kolibříka doporučuji zarytým čtenářům thrillerů, kteří mají už po krk okoukaných reálií a chtějí zkusit nové a tím pádem i atraktivnější prostředí, do něhož je děj zasazen. Kniha je rovněž určena pro milovníky magického realismu a všeho, co tento žánr nabízí.


✰✰✰✰ 


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Lucii Horské z nakladatelství Jota, kde můžete knihu Hrob kolibříka, pokud vás zaujala, přímo koupit.

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) Věřím, že kniha může být zajímavě, pro mě osobně asi špatná žánr. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, jsme amatérský časopis a pořádáme soutěž o nejlepší blog/stránku, kdyby si se chtěla zapojit, tak můžeš tady:
    https://www.casopisabdon.sk/l/informacie-k-6-rocniku/

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku neznám, ale vypadá vážně zajímavě :) Něco jiného než obvykle čtu, ale to vůbec není na škodu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to super čtení, dle mého a rozhodně stojí za vyzkoušení :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.