úterý 12. června 2018

RECENZE: Dokonalé stopy | Helen Fields

Share it Please
autor: Helen Fields
překlad: Nela Knapová
originální název: Perfect Remains
nakladatelství: Plus
rok vydání: 2018
počet stran: 352
anotace


Moje zhodnocení:


Inspektor Luc Callanach opustil slibně rozjetou kariéru u Interpolu, aby začal od nuly ve skotském Edinburghu. Ani se zde neohřeje a už je přizván ke konzultaci případu Elaine Buxtonové, pohřešované právničky, jejíž ohořelé tělo bylo nalezeno vysoko v horách. Jediné, podle čeho ji jde identifikovat, je zub a kousek zkrvaveného šátku. V tajné místnosti kdesi v Edinburghu mezitím skutečná Elaine Buxtonová vyděšeně křičí do tmy. 
Obstojí Luc Callanach před svými novými kolegy? Podaří se mu vypátrat vraha, který za sebou dokonale zahlazuje všechny stopy?


Dokonalé stopy jsou prvním dílem série s inspektorem Lucem Callanachem, napůl Skotem a napůl Francouzem, který byl vychováván bilingvně. Jeho kariéra se slibně rozjížděla u Interpolu do doby, než došlo k incidentu, po němž byl "uklizen" do skotského Edinburghu. Zde začíná od nuly a hned dostává svůj velký případ, díky němuž si může získat své kolegy. Druhou inspektorkou, která vede svůj vlastní případ odložených novorozeňat, je sympatická Skotka Ava Turnerová, s níž si Callanach brzy padne do noty a začnou si vzájemně se svými případy pomáhat.




Autorkou této slibně začínající série je Helen Fields, která žije se svou rodinou a dvěma psy v Hampshiru. Třináct let pracovala jako právnička, přičemž se věnovala i vážným případům vražd nebo pašování drog. S manželem založila po narození druhého dítěte filmovou produkční společnost, v níž se uplatnila jako scénáristka i producentka. Sama si vydala dvě fantasy knihy, ale do světa velké literatury pronikla díky sérii thrillerů s Lucem Callanachem a Avou Turnerovou v hlavní roli.

Na knihu jsem byla velmi natěšená. Na Goodreads.com má vysoké hodnocení a tak jsem si od knihy hodně slibovala. Lákadlem byla i obálka, která na mě působila hřejivým dojmem a oku byla sympatická. Jestli mě však i mimo obálku nadchl příběh a nová dvojice vyšetřovatelů, se dozvíte níže.

Po úvodní kapitole, v níž nahlédneme na vrahovo počínání si na budoucím místě činu, se čtenář seznámí s novou dvojicí vyšetřovatelů, a sice s "krasavcem" Lucem Callanachem a svéhlavou Avou Turnerovou. Po atraktivním úvodu však přijde pro mnohé čtenáře nemilé překvapení v podobě odhalení totožnosti vraha, které může mnohé čtenáře zklamat. I já jsem se cítila lehce podvedená, neboť o tomto není v anotaci ani zmínka. Po přečtení knihy však musím konstatovat, že to bylo jedině dobře (jinak já osobně bych po knize nikdy nesáhla) a nakonec považuji kapitoly z pohledu vraha za jedny z nejpovedenějších nejen v této knize, ale i všeobecně, co se thrillerů týče.




Kniha je vyprávěna v er-formě, a to i z pohledu vraha, což považuji jako velmi dobré rozhodnutí. Na vraha a jeho počínání tak může čtenář nahlížet nezaujatě. Autorce se totiž podařilo vytvořit opravdu hodnověrného a také šíleného psychopata, jaký nemá na poli nejnovějších thrillerů obdoby. Popisování různých brutálních scén a výjevů ne vždy zacházelo do úplných detailů, ale pro čtenářovu představivost to mnohdy stačilo. Naopak drastické scény, které autorka popsala podrobněji, nedělaly dobře i mně - a já se v tomto případě považuji za celkem otrlou. Z tohoto hlediska proto nedoporučuji knihu méně otrlým čtenářům, kteří na mnohdy nechutné scény nemusí mít žaludek.

Autorčin vrah je zajímavý bezesporu tím, že rád plánuje, a to až s chorobnou pečlivostí, která se projevuje často obsesivním chováním. Jeho další vlastností je časté nevyzpytatelné chování, takže čtenář mnohdy netuší, jaké budou další vrahovy kroky. Vrahův motiv byl překvapivý a jsem ráda, že se autorka v tomto případě vyhnula donekonečna omílanou šablonovitou psychologií postav a povedlo se jí stvořit originální, ale přesto realistickou lidskou zrůdu. Jak už jsem výše uvedla, kapitoly z pohledu vraha mne velmi bavily, což se bohužel nedá říct o kapitolách týkajících se vyšetřování.

Jak už jsou čtenáři zvyklí (a ani v této sérii tomu nebude jinak), vyšetřovatelé mají svou minulost, která pomalu vyplouvá na povrch a formuje postavy a jejich následné chování či počínání. Nejedná se však o jediný zajímavý aspekt, co se týče postav, a tužbu dozvědět se o nich více. Netvrdím, že jsem nebyla zvědavá, kvůli čemu byl Callanach "odejit" z Interpolu do skotského Edinburghu. Byla. A dost. Nakonec se nejednalo o nic šokujícího v pravém slova smyslu a myslím si, že ten důvod nebyl ani nijak originální. Co se týče Avy, ta mi byla hodně sympatická a myslím, že si ji mnozí čtenáři oblíbí pro její tvrdohlavost a zapálenost do všeho, co má pro ni smysl.




Bohužel kapitoly, ve kterých se vyšetřují případy zavražděných žen, mě po většinu času nudily. Když nad tím zpětně uvažuji, celé to bylo takové nemastné neslané. Mé sympatie si nenašel ani inspektor Callanach, který se často choval jako bručoun a v jedné scéně s padákem mě dokonce namíchl. Více se bohužel vyjádřit nemohu kvůli možným spoilerům. Naopak líbila se mi postava Avy, jež se soustředila výhradně na svůj případ odložených novorozeňat, který byl dle mého nadbytečný, neboť s hlavním případem neměl nic společného a zbytečně tak od něj odváděl pozornost.

Nebýt výše uvedených výtek, jednalo by se o dokonalý úvodní díl nové detektivní série, kterému nechybí pořádná dávka napětí, jež nakonec vyvrcholí v grandiózní finále. Navíc není nouze ani o překvapivé momenty, které však přicházejí až v druhé polovině knihy. Totožnost vraha je totiž odhalena záhy, jak již bylo řečeno, takže čtenáři nezbývá než sledovat vrahovy dramatické myšlenkové pochody, které táhnou celý příběh. Dalším velkým plusem je prostředí, ve kterém se děj odehrává. Škoda, že atmosféra onoho místa nebyla z knihy více cítit.

Závěrem chci uvést, že Dokonalé stopy jsou nadprůměrným čtením, které mnohé čtenáře nadchne a zcela je pohltí. Knihu rozhodně doporučím a další díly si ujít nenechám.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Dobré knihy, kde si také můžete v kategorii Detektivky a napětí knihu  Dokonalé stopy zakoupit.


12 komentářů:

  1. Knihu jsem zatím nikde neviděla, ale podle tvé recenze vypadá opravdu slibně! Hned jsem dostala chuť si jí přečíst.. a taky mlsnou na ten dort :-)
    Měj se krásně ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Já jsem knihu měla v hledáčku už od začátku, ale po pravdě ji teď taky moc nikde nevídám. Dortík byl dobrý, ale bylo ho málo :D
      Taky se měj moc hezky :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, kterou jsi mě hodně nalákala. :) Kniha má krásnou obálku a prstředí Edinburghu... zajímavé :)
    PS. souhlasím. Ten dortík... mňam. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je nádherná, to souhlasím, a ta další ze série (obrázek byl na zadní straně knihy) vypadá snad ještě lépe.
      Dortík byl opravdu dobrý, i když ne mnou dělaný :D

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Nakonec kniha vypadá mnohem zajímavěji, než jsem si na první pohled na anotaci myslela :)Ráda si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Souhlasím, také jsem si po přečtení anotace nemyslela bůhví co, ale knížka mě hodně lákala, tak jsem se do ní pustila.

      Vymazat
  4. Jak jinak, než parádní recenze, ale jelikož spadám do kategorie "méňě otrlé", tak si nechám na knihu zajít chuť! :) Jsem opravdu ráda, že jsem po knize dosud nesáhla, i když mě docela lákala, hlavně tou na pohled vábivou obálkou. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Já si už při čtení říkala, že tahle kniha asi moc pro tebe nebude, právě z tebou uvedeného důvodu, ale třeba jsem se mýlila. Ale teď vidím, že ne :-) Obálka je moc hezká, druhý díl bude mít ještě hezčí, ale v podobném duchu.

      Vymazat
    2. A půjdeš do dalšího dílu?

      Já jsem teda zvědavá na tu Slepí, aby to bylo napsané pro mnou čtecím jazykem a bez věcí pro otrlé čtenáře :-D

      Vymazat
    3. Asi jo, ze zvědavosti.

      Tak to já taky, co na "Slepí" řekneš, já jsem si četla komentáře na Databázi a od knížky jsem upustila :-( asi to bude slabota.

      Vymazat
  5. Jmenuji se Lilian N. Je to velmi radostný den v mém životě díky pomoci, kterou mi Dr. Saguru poskytl tím, že mi pomohl získat zpět svého bývalého manžela jeho kouzlem a kouzlem lásky. Byl jsem ženatý 6 let a bylo to tak strašné, protože můj manžel mě opravdu podváděl a hledal rozvod, ale když jsem na internetu narazil na e -mail Dr.saguru o tom, jak pomohl tolik lidem získat zpět jejich ex a pomůže napravit vztah. a aby byli lidé ve svém vztahu šťastní. Vysvětlil jsem mu svou situaci a poté vyhledal jeho pomoc, ale k mému překvapení mi řekl, že mi pomůže s mým případem, a tady teď slavím, protože můj manžel se navždy nadobro změnil. Vždy chce být u mě a nemůže nic dělat bez mého daru. Opravdu si užívám své manželství, je to skvělá oslava. Budu nadále svědčit na internetu, protože Dr.saguru je opravdu skutečný kouzelník. POTŘEBUJETE POMOC POTOM KONTAKTOVAT DOKTORA SAGURU NYNÍ PŘES EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com nebo WhatsApp +12098373537 Je jedinou odpovědí na váš problém a ve vašem vztahu se cítíte šťastní. a je také dokonalý v
    1 LÁSKA KOUZLA
    2 VYHRAJTE EX ZPĚT
    3 OVOCE ŽENY
    4 PROPAGACE KOUZEL
    5 OCHRANA PROTI KOUZLU
    6 OBCHODNÍ KOUZLO
    7 DOBRÉ KOUZLO PRÁCE
    8 KOUZLO V LOTERII a SOUDNÍ PŘÍPAD

    OdpovědětVymazat
  6. Pozdravy
    Po tolika letech hraní v loterii je pro mě velmi těžké vyhrát, věci pro mě byly velmi těžké, tak jsem se rozhodl to probrat se svou kamarádkou, která mi pomohla, řekla mi o své zkušenosti s Dr. Ajayi, která pomohla jí přivést zpět svého manžela, který ji opustil, aby si vzal jinou ženu, nechal ji se čtyřmi dětmi trpět sama dále mi řekla, jak se seznámila s Dr. Ajayi online Byl jsem velmi ohromen, když jsem slyšel její příběh, tak jsem jí řekl o svém smůle v loterii A představila mě Dr. Ajayi po všech mých sezeních s Dr. Ajayim, po týdnu jsem se rozhodl zkusit to znovu Nemůžu uvěřit, že jsem vyhrál tolik, že jsem nikdy nemohl uvěřit Díky Dr. Ajayi je skvělý muž, a pokud potřebujete duchovní pomoc s čímkoli, co narušuje váš život, kontaktujte doktora Ajayi na Whatsapp / Viber: +2347084887094 nebo e-mail: drajayi1990@gmail.com a věřím, že budete rádi, že jste to udělali.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.